Alacsony IQ-jú családtaggal hogy tartod a kapcsolatot?
Pl szülő, aki elöregszik és leépül. Látszik rajta, hogy sokszor nem ért dolgokat, nagyon lassul a felfogása.
Nem feltétlen demenciára gondolok, hanem csak általánosságban ha valakin ránézésre látni, hogy nem olyan értelmes.
Nem tudom jobban szavakba önteni, de szerintem már érti aki ment át hasonlón.
*feltűnően
(Ez van, amikor kikapcsolom az autocorrectort :( )
Ahogy a gyerekemmel is annak idején a kora által nyújtott értelmi szintjének megfelelően beszéltem, így a szüleimmel sem lenne megugorhatatlan feladat.
Szeretettel, türelemmel, elfogadással.
Nagymamám volt ilyen. Sajnos ahogy leépült egyre inkább rosszindulatú is lett. Nem volt ő gonosz, egyszerűen ezt hozta ki belőle a demencia.
Sok mindent nem lehetett vele csinálni, meghallgattam a panaszkodásait, aztán amikor újra kezdte volna, akkor mindig feldobtam valami semleges témát ami elterelte a figyelmét.
Elég fárasztó vele beszélgetni, de nyilván nem azért tartom vele a kapcsolatot, mert nekem örömet okoz, ahogy a gyerekemhez sem azért kelek éjjel, mert nekem ez milyen jó, hanem mert neki szüksége van a kapcsolattartásra. Odamegyünk heti 9-10x, mert erre van szükség és mindenki ott tölt 2-3 órát, hétvégén többet.
Én heti 2x megyek, heti 3x-4x telefonálok. Kicsit az is benne van, hogy ezzel megspórolunk heti szinten 75.000 forintot, mint alternatíva, illetve, mivel nekem a családomban mindenki nagyon rendes, ezért szörnyű embernek érezném magam, ha ennyit nem tennék meg a nagyszüleimért, miközben tudom, hogy ők ennél többet is tennének. De nyilván nehéz és nem mindig öröm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!