Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Toxikus családtag: mi lehet a...

Toxikus családtag: mi lehet a megoldás?

Figyelt kérdés

Most nem szeretnék regényt írni, szóval röviden annyi, hogy anyukám egyedül nevel engem, ezért a nagyszülőkkel élünk együtt. Nagypapám fiatalkorában alkoholista volt, de mióta kiderült, hogy cukorbeteg, nem iszik alkoholt, mert nem szabad neki.

Ő egy borzasztóan igénytelen ember: soha nem fürdik tusfürdővel, hanem mindig csak puszta vízzel csutakolja le magát, és ennyi. Az összes körme fekete, mert soha nem mossa ki alatta, illetve nem vágja le. Sosem takarítja le maga után a wc-t, és még benne is hagyja a 💩-t.

Az a baj, hogy nem jön rá magától ezekre az alapvető dolgokra, és nincs senkire tekintettel (azt hiszi, hogy ő csak egyedül lakik itt).

Ha valaki mer neki szólni valamit, akkor 1. még neki áll feljebb, és ordít/káromkodik, 2. elkezd verekedni.

Ma reggel anyukám és nagymamám összeszedték a bátorságukat, és szépen, normális hangnemben megkérték őt, hogy ezentúl legyen szíves összetakarítani a wc-t maga után, és húzza le a 💩-t, mert undorító, amit csinál, és nem csak ő lakik itt egyedül, de ő azonnal elkezdett kiabálni, hogy nekik mindig bajuk van vele, hol kente ő össze a wc-t, bevágta a fürdőszoba ajtaját, káromkodott, elmondta nagymamámat minden ganajnak, majd kiszaladt az ajtón.

Ez majdnem minden héten lejátszódik, és attól tartok, hogy teljesen rá fog menni a mentális egészségünk erre az állandó stresszre, idegeskedésre és rettegésre, mert itt csak rettegésben lehet élni. Annyira kiszámíthatatlan ez az ember, hogy sosem lehet tudni, mikor hogyan reagál a dolgokra, illetve mikor vagdossa az ajtót.

Én eleve gyengébb lelkű vagyok, ezért mindig nagyon félek amikor valaki agresszívan viselkedik a közelemben.

Ugye nem kell majd 10 év múlva terápiára járnom emiatt? Kérlek, nyugtassatok meg, hogy nemcsak nálunk van ilyen ember a családban, mert most egyáltalán nem látom az alagút végét..😥

okt. 6. 14:18
 1/6 anonim ***** válasza:
89%
Az az alagút vége, hogy amint elvégzed az iskolát, elmész dolgozni, és bérelsz kezdetben csak egy szobát, aztán ahogy többet keresel, jobb körülmények közé költözöl. Ha egyetemre akarsz járni, azt levelezőn tedd, innen a lehető leghamarabb el kell menned. A nagyapád beteg, demens, anyukád, nagyanyád ezt nem ismeri fel. Mondjuk, amúgy se lehetne gyógyítani. Szerintem anyukád akár kettőtöknek is bérelhetne egy egy szobás lakást, ennél még az is jobb lenne, akár te is beleadhatnád diákmunkás néhánytízezres keresetedet.
okt. 6. 14:28
 2/6 anonim ***** válasza:
92%

Nincs megoldás. Öregembert nem fogtok már megvaltoztatni, ha mentalisan nem százas, akkor pláne nem.

Megszoktok vagy megszöktök, ez a két alternstíva van.

okt. 6. 14:29
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha szerencsétek van, hamar kimúl, ha pech akkor még rombol vagy 15-20 évet, sőt le is nyomorodik es pelenkázni forgatni is kell vagy 7 évet.

Nagymamád nem kellett volna vele maradjon, egy ilyen fekély fertő őrült emberrel.

Amit dob a gép az lesz!

okt. 6. 14:45
 4/6 anonim válasza:
82%
Mások is vannak hasonló helyzetben. Eléggé "táltos" 19 éves orvostanhallgató vagyok, eléggé extrovertált meg minden, de egy bizonyos ember miatt soha senkit nem viszek haza.. Ez miatt offoltam már ki csajt is, hogy nekem bezony nem kell barátnő.. Én nem gondolom hogy mentálisan gondom lenne, megerősödtem, de őszintén szólva jobb lett volna úgy felnőni hogy nincs ilyen gond.. mondjuk így olvasva szerintem neked most jelenleg rosszabb, és a legrosszabb időszakban történik mind ez veled, őszintén szólva itthon már a fenyítés vált csak be (legfiatalabb gyerekként megvertem a bácsikámat stb..) Látod hogy a szép szó már nem elég neki.. Ahogy radics petit tudom idézni.. "Odakell baszni neki, akkor majd viselkedni fog."... És hidd el hogy nagyanyádnak még rosszabb.. Próbáljatok valamit tenni, mert tényleg tönkre fog tenni.. nem mondom hogy járnod kell életed végéig pszichológushoz, de teljesen deviáns leszel szociális téren, és kapcsolatokat is nehezebben fogsz tudni kialakítani
okt. 6. 16:59
 5/6 anonim ***** válasza:
58%

Ez nem valami mentális difi? Szerintem esélyes, hogy nem jut eszébe, hogy lehúzta e. Vagy az is lehet, hogy az érzékszervei már nagyon nem jók. És nem veszi észre.

Amúgy szerintem kedvesen, de következetesen lehet ilyenen változtatni. Ha mindig szólsz neki, hogy kérlek használd ezt a szappant, kérlek vágd le a körmöd. ha ott a szar, szólj neki, hogy légyszi menj és húzd le.

szóval hogy mindig legyen szólva, de nem harciasan. ha csak néha van szólva az nem fogja átszoktatni.

okt. 6. 20:57
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
A nagyapa bolond, 5-ös gyerek! Nem beszámítható! Nem lehet úgy kezelni, mint aki normális! Nem ismered az életet, gyerek! Ne adj életvezetési tanácsot, mert nincs meg hozzá a tudásod!
okt. 6. 21:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!