Ilyen esetben mit tehetünk? Ráemelte a kezét a kisbabámra. Demenciás nagymama
Ma látogattuk meg a férjemmel anyukámat és nagymamámat vidéken.
Azt tudni kell hogy 2016 óta demenciás, kezelhetetlen a személyisége mindenbe bele szól. De idáig még sosem fajult el a dolog. Anyukámnak már el lett mondva hogy intézze el neki az öregek otthonát, de ő a szavaival élve nem fogja rákényszeriteni az anyjára hogy írja alá a papírt ami ehez szükséges, mert elvileg kényszerből nem mehet, csak önszántából. A gyámja anyukám nővére, vele is hiába beszéltem nem segít anyukámnak. Ki se veszi a részét az ápolásából. Mindent anyukám intéz, a gyógyszereit, ő öltözteti, már főzni se főz magára, sokszor nincs tudatánál, kever minket. Rossz látni hogy anyukám majd bele roppan. De mivel nem ő a gyámja semmit sem tehet. Keresztanyukám meg heti egyszer ha rájuk néz. Ő márpedig nem fogja öregek otthonába adni, aha csak az a baj hogy nem ő küszködik vele. A mai napon megtörtént amire senki se számított. 1 percre hagytuk az utazó ágyába a kicsit míg anyukám nak segítettünk ki vinni az ételeket a nappaliba. Mama fogta magát ki ment a nappaliba a szobájából és a szemünk láttára ütött ököllel a kis fejére. Mikor számonkértük akkor az volt a magyarázata hogy nem fejezte be a sírást. Holott nem is sírt, csak feküdt. Azonnal fogtuk és a férjemmel haza mentünk.
23#
Gondolom te nevezted "vénasszony"-nak is az idős demens beteget, úgy mint ahogy most sem fogtad vissza magad.
Csak figyelmeztetlek: ha nem halsz meg idejében, te is leszel vén szatyor, akár demens vénasszony is lehetsz /vagy vénember/.
A tiszteletről nem kellene megfeledkezned!
"Nem tudom már mit tegyünk."
. Mondjuk ne vidd oda, ne hagyd egyedül egy beszámíthatlan emberrel...
Nagynénéd kicsit hülyének nézi anyukádat meg téged, és hàt lehet, hogy nem véletlenül, mert látszólag mindent elhisztek neki, amit mond. Ha van gondnok, nem kell a gondnokolt alàírása az intézménybe helyezéshez. Anyukád ha nem vállalta az ápolást, csak nála maradt a nagymama, akkor nem kötelezhető az ápolásra, jelezheti a gyámhivatalnál, hogy nem tudja az ápolast vállalni, intézkedjen a gondnok erről.
Ha anyukad ápolási szerződést kötött, vagy mondjuk ő örökli a házat, vagy ő lakik a nagymamánál, az árnyalja a képet.
Értem, hogy a nagynénéd sz-rik rá, amit mondtok, mert neki ez a helyzet kényelmes. Ezért nektek kell aktívan tenni valamit.
Egy ököllel csapás egy kisgyerek fejére akár halálos következményekkel is járhat!
Gyilkossági kísérlet, normalis esetben annak számít!
Nem volt a gyerek az ütés utan rosszul, nem hányt? Mert akkor agyrázkódása lehet.
2 órán belül jelentkezik az ütes utan.
A rossz emberek nehezen halnak meg.
En dolgoztam demensekkel, es olyanok mint egy holttest, amibe beleköltözött az ördög es az működteti.
Szerintem a betegseg miatt nincs önkontrollja es kijön az igazi természete!
Erdekes , csak nagyon keves volt közülük kedves, legtöbbjük, ha csak 1 kisujját is mozdíthatta, azt is rosszra fordította, valami rosszat tett, megütötte a szemelyzetet, vagy megkarmolta ha fürdetni akarták, stb, erdekes, jót nem tett véletlenül sem, csakúgy mint a fogyatekos gyerekek, azok sem tudjak ellatni magukat, de ütni rúgni tudnak, vagy leverni a tanyert teli kajaval, de enni önállóan már nem tud!
egyszerű, közlöd anyáddal, hogy vagy sarkára áll, és beteszi a mamát az otthonba, vagy nem lát többé titeket, amíg a mama életben van. néha muszáj keménynek lenni, anyád érdeke is, most még csak verekszik, aztán megnyitja a gázt vagy beledobja a hosszabbítót a kádba... ha ti bekeményítetek, lehet megérzi végre, hogy itt már em segít a jópofázás meg a szőnyeg alá söprés.
27es kicsit durván fogalmaz, de muszáj ezt belátni, az egykori, szeretett ember már elment, eltávozott, csak ez a k.csög betegség még felhasználja a testét. búcsúztattunk demens rokont, pokoli érzés úgy gyászolni, hogy a szeretted teste még működik, de néha így alakul.
gyereket meg figyeljétek, bár agyrém, hogy nem azonnal az ügyeletre vittétek.
A 27 válasza egyszerűen a legtökéletesebben írta le a demens emberek viselkedését
Nyilván nem kell oda menni stb amit a nagy többség írt is viszont a kérdező arra gondol hogy maga a felügyeletét hogyan kellene megoldani (otthon) szerintem itt először is azt kellene tudni hogy anyukája miért a mamával lakik és miért ő ápolja a keresztanya (aki a gondnok) helyett
Nekem az is eszembe jutott hogy a keresztanya csak ápolásisegélyt kap és azt nem akarja feldani ebben az esetben pláne nem jelenthet fel senkit
Anno mamám 2 házat örökölt, az egyikbe keresztanyám költözött a családjával a másikba meg maradt mama és anyukám. Mi bátyámmal ide születtünk, apukánkkal hamar elváltak az alkohol és sok veszekedés miatt. Bátyám hamar kirepült, én csak 5 éve amikor össze házasodtam. A házat még senkire se íratta mamám, egyedül ez a gondnokság lett megbeszélve anno hogy majd keresztanya fogja elvállalni. Jól tudjuk hogy hiába fenyeget minket fenyegetéssel. Nem is ezzel van a probléma. Hanem hogy semmiből nem veszi ki a részét. Néha anyukám is elmenne a barátnőihez vagy csak velem csavarogni és akkor a felügyeletet valahogy meg kell oldani. Ápolót hívtunk már emiatt, 2 óra múlva hívott hogy ő ezt nem bírja. Az a baj hogy még csak pár órára se viszi el magukhoz keresztanya hogy anya nyugodtan megtudjon főzni. Mindig figyelni kell, mert akár sima kézzel is képes a kajákba nyulkálni. Mindent is megeszik, hozzuk neki mindennap az ebédet, de azt nem igazán eszi csak amit anya főz. Ad neki aztán fél óra múlva újra éhes. Múltkor véletlen a nivea krém lett a konyhába hagyva amit vettünk és kibontotta és bele nyúlt. A vizet ha megy kezet mosni úgy hagyja. A nagy dolgához a szobájába visz egy vödröt és abba csinálja. Úgy kell anyának reggel kivinnie mert ő tagadja hogy bele sz*rt. Szóval nehéz. És ezeket hiába mondjuk a másik lányának. Azzal meg nem megyünk semmire ha elmegyünk itthonról, mert mi garantálja hogy tényleg lejön és vigyázz rá.
A kisfiam azonnal elvittük az ügyeletre 28-as, azóta is figyeljük.
Ne haragudj, de igaza van annak, aki azt írta, jogosan néz titeket hülyének a testvér, mert azok vagytok. Anyád miért ment bele X éve, hogy majd ő megy mamádhoz lakni egész életében, míg a másik a másik házba? Már itr tudható volt, kire marad az ápolás. E
És abba miért ment bele, hogy a nővére legyen a gondnok, miközben ő van vele és ő ápolja, hàt nem is értem. Ekkora hülyeséget csinálni...
Most meg ugyanúgy hagyja magàt hülyének nézni. Leírtam: szólni kell a testvérnek, hogy ő most elment egy hétre valahova, felügyelje a mamàt mostantól, az ő felelőssége, ha valami történik.
De nyilván úgysem fogja meglépni, csak ül majd még 20 évig a sz*rban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!