Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagyszülők gondozásával...

Nagyszülők gondozásával kapcsolatban tudnátok tanácsot adni számomra?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Meglehetősen hosszú lesz, igyekszem minden tényezőre kitérni. Apám, akivel személyes okokból nem tartom a kapcsolatot őrizetbe került, több évre le is ültethetik. Eddig ő gondoskodott a szüleiről, azonban így nyilvánvalóan ő erre alkalmatlanná vált. Apámnak van egy nővére, aki ugyancsak nem tartja a szüleivel a kapcsolatot (egy városban lakik velük), s a messenger üzenetemre válaszolva annyit jegyzett meg, hogy neki ez időben nem fér bele... Arról, hogy apám mit tett csak onnan értesültem, hogy engem jelölt meg kapcsolattartóként, s az ügyvéd tájékoztatott. A nagyszülők állapota: mamám cukorbeteg, mozogni alig bír, szinte teljesen megvakult, nagyapám Parkinson-kóros, fekvőbeteg. A papám tegnapi nap folyamán bevitték kórházba, mert volt korábban egy combnyaktörése, valami csavar kifordult, s újra kell műteni. 5 év után először mentem át a mamámékhoz, hogy megnézzem, van-e mit ennie, s milyen állapotban van. Az ott uralkodó állapotok, és higiénia kb. rendőrségi helyszínekhez hasonló, eszméletlen, ami ott volt. Mamámmal igyekeztem beszélni, zavart volt, nem evett, nem szedte be a gyógyszereit, s engem se nagyon tudott hova elhelyezni, hogy ki vagyok, holott tegnap beszéltünk telefonon. Időközben el kellett jönnöm mert időhöz voltam kötve, de egy óra múlva, mikor visszamentem, mintha kicserélték volna. Ködösen ugyan, de tudta a dátumokat, neveket, hogy én ki vagyok, nagyjából mindent. Addigra étkezett felszólításomra, s a gyógyszereit is bevette. Állapotát figyelembe véve természetesen értesítettem a háziorvost, megkérdeztem mik a lehetőségek, mert én nem tudok róla gondoskodni. Nincs rá kapacitásom sem anyagilag, sem időben mert egyetemre járok, mellette dolgozok 40 km-rel arrébb, nem megy egyszerűen. Az a másik, hogy a látottak túl haladnak az én képességeimen. Kérdésemre annyit mondott, hogy az ügyelettel próbálkozzak. Az ügyeletet megkerestem onnan a háziorvoshoz irányítottak. A háziorvost felhívtam megint csak, aki annyit mondott, hogy ő hétfőig ezzel nem tud foglalkozni, hívjam a központi számot. Felhívtam a központi számot, amit adott, ott is visszairányítottak a háziorvoshoz, valamint a történetet elmesélve annyit tettek hozzá, hogy amúgy sem vinnék be, mert nem fáj semmije. Valóban engem terhel jogilag ez a felelősség?? Az unoka (ráadásul nem is első, hanem 4. unoka) nyakába kell varrni ezt az egészet? Mit lehetne csinálni ebben a helyzetben? Idős elhelyezéssel kapcsolatban bármi tippetek, tapasztalatotok van? Elfekvőben, gondozási osztályon kötelesek fogadni háziorvosi beutalóval a betegeket? Hogy zajlik ilyenkor az ügyintézés? Nem szeretnék én emiatt rendőrségi eljárásba keveredni, ha valami történik az öregekkel. 5 év után először kerültem velük kapcsolatba, direkt vágtam le a családnak ezen részét, mert igyekeztem képezni magam, s a szarból valamelyest kilépni :(

2024. jan. 6. 20:25
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
31%
#30 Nem tartásról van szó, hanem gondoskodásról.
2024. jan. 8. 10:14
 32/37 anonim ***** válasza:
77%
Az jogi értelemben ugyanaz. :-) Arra nem kötelezhet senkit az alaptörvény sem, hogy valaki tartsa a kapcsolatot a bántalmazó szülőjével mondjuk.
2024. jan. 8. 10:41
 33/37 anonim ***** válasza:
60%
#32 Nem ugyanaz.
2024. jan. 8. 10:46
 34/37 anonim ***** válasza:
39%

[link]

"Tehát ha a szülő gondozásra szorul, az ezzel kapcsolatos költségei megtérítése érdekében bárki pert indíthat az eltartásra kötelezett gyermekkel szemben. Ez lehet egy szociális intézmény vagy akár a szomszéd is, aki segít a bevásárlásban, a takarításban. Kérdéses persze, hogy ebből mi jön ki. Ha a bíróság megállapítja, hogy a szülő a tartásra kötelezettel szemben annak idején a tőle elvárható alapvető feladatainak sem tett eleget, akkor méltatlanná vált a tartásra, s ebben az esetben nyilván mindenki futhat a pénze után.

Vagyis: egyéb lehetőség híján az állami szociális ellátórendszernek kell gondoskodnia az asszonyról, ha a bank elviszi a nyugdíja jelentős részét, illetve ha a megromlott egészségi állapota okán egyébként sem lenne képes önmaga ellátására. Ez persze a létező legrosszabb megoldás…"

2024. jan. 8. 10:47
 35/37 anonim ***** válasza:
100%
Nem köteles a gyerek gondoskodni a szőlőről, ha a szülő erre érdemtelen. Ugyanis a szülőnek is vannak kötelezettségei a gyerek felé. Enni, inni adsz neki, öltözteted, ruházod, tisztán tartod, nem veszélyezteted a testi és pszichés fejlődését... Ha a szülő ezeknek nem tesz eleget, bántalmazza a gyereket, lelép... stb. Majd öreg korában jelentkezik, hogy akkor most te jössz, akkor a törvény nem fogja a már nagykorú gyereket kötelezni, és beintenek az öregnek a bíróságon is.
2024. jan. 8. 10:50
 36/37 anonim ***** válasza:
87%

29-es, te meg fogd már fel, hogy kizárólag anyagi(!!!) jellegű gondolkodásra vagy köteles, ha azt megítéli a bíróság, nem fizikai jellegűre. Nem, nem vagy köteles sem otthont intézni neki, se megnézni, begyújtott-e, semmi ilyesmire. Jogilag önálló, cselekvőképes személyekről beszélünk addig, amíg nem kerülnek gyámsàg alá, amit a gyerek egyébként szintén elutasíthat, nincs rá kötelezve.

Senki nem fog börtönbe kerülni, mert 20 éve nem látta a szüleit és azok halálra fagynak télen. A hatóságok még azt sem fogják tudni, hogy van gyerekük és ha van, ki az, meg hol lakik. Kutya nem foglalkozik ezzel a valóságban.

2024. jan. 8. 10:55
 37/37 anonim ***** válasza:
86%

Menekülj! És ne nézz vissza! NEM A TE DOLGOD!

Hidd el, most még csak a bevásárlás, de aztán majd, jaj, ez kell, az kell, és hirtelen azon kapod magad, hogy 0-24-ben velük vagy.

Még most csírájában fojtsd el a segítségadást is! Ellenkező esetben rámegy az életed, hidd el.

2024. jan. 8. 14:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!