Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagyszülők gondozásával...

Nagyszülők gondozásával kapcsolatban tudnátok tanácsot adni számomra?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Meglehetősen hosszú lesz, igyekszem minden tényezőre kitérni. Apám, akivel személyes okokból nem tartom a kapcsolatot őrizetbe került, több évre le is ültethetik. Eddig ő gondoskodott a szüleiről, azonban így nyilvánvalóan ő erre alkalmatlanná vált. Apámnak van egy nővére, aki ugyancsak nem tartja a szüleivel a kapcsolatot (egy városban lakik velük), s a messenger üzenetemre válaszolva annyit jegyzett meg, hogy neki ez időben nem fér bele... Arról, hogy apám mit tett csak onnan értesültem, hogy engem jelölt meg kapcsolattartóként, s az ügyvéd tájékoztatott. A nagyszülők állapota: mamám cukorbeteg, mozogni alig bír, szinte teljesen megvakult, nagyapám Parkinson-kóros, fekvőbeteg. A papám tegnapi nap folyamán bevitték kórházba, mert volt korábban egy combnyaktörése, valami csavar kifordult, s újra kell műteni. 5 év után először mentem át a mamámékhoz, hogy megnézzem, van-e mit ennie, s milyen állapotban van. Az ott uralkodó állapotok, és higiénia kb. rendőrségi helyszínekhez hasonló, eszméletlen, ami ott volt. Mamámmal igyekeztem beszélni, zavart volt, nem evett, nem szedte be a gyógyszereit, s engem se nagyon tudott hova elhelyezni, hogy ki vagyok, holott tegnap beszéltünk telefonon. Időközben el kellett jönnöm mert időhöz voltam kötve, de egy óra múlva, mikor visszamentem, mintha kicserélték volna. Ködösen ugyan, de tudta a dátumokat, neveket, hogy én ki vagyok, nagyjából mindent. Addigra étkezett felszólításomra, s a gyógyszereit is bevette. Állapotát figyelembe véve természetesen értesítettem a háziorvost, megkérdeztem mik a lehetőségek, mert én nem tudok róla gondoskodni. Nincs rá kapacitásom sem anyagilag, sem időben mert egyetemre járok, mellette dolgozok 40 km-rel arrébb, nem megy egyszerűen. Az a másik, hogy a látottak túl haladnak az én képességeimen. Kérdésemre annyit mondott, hogy az ügyelettel próbálkozzak. Az ügyeletet megkerestem onnan a háziorvoshoz irányítottak. A háziorvost felhívtam megint csak, aki annyit mondott, hogy ő hétfőig ezzel nem tud foglalkozni, hívjam a központi számot. Felhívtam a központi számot, amit adott, ott is visszairányítottak a háziorvoshoz, valamint a történetet elmesélve annyit tettek hozzá, hogy amúgy sem vinnék be, mert nem fáj semmije. Valóban engem terhel jogilag ez a felelősség?? Az unoka (ráadásul nem is első, hanem 4. unoka) nyakába kell varrni ezt az egészet? Mit lehetne csinálni ebben a helyzetben? Idős elhelyezéssel kapcsolatban bármi tippetek, tapasztalatotok van? Elfekvőben, gondozási osztályon kötelesek fogadni háziorvosi beutalóval a betegeket? Hogy zajlik ilyenkor az ügyintézés? Nem szeretnék én emiatt rendőrségi eljárásba keveredni, ha valami történik az öregekkel. 5 év után először kerültem velük kapcsolatba, direkt vágtam le a családnak ezen részét, mert igyekeztem képezni magam, s a szarból valamelyest kilépni :(

2024. jan. 6. 20:25
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
87%

Gyerekként sem csinálnám.

Van házi ápolás, otthonok. Nem az én dolgom feladni 5-10 évet az életemből egy beteg ápolására (annyi is lehet, míg él, igen)

2024. jan. 7. 14:45
 22/37 anonim ***** válasza:
70%
Gondoskodni azt jelenti, hogy megfelelő helyet, ápolót, segítőt találni az idős szülők számára, ahol, vagy aki gondoskodik a szükségleteikről. Nem kötelező személyesen csinálni, de megfelelő helyet, vagy személyt a gyerekének kell keresni, ez nem az unoka feladata. Lehet, hogy hivatalosan nem is intézheti, nem ő a legközelebbi hozzátartozó.
2024. jan. 7. 15:03
 23/37 anonim ***** válasza:
81%

"Nem kötelező személyesen csinálni, de megfelelő helyet, vagy személyt a gyerekének kell keresni, "

Nem, nem KELL, nem tudjátok felfogni? Senki nem kötelez erre, a törvény sem. Meg is szakíthatod a kapcsolatot a szüleiddel, és senki nem fogja számon kérni, miért nem néztél rájuk 30 éve.

Szülőtartásért lehet perelni, ha valaki tudja a gyerekei hivatalos elérhetőségét és kifizeti a perköltséget. De a gyereknek nem kötelessége foglalkoznia azzal, hogy a szülei, akik jogilag önálló, cselekvőképes személyek, hogy élnek és mit csinálnak, senki nem fogja őket számonkérni, ahogy az unokát sem.

Durva, hogy leírjátok ezt itt tizen, miközben nem így van.

2024. jan. 7. 15:31
 24/37 anonim ***** válasza:
25%

23.

Engedd már el!

Alig utalt rá egy-két hozzászóló!

2024. jan. 7. 16:35
 25/37 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Úgy fest rendeződni látszanak a dolgok, nagynéném jelezte, hogy nem szeretné beadni sehova a szüleit. Természetesen segítek, ha tudok valamit, de egyedül nem ment volna, már elég kilátástalannak éreztem az egészet. Köszönöm a hozzászólásaitok, sokat segített.
2024. jan. 7. 16:44
 26/37 anonim ***** válasza:
86%

Neked nem kötelességed gondoskodni róluk, és igazából a gyerekeiknek sem, mert a szülőtartást megelőzi más kötelezettség is. Max. indítható eljárás, de nem minden esetben kötelezik szülőtartásra a gyerekeket, és azért erősen megkérdőjelezhető, hogy méltók-e szülőtartásra, ha az egyik gyerekük börtönbe került, más meg látni sem akarja őket. Saját megélhetés kárára semmiképp nem kötelezhető szülőtartásra a gyerek, és mindenképpen figyelembe veszik, hogy az öregeknek például mennyi nyugdíjuk van, az fedezi-e a szükségleteiket.

Idősek otthonát kellene intézni, és orvosi javaslatra akaratuk ellenére is felvehetik őket és be lehet költöztetni, ők pedig a leírásod alapján olyan állapotban vannak, hogy orvos ilyen papírt simán kiállít. Csak ezt sokan nem tudják, ezért húzódik el sokszor, ha az öreg rokon nem akar otthonba menni, pedig szükség lenne rá. A lakásukat esetleg el is lehet adni, és azt be lehet forgatni a szociális otthon költségeibe.

Ezt beszéld meg a nagynénéddel, gondolom, ő is dolgozik még, meg vannak más teendői is, de neked is ott vannak a te teendőid. Ezt intézzétek el, aztán egyikőtöknek sem kell gondozni az öregeket, max. látogatjátok őket, ha akarjátok.

2024. jan. 7. 17:43
 27/37 A kérdező kommentje:

Mindenképp beszélek majd vele személyesen, mert ez így nem lesz jó. Ha ő viszont ragaszkodik az otthoni ellátáshoz, akkor én nem fogom törni magam, max bevásárolok, mert nekem van autóm. Addig fogja az agyam az egész, míg megindul a folyamat..

Én vagyok a leghülyébb ebben az egészben, mert a gyökér apám valamikori szabadulása miatt is aggódok, hogy mi lesz vele, mert nem lesz hova menjen lakni.

Kapcsolatot nyilván nem fogom felvenni vele mert mindig is megnyomorította az életem, ráadásul miatta kerültem ebbe a helyzetbe is, csak nagyon empatikus vagyok, ez a legnagyobb bajom.

2024. jan. 7. 18:03
 28/37 anonim ***** válasza:
87%

"Hanem arról, hogy üzenetben közli, hogy nincs ideje és az unoka telefonálgat és próbál intézkedni, hogy ne haljanak meg a kakijukban a nagyszülei.

Tehát másra tolja a tennivalót"

De nem tolja, mert nem kényszeríti az unokát semmire, vágod? Hol közölné, hogy nem akar velük foglalkozni, ha üzenetben írtak rá?

2024. jan. 7. 21:51
 29/37 anonim ***** válasza:
22%

23# Az Alaptörvényben van, te fogd már fel!

"Az egyenesági rokonok egymás közti gondoskodási kötelezettség alapjait maga az Alaptörvény fekteti le, nevesítve, hogy a szülőket gyermekeik irányába, a gyermekeket pedig rászoruló szüleik felé terheli ilyen tartalmú kötelesség."

[link]

2024. jan. 7. 22:17
 30/37 anonim ***** válasza:
77%

Hiába van az alaptörvényben.

[link]

"Mikor tagadhatom meg a rokonom eltartását? (Rokontartás megtagadása)

Házastárs esetén akkor tagadható meg a tartás, ha a különélő házastárs érdemtelen, vagy a tartás veszélyezteti a kötelezett saját, valamint annak a megélhetését, akinek eltartására a házastársával egysorban köteles. Volt házastárs esetén akkor, ha nem önhibáján kívül szorul rá, vagy érdemtelenné vált (pl. ha szándékosan a másik volt házastárs érdekeit durván sértő magatartást tanúsított, vagy a társadalmi együttélés szabályait egyébként olyan módon és mértékben sértette meg, hogy a tartási kötelezettség teljesítése már nem várható el).

Mind az egyenesági, mind oldalági rokonok körében a tartás alapvető feltétele, hogy a tartásra jogosult szintén ne legyen érdemtelen, illetve a kötelezett képes legyen a tartás nyújtására.

Speciális eset, ha több tartásra jogosult van, és a kötelezett nem képes valamennyit eltartani, akkor a törvény egy sorrendet állapít meg: a gyermek és a szülő megelőzi a többi rokont, a leszármazó megelőzi a felmenőt, a közelebbi rokon megelőzi a távolabbi rokont, a gyermek megelőzi a házastársat, a házastárs megelőzi a többi rokont.

Nem köteles mást eltartani az, aki ezáltal a saját szükséges tarását veszélyeztetné. E szabály alóli kivétel, hogy a gyermekét a szülő saját, szükséges tartásának rovására is köteles eltartani."

2024. jan. 8. 09:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!