Nagyszülők gondozásával kapcsolatban tudnátok tanácsot adni számomra?
Köszönöm a válaszokat! Mit tudnék tenni? Kivel kell a kapcsolatot felvennem? Mik a lépések? Nem volt hasonló szituációban részem, teljesen tanácstalan vagyok, viszont a lelkiismeretem nem engedi, hogy magára hagyjam őket, mert állati szinten vannak, és olyan körülmények között élnek.. Utoljára, mikor láttam őket is voltak gondok, azonban jól szituáltak voltak mamámék örök életben.
Elképzelni sem tudom azt sem, hogy apám és az új felesége az elmúlt években gondozás címszó alatt mit csinálhatott, ha ilyen állapotig jutott el mindkét öreg és a felújított ház is..
7.
Azért genyó és sunyi, mert rátolná az unokára a szüleit.
"Azért genyó és sunyi, mert rátolná az unokára a szüleit."
Nem tolná rá, annyit írt, hogy ő nem fogja ápolni a szüleit, nem kérte meg a kérdezőt, hogy ő ápolja. A kérdező akarja csinálni, mert csak. Mindenkinek a saját egyéni döntése, felelőssége, ha gondozza egy hozzátartozóját, nem kötelező igent mondani rá, ezt kellene már megérteni, nem 100-szor leírni ide, hogy a nővérnek kelle gondoskodni róluk, mert ez egész egyszerűen nem igaz. Törvényileg sem.
Akiről senki nem akar gondoskodni, az megy a szociális otthonba, ami esetleg majd indít pert némi szülőtartásért vagy benne lesz az illető a Blikkben, hogy hullát találtak egy házban, ott volt egy hónapja, blablabla. Ennyi.
Vagy az egyik rokon majd társadalmi nyomástól indíttatva bevállalja őket, lásd a kérdező, de ez is a saját döntése lesz, felesleges a nagynénjét zaklatni, aki megmondta, hogy nem.
Kérdező, ez nehéz helyzet, és nincs rá kialakult eljárás, mivel nincs sok megfelelő intézmény, hogy a magatehetetlen idősöket ápolják, és mindenki próbálja magától eltolni a feladatot.
Szerintem is a gyerekek feladata elsősorban a gondoskodás, de látszik, hogy ők nem fognak, és neked a lelkiismereted nem hagyja annyiban az állapotot, amit megértek. Én ezeket javasolnám:
- A nagypapa ha kórházba került, ott egy ideig lábadozik majd. Beszélj az orvossal, hogy ne engedjék ki, mert nincs hova mennie, helyezzék majd át a gondozási osztályra. Azt hiszem itt van napidíj, és néhány hónapig lehet csak ott, de ezt az időt meg lehet egyszer hosszabbítani. Ez elég idő lesz, hogy a későbbi intézményi elhelyezését valahogy meg lehessen oldani ez idő alatt.
- A nagymamánál én először rászánnék 1-2 napot és rendet tennék a házban legalább, mert most úgy értem, teljesen egyedül van. Neki az önkormányzatnál lehetne igényelni szociális gondozót, aki naponta 1-2 órára benéz, beadja a gyógyszert, segít ebédelni. Így legalább valamennyire gondoskodnak róla, és közben neki is utána kéne nézni, hogy beveszik-e idősek otthonába. Mindenhol van várakozási idő, egy-másfél év is akár, és mindennek van költsége. A költséget egyrészt a nyugdíjból lehet fedezni, de az valószínűleg nem lesz elég, ezeknek utána kell járni.
Remélem, sikerül valahogy megnyugtatóan rendezni a helyzetet.
18.
Nem érted, hogy nem arról van szó, hogy a genyó és sunyi nővérnek kellene ápolni?
Hanem arról, hogy üzenetben közli, hogy nincs ideje és az unoka telefonálgat és próbál intézkedni, hogy ne haljanak meg a kakijukban a nagyszülei.
Tehát másra tolja a tennivalót. Közben sunyít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!