Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagyszülők gondozásával...

Nagyszülők gondozásával kapcsolatban tudnátok tanácsot adni számomra?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Meglehetősen hosszú lesz, igyekszem minden tényezőre kitérni. Apám, akivel személyes okokból nem tartom a kapcsolatot őrizetbe került, több évre le is ültethetik. Eddig ő gondoskodott a szüleiről, azonban így nyilvánvalóan ő erre alkalmatlanná vált. Apámnak van egy nővére, aki ugyancsak nem tartja a szüleivel a kapcsolatot (egy városban lakik velük), s a messenger üzenetemre válaszolva annyit jegyzett meg, hogy neki ez időben nem fér bele... Arról, hogy apám mit tett csak onnan értesültem, hogy engem jelölt meg kapcsolattartóként, s az ügyvéd tájékoztatott. A nagyszülők állapota: mamám cukorbeteg, mozogni alig bír, szinte teljesen megvakult, nagyapám Parkinson-kóros, fekvőbeteg. A papám tegnapi nap folyamán bevitték kórházba, mert volt korábban egy combnyaktörése, valami csavar kifordult, s újra kell műteni. 5 év után először mentem át a mamámékhoz, hogy megnézzem, van-e mit ennie, s milyen állapotban van. Az ott uralkodó állapotok, és higiénia kb. rendőrségi helyszínekhez hasonló, eszméletlen, ami ott volt. Mamámmal igyekeztem beszélni, zavart volt, nem evett, nem szedte be a gyógyszereit, s engem se nagyon tudott hova elhelyezni, hogy ki vagyok, holott tegnap beszéltünk telefonon. Időközben el kellett jönnöm mert időhöz voltam kötve, de egy óra múlva, mikor visszamentem, mintha kicserélték volna. Ködösen ugyan, de tudta a dátumokat, neveket, hogy én ki vagyok, nagyjából mindent. Addigra étkezett felszólításomra, s a gyógyszereit is bevette. Állapotát figyelembe véve természetesen értesítettem a háziorvost, megkérdeztem mik a lehetőségek, mert én nem tudok róla gondoskodni. Nincs rá kapacitásom sem anyagilag, sem időben mert egyetemre járok, mellette dolgozok 40 km-rel arrébb, nem megy egyszerűen. Az a másik, hogy a látottak túl haladnak az én képességeimen. Kérdésemre annyit mondott, hogy az ügyelettel próbálkozzak. Az ügyeletet megkerestem onnan a háziorvoshoz irányítottak. A háziorvost felhívtam megint csak, aki annyit mondott, hogy ő hétfőig ezzel nem tud foglalkozni, hívjam a központi számot. Felhívtam a központi számot, amit adott, ott is visszairányítottak a háziorvoshoz, valamint a történetet elmesélve annyit tettek hozzá, hogy amúgy sem vinnék be, mert nem fáj semmije. Valóban engem terhel jogilag ez a felelősség?? Az unoka (ráadásul nem is első, hanem 4. unoka) nyakába kell varrni ezt az egészet? Mit lehetne csinálni ebben a helyzetben? Idős elhelyezéssel kapcsolatban bármi tippetek, tapasztalatotok van? Elfekvőben, gondozási osztályon kötelesek fogadni háziorvosi beutalóval a betegeket? Hogy zajlik ilyenkor az ügyintézés? Nem szeretnék én emiatt rendőrségi eljárásba keveredni, ha valami történik az öregekkel. 5 év után először kerültem velük kapcsolatba, direkt vágtam le a családnak ezen részét, mert igyekeztem képezni magam, s a szarból valamelyest kilépni :(

2024. jan. 6. 20:25
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
88%
Szó nincs hospice-ról, köze nincs a haldokláshoz. Az önkormányzat szociális osztályát keresd, intézményi elhelyezést kell kérni, vagy kórházban ápolási osztályt. A háziorvos nem bújhat ki a feladat alól, csak nem hétvégén.
2024. jan. 6. 22:48
 12/37 anonim ***** válasza:
87%
Viszont ez nem két napos dolog elsz mire átfut államilag.
2024. jan. 6. 23:29
 13/37 anonim ***** válasza:
28%
A kedves nagynénit törvény kötelezi a szülőtartásra, gondoskodásra.
2024. jan. 7. 02:56
 14/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Mit tudnék tenni? Kivel kell a kapcsolatot felvennem? Mik a lépések? Nem volt hasonló szituációban részem, teljesen tanácstalan vagyok, viszont a lelkiismeretem nem engedi, hogy magára hagyjam őket, mert állati szinten vannak, és olyan körülmények között élnek.. Utoljára, mikor láttam őket is voltak gondok, azonban jól szituáltak voltak mamámék örök életben.

Elképzelni sem tudom azt sem, hogy apám és az új felesége az elmúlt években gondozás címszó alatt mit csinálhatott, ha ilyen állapotig jutott el mindkét öreg és a felújított ház is..

2024. jan. 7. 06:37
 15/37 anonim ***** válasza:
40%

7.

Azért genyó és sunyi, mert rátolná az unokára a szüleit.

2024. jan. 7. 08:36
 16/37 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen állapotban sos felvennék őket szociális otthonba. Ismerősi körben ez volt. Az egyiknek levették a lábát, egyedül élt, fűtetlen lakásban, nem tudott magáról gondoskodni. A kórházból már nem engedték haza, egyenest odavitték.
2024. jan. 7. 08:51
 17/37 anonim ***** válasza:
58%
A nagyszüleidről apádnak és a testvérének kötelessége gondoskodni. Én csak úgy gondoskodnék a nagyszülőkről ha eltartási szerződést kötnék velük.
2024. jan. 7. 09:46
 18/37 anonim ***** válasza:
74%

"Azért genyó és sunyi, mert rátolná az unokára a szüleit."

Nem tolná rá, annyit írt, hogy ő nem fogja ápolni a szüleit, nem kérte meg a kérdezőt, hogy ő ápolja. A kérdező akarja csinálni, mert csak. Mindenkinek a saját egyéni döntése, felelőssége, ha gondozza egy hozzátartozóját, nem kötelező igent mondani rá, ezt kellene már megérteni, nem 100-szor leírni ide, hogy a nővérnek kelle gondoskodni róluk, mert ez egész egyszerűen nem igaz. Törvényileg sem.

Akiről senki nem akar gondoskodni, az megy a szociális otthonba, ami esetleg majd indít pert némi szülőtartásért vagy benne lesz az illető a Blikkben, hogy hullát találtak egy házban, ott volt egy hónapja, blablabla. Ennyi.

Vagy az egyik rokon majd társadalmi nyomástól indíttatva bevállalja őket, lásd a kérdező, de ez is a saját döntése lesz, felesleges a nagynénjét zaklatni, aki megmondta, hogy nem.

2024. jan. 7. 10:46
 19/37 anonim ***** válasza:
71%

Kérdező, ez nehéz helyzet, és nincs rá kialakult eljárás, mivel nincs sok megfelelő intézmény, hogy a magatehetetlen idősöket ápolják, és mindenki próbálja magától eltolni a feladatot.

Szerintem is a gyerekek feladata elsősorban a gondoskodás, de látszik, hogy ők nem fognak, és neked a lelkiismereted nem hagyja annyiban az állapotot, amit megértek. Én ezeket javasolnám:

- A nagypapa ha kórházba került, ott egy ideig lábadozik majd. Beszélj az orvossal, hogy ne engedjék ki, mert nincs hova mennie, helyezzék majd át a gondozási osztályra. Azt hiszem itt van napidíj, és néhány hónapig lehet csak ott, de ezt az időt meg lehet egyszer hosszabbítani. Ez elég idő lesz, hogy a későbbi intézményi elhelyezését valahogy meg lehessen oldani ez idő alatt.

- A nagymamánál én először rászánnék 1-2 napot és rendet tennék a házban legalább, mert most úgy értem, teljesen egyedül van. Neki az önkormányzatnál lehetne igényelni szociális gondozót, aki naponta 1-2 órára benéz, beadja a gyógyszert, segít ebédelni. Így legalább valamennyire gondoskodnak róla, és közben neki is utána kéne nézni, hogy beveszik-e idősek otthonába. Mindenhol van várakozási idő, egy-másfél év is akár, és mindennek van költsége. A költséget egyrészt a nyugdíjból lehet fedezni, de az valószínűleg nem lesz elég, ezeknek utána kell járni.

Remélem, sikerül valahogy megnyugtatóan rendezni a helyzetet.

2024. jan. 7. 11:11
 20/37 anonim ***** válasza:
5%

18.

Nem érted, hogy nem arról van szó, hogy a genyó és sunyi nővérnek kellene ápolni?

Hanem arról, hogy üzenetben közli, hogy nincs ideje és az unoka telefonálgat és próbál intézkedni, hogy ne haljanak meg a kakijukban a nagyszülei.

Tehát másra tolja a tennivalót. Közben sunyít.

2024. jan. 7. 14:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!