Lopással vádoló nagyszülővel mit lehet tenni?
Idős már a nagymama, 83 éves, egyedül él 30 éve egy kis faluban. Egyébként aranyos, de mostanában elkezdett meggyanusítani, hogy lopok. Minden második hétvégén járunk hozzá takarítani, kertet művelni, segíteni. Ketten vagyunk gyerekei, nekem van kulcsom, a tesómnak nincs, mert nem bízik bennem.
Legutóbb félrehívott, hogy vissza kéne adnom a cipőt. Nem is értettem, majd kiderült, hogy azt gondolta, hogy cipőt loptam tőle, aztán kiderült, hogy azt a cipőt már évekkel ezelőtt kidobta. De voltak már hasonló esetek, pl. folyton azt hiszi, hogy valaki bejár és ellopja a pálinkáját, és mivel nekem van egyedül kulcsom, már ezzel is megvádolt.
A stílusa egyébként mindig kedves, tehát nem agresszív vagy ilyesmi. És magára hagyni se szeretném, mert tudom, hogy paranoiás.
Mit lehet tenni, hogyan kezeljem a helyzetet? Rosszul esik, hogy megvádol, de közben tényleg nem akarom magára hagyni...
nekem van kulcsom, a tesómnak nincs, mert nem bízik bennem.
Ez így nem stimmel...
Ez demencia, és csak rosszabbodni fog. Sajnálom.
Készüljetek erre lelkileg, illetve nem ártana elgondolkoznotok, hogy mi legyen, ha ez elhatalmasodik rajta (mert ez csak idő kérdése), akkor ugyanis ápolásra, felügyeletre szorul majd. Ha még egyébként valamelyest ép szellemileg, megpróbálhattok beszélni is vele erről, de az csak arra lesz jó, hogy pl ha otthonba kell kerülnie a közeljövőben, akkor legyen beleszólása.
Ez érdekes mert a történeted
nagyban hasonlít az én
mamám viselkedésére is.
Azzal jön folyton hogy
pár éve eltűntek az alkoholos
italai pl a pálinkája
A szekrényéből. Szerinte az anyám
betört a lakásába és meg itta.
Meg hogy a tányér készlete
teljesen máshova volt elpakolva.
Persze ő is kedves nincs vele
egyébként semmi gond.
Mondjuk amilyen az anyám
ki is nézem belőle de nem tudom
mennyiben adjak hitelt a szavainak. Hogy mennyire lehet igaza.
Mamám ugyanilyen, szerinte betörnek hozzá éjjel, hogy a 100 éves iratokat amiket őrizget (semmire nem jók), azokat a szekrényben össze vissza pakolgassák és ő ne tudja megtalálni.
Volt idő, amikor nem nézett TV-t, mert szerinte abban ott a kamera és őt nézik, ha bekapcsolja. Hihetetlen dolgokat képesek kitalálni, sajnos ez a szellemi leépülés jele is lehet, nála más pszichológiai eredetű volt a gond, most gyógyszert szed, azóta egész jól van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!