Olyan létezhet, hogy valaki nagyszülőként próbálja "pótolni" az unokával azt, amit annak idején szülőként a saját gyerekével szemben elmulasztott?
Szerintem nem, hanem idős korban ha már nyugdíjas, több ideje van.
És sokszor a nagyszülő-unoka párosban több a hasonlóság is, így több közös metszetük lehet.
Létezhet, de nem minden esetben.
Anyukámmal beszélgettünk erről, mert sokkal engedékenyebbnek látom a lányommal és sok szempontból láthatóan jobbnak élvezi a vele töltött időt, mint az anno velünk töltöttet. Ő azt mondta, hogy egyszerűen más nagyszülőnek lenni, sokkal inkább a jó része jut nekik, nem a mindennapos aggódás az egzisztencián, a továbbtanuláson, vagy kisebb korban az állandó éjszakázás, stb. És igen, sok mindent másképp lát már azóta, másképp csinálna velünk.
Valós dolog, mivel:
több önismerete
több ideje
több lehetősége (anyagiak, ismeretség, ismeret) van már.
"Mert bizony ám, a nagyszülőnek is nevelni kell az unokát, nem csak játszani, csokiztatni, meg ugráltatni az ágyon"
Nem, a nagyszülőnek nem kell nevelni az unokat. Egyedül a szuloneknkell nevelnie. A nagyszülő max betartatja a szülő alltal állított alapszabalyokat, de nem nevel.
Persze. Az én apám szinte semmit nem foglalkozott velem és a húgommal. Anyánkra szakadt a teljes gyereknevelés, apámat nem igazán érdekelte a pelenkázás, gyerekhez kelés, családi programok a 80-as, 90-es években.
5 évvel ezelőtt húgom kisfiút szült. Apánk annyit foglalkozik unokaöcsémmel, mint anno kettőnkkel együtt sosem. Órákig játszik vele, programokra viszi.
Lehet, benne van az is, hogy ő fiú és valószínűleg apu nagyon vágyott mindig is egy fiúra, meg szerintem mostanra (a 60-as éveire) jobban tudja értékelni a gyereknevelést, gyerek társaságot.
Szóval simán van ilyen.
36/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!