Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Láttok jobb megoldást, ami...

Láttok jobb megoldást, ami segíthet?

Figyelt kérdés

A nagyszüleim elég idősek. Beléptek abba a korba, amikor, ha nem a saját megszokott környezetükben vannak, akkor esnek-kelnek (meg amúgy is esnek). Pl. a nyaralásokon vagy, ha felújítják a járdát, vagy stb. Elfelejtik bevenni a gyógyszereiket, gyakran betegek.

Kicsi a lakás ahhoz, hogy bárki beköltözzön hozzájuk. A tesómék közel laknak hozzájuk, anyumék messzebb, mi külföldön.

A pénz nem lenne akadály, hogy beköltözzön melléjük valaki 24 órában.

A családom jár hozzájuk napi 1-2 alkalommal, ha betegek, akkor ott alszik valaki, visznek nekik enni, hogy nagymamámnak csak akkor kelljen főznie, ha kedve van hozzá. Jár hozzájuk takarítónő hetente 2x, gyógytornász szintén kétszer. De így is az egyik legnagyobb probléma, hogy nincs mit csinálniuk, egy esősebb/hidegebb/szelesebb héten be vannak zárva.

Ilyenkor azt érzem, hogy épülnek le, a családom meg kezd kikészülni.

Van valamilyen javaslatotok, hogy mit lehetne csinálni, ami segíthetne?

#Nagyszülők gondozása
2022. jan. 9. 17:09
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
9%

Pl. hazaköltözhetnétek, hogy ti is jobban kivehessétek a részeteket a dologból. Pénz van, azt mondod, de látod, hogy az sem old meg mindent... Az a legjobb az öregeknek, ha a fiatalok ott vannak velük minél többet. Az a leginkább stimuláló valami, hogy ne épüljenek le (vagy legalábbis ne olyan gyorsan).

Tudnak netezni? Meg kéne tanítani őket, hogy legalább úgy láthassanak titeket is, akik külföldön vagytok.

2022. jan. 9. 17:17
 2/22 anonim ***** válasza:
92%

"De így is az egyik legnagyobb probléma, hogy nincs mit csinálniuk"

Ezt nem értem. Ha tennivalóra lenne szükségük, akkor mért jár hozzájuk annyi ember, hogy "elvegye tőlük" azt a kis tennivalót, ami lenne?

Milyen tennivalóra lenne szükségük szerinted akkor?

2022. jan. 9. 17:21
 3/22 anonim ***** válasza:
79%

1

Sose kényszeríteném egyik gyerekem, unokámat sem, hogy miattam feladja az életét, munkáját, álmait. Sőt, ha ők akarnák, én akkor sem engedném!

Gusztustalan ez a hozzáállás. Tudod hányszor hallottam egy nagyanyámtól, hogy azért fog meghalni, mert én nem lakom többé a közelében és én fogom a sírba tenni emiatt? Ezek után a fenyegetőzése után többet a telefont sem vettem fel neki. Megoldja szépen maga a dolgait.

Kérdező, ebbe bele kell nyugodni. Ha van pénz ellátásra, akkor fogadjatok fel betegápolót, vagy tegyétek őket otthonba.

Ha nincs, akkor csak a napi átjárás van, meg segítés a fürdésben, stb.

2022. jan. 9. 17:27
 4/22 anonim ***** válasza:
94%

Vannak, akik vállalnak ilyesmit, hogy eljárnak szórakoztatni (kártyázni, sakkozni, felolvasni...) és megsétáltatni az öregeket. Érdemes ismerősi körben végigkérdezni, ki az, aki vállalná. Tipikusan egy náluk tízessel fiatalabb, de még jobb kondiban lévő és magányos, társaságkedvelő nyugdíjas, akinek jól jön a plusz pénz is.

De sajnos akárhogy is, jogosan lehet némi lelkiismeret-furdalásod, hogy a nehezét majd úgyis tesódnak kell végigcsinálni.

2022. jan. 9. 17:30
 5/22 anonim ***** válasza:
9%

"Tudod hányszor hallottam egy nagyanyámtól, hogy azért fog meghalni, mert én nem lakom többé a közelében"

Én nem a nagyanyjaként mondom. Tanácsot kért.

2022. jan. 9. 17:38
 6/22 anonim ***** válasza:
86%

1-es: ha a kérdezö külföldön él, van munkája, meg ottani élet, akkor mire lenne jó visszamenni MO-ra, munkanélkülinek vagy éhbérért doglozni?

Ezzel senki nem lenne kisegítve, a nagyszülöknek nem lenne könnyebb a mindennapi élete, csak azért, mert az unokák országon belül vannak.

Ahogy látod, a többi családtag is hiába van közelebb, nem tudak megoldani az idösek ellátását.

2022. jan. 9. 17:47
 7/22 anonim ***** válasza:
100%

2-es: a munkákat már nem képesek ellátni, ezért járnak hozzájuk segíteni mások.

A szabadidejük meg megnö, ezért lesz problémásabb a helyzet.

2022. jan. 9. 17:49
 8/22 anonim ***** válasza:
71%

Ha csak annyi a gond, hogy rossz időben nincs mit csinálniuk, akkor nagyon szerencsések! Ezen egy 4 órás gondozás nem segít, sőt! Ha maguktól nem keresnek elfoglaltságot otthon, akkor nemigen lehet rájuk erőltetni. Eljárni el lehet pl. nyugdíjasklubba, ha van ilyen a környéken, de ha épp a rossz idő az akadály, inkább legyen benn a lakásban pár hétig télen, mintsem a csúszós utcán elessen és eltörje magát.

Rengeteg otthoni hobbit ki lehet találni, ismeretségi körömben ezek vannak: állattartás (akár baromfi, nyúl vagy kutya, macska madár), festés, varrás, olvasás (akár könyv akár tematikus magazinok vagy bármi), sütés (mondjuk ez szellemi állapot függvénye is, nehogy magára gyújtsa a lakást), kertészkedés (persze, nem télen), bélyeggyűjtés.

2022. jan. 9. 17:57
 9/22 anonim ***** válasza:
22%

"Ahogy látod, a többi családtag is hiába van közelebb, nem tudak megoldani az idösek ellátását."

Azért nem, mert nincs annyi idejük, amennyi kellene, mert valóban az lehet, hogy

"a munkákat már nem képesek ellátni, ezért járnak hozzájuk segíteni mások. A szabadidejük meg megnö, ezért lesz problémásabb a helyzet."

Vagyis egyre hosszabb ideig kellene ott lenni velük, hogy karban legyenek tartva mentálisan is - mert nem elsősorban az egyéb ellátásuk a gond, az megoldható pénzzel.

Ha csak egy család lakik a közelükben, akkor csak rájuk számíthatnak, csak az ő szabadidejükből kaphatnak. Ha több rokonuk is a közelükben lakna, akkor több család között oszlana meg a feladat, hogy rendszeresen átjárjanak hozzájuk (és ne csak öt-tíz percekre...), hogy az öregek egyre több szabadidejének minél nagyobb része le legyen kötve, hogy meséljenek nekik, hogy bevonják őket a családjuk életébe, amennyire lehet (semmi különös, csak mittudomén, leszakadt egy gomb, a nagymamára lehetne bízni, vagy tanácsot kérni tőlük mindenféle ügyekben, hogy érezzék, hogy fontosak, hogy még van dolguk a világban, nem csak nyűgöt jelentenek a rokonaik számára), stb. Minél több rokonukról tudhatnák, hogy mi történik velük nap mint nap, annál inkább lenne miről beszélgetniük, lenne min gondolkodniuk, stb. - de ha csak fele annyi ember nyitja rájuk az ajtót, akkor kétszer annyi idejük van leépülni agyilag...

Ezt is bele kellene kalkulálni, mielőtt valaki külföldre költözik... A kérdező még hagyján, ő legalább most próbálna segíteni valahogy. De sokakban fel sem merül, hogy azzal, hogy dobbantanak, ki mindenkinek az életére lesznek még - és milyen - hatással ezzel a lépéssel.

2022. jan. 9. 18:03
 10/22 anonim ***** válasza:
61%

"Milyen tennivalóra lenne szükségük szerinted akkor?"

Amilyen tennivalókat az öregek otthonai is szerveznek az öregeknek pont azért, hogy ne épüljenek le (vagy csak minél később): kézművesfoglalkozásoktól kezdve házhoz hozott koncerteken át sokminden történik ott, és ezeket (így vagy úgy) otthon is meg lehetne oldani.

[link]

2022. jan. 9. 18:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!