Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A dühöm a gyász miatt van,...

A dühöm a gyász miatt van, vagy jogos?

Figyelt kérdés

Tegnap elhunyt az egyik nagyszülőm. Régóta betegeskedett, sajnos nem találkozhattam már vele jó ideje. Nagyon megvisel a dolog, még feldolgozás alatt van az egész, hullámokban tör rám a tudat, hogy tényleg nincs többé. :(

És közben dühöt is érzek, amit nem tudom eldönteni, hogy jogosan érzek-e a párom iránt. Kérlek, ne szedjetek szét a válaszokban, én magam sem vagyok benne biztos hogy mit miért érzek vagy jogos-e bármi, de most egészen más érzelmi szinten vagyok...

Szóval, a párom rendkívül elfoglalt a munkája miatt, a figyelme 90%-át leköti. Én pedig úgy érzem, hogy mivel sokat stresszel és nagy a felelősség rajta a munka miatt, próbálja az én érzéseimet és gyászomat kizárni a saját életéből. Akár tudat alatt, de tartja a távolságot. Konkrét példák:

- megkérdezi hogy vagyok, de aztán elkezdi mondani a saját kis dolgait, hogy pl. lehet megfázott, mert kicsit kapar a torka (ami persze érdekel engem, de nem egyből utána talán)

- chaten több ismerős is kérdezte tőle hogy mi történt a családban, mert nálam is látták a nagy feketeséget, de nem akartak kérdéssel zavarni, erre ő úgy válaszolt hogy "a párom nagyanyja meghalt, nekem nem volt olyan közeli" (nem szép megfogalmazás és olyan rideg ez az egész így...)

- mikor hazajött megölelt, de aztán próbált úgy viselkedni mintha mi sem történt volna, hagyta hogy csináljam a házimunkát, nem segített vagy mondta volna azt hogy hagyjam a csudába pihenjek, mikor látja rajtam hogy kivagyok

- azt hajtogatja, hogy "úgysem tudtunk volna mit tenni" Ezzel meg mégis mit lehet kezdeni?! Nem azért akarnál ott lenni, hogy majd te mented meg az orvosok helyett, hanem hogy ne legyen egyedül, hogy a szerettei között legyen, hogy szeretet vegye körül. Ez nagyon fontos dolog szerintem és ennek hiánya nagyon fáj nekem. Erre csak ezt hajtogatja nekem, hogy "nem tudtunk volna úgyse mit csinálni"

Szóval... ezek vannak. Lehet most én várok el tőle túl sokat vagy nem tudom, de messze élünk a családomtól és nekem csak ő van. úgy érzem egyedül hagy a teherrel és ő teljesen kívülállóként helyezi el magát, mintha nem lenne a családom része. Mintha ő nem lett volna közeli ismerőse mamámnak. Pedig de, lassan 17 éve élünk együtt, szóval nem is értem hogy gondolhatta hogy ő nem közeli családtag. De ezek szerint az ő érzéseiben nem az.

Kérlek ne rúgjatok belém, de kíváncsi vagyok kívülállók véleményére, hogy csak én vagyok-e most túl érzékeny a gyász miatt, vagy a párom tényleg túl rideg most.

2021. dec. 29. 18:26
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
44%

Kérdező: maximálisan megkértelek. Sok férfi azt tanulja, hogy ne mutassa ki érzelmeit (ez fokozottan igaz a fájdalomra), vagy együttérzését, de sajnos az is lehet hogy mivel nem közeli, nem érez semmit. Azt viszont nem értem, hogy miért nem ölel meg és nem mondja: "melletted vagyok, nagyon sajnálomn ami történt".

A gyásztól függetlenül a házimunkát eloszthatnátok, együtt csinálhatnátok (gondolhatna erre) mert ketten minden sokkal gyorsabban megy.

2021. dec. 29. 18:53
 12/29 A kérdező kommentje:
Megölelt és részvétet nyilvánított, csak mivel egyébként ő is érzelmes típus általában, ezért érzem most kifejezetten távolságtartónak. Mintha teher lenne neki, hogy a sok stressz mellett most "még ez is" itt van év végére, mire pihenhetne kicsit.
2021. dec. 29. 19:01
 13/29 anonim ***** válasza:
90%
12, avagy kérdező: igen, szerintem te pontosan jól látod. Két hét van most "pihenésre", amiből a javán - te is, én is, mindenki sajnos vagy sem, tény, hogy mindannyian túlvagyunk - neki nem volt közeli (OFF:ha közeli lenne, ha közeli lett volna, akkor ő is padlón lenne legalább közel annyira, mint te, (vagy mint én annó, 2004-ben, amikor az én Mamám elment, mondjuk az én esetemben teljesen derült égből villámcsapásként jött a halála, délelőtt megfőzte az ebédet, ettem, visszarohantam suliba, mire hazajöttem már kórházban volt, rohantam be, kérte fésüljem meg, hogy szép legyen (mindig így szokta mondani), pár percre rá meg halott volt. OFF VÉGE), nem volt hozzá személyes kötődése, messze nem rendült meg annyira, mint te, és úgy éli meg, hogy nesze bammeg, most még ez is !
2021. dec. 29. 19:10
 14/29 anonim ***** válasza:
70%

Lepontozást vállalva írok.

A férjeddel abszolút egyetértek. Hogyan is lehetne közeli hozzátartozóm a férjem nagyanyja? (36 éves nő vagyok)

Mennyit ismerhette? Találkozott vele egyszer-kétszer?

Hány évesek vagytok? Mióta vagytok házasok?

A halál az élet része, ezt sokan elfelejtik, és bele akarnak halni a gyászba... Bocs, de ezt gondolom, nagymamád sem hinném, hogy azt akarná, hogy éjjel - napal sírva, ezen osszeveszve a férjeddel gyászold meg őt.

Ne haragudj, de én ettől sokkal realistább vagyok.

A gyásznak megvan az egészséges folyamata. Neked. Nem a férjednek.

2021. dec. 29. 19:14
 15/29 A kérdező kommentje:

#14 Már több, mint 16 éve élünk együtt, 1 éve vagyunk távol a családtól. Számtalanszor találkoztak, korábban minden egyes családi ünnepségen is. Nyilván nem volt ANNYIRA közeli hogy mondjuk ők külön felhívták volna egymást, de mamám mindig érdeklődött felőle, jól el is tudtak csevegni is mindig, ebédre mentünk sokszor hozzá korábban. Szóval azért mondható közelinek hiszen mondjuk átlagosan évente 4-5 alkalommal biztosan találkoztak.

Nem úgy élem meg, hogy bele akarok halni a gyászba, mint írtam is, még csak hullámokban értem meg egyáltalán hogy mi történt, hiszen közeli a veszteség. Nem sírok egész nap, de rámjön a pityergés és nyilván rosszkedvű és nyomott hangulatú vagyok. Nem kérem, hogy zokogjon nyilván. Csak egy kis átlagnál több törődés esne jól, ami őszintén jön tőle. Még ha nem is érez gyászt iránta, de legalább az én érzéseimet átérezhetné.

2021. dec. 29. 19:27
 16/29 anonim ***** válasza:
32%
De értsd meg, hogy nem fogja átérezni! Én sem tudnám! Évente 4-5 alkalom? Ugyan már, az nem tesz valakit közeli hozzátartozóvá.
2021. dec. 29. 19:33
 17/29 Argloss ***** válasza:
82%

Érdekes elképzelésed van a közeli kapcsolatokról. Valószínűleg még a postással is többet találkozik, mint évi 4-5 alkalom. Elbeszélgettek, mert a párod szeret téged. Nem is neked mondta, hogy nem érinti meg különösebben a dolog, hanem te beleolvastál a személyes üzeneteibe.

Én a leírásodból azt gondolom, hogy ő próbálkozik segíteni a maga módján. Ha másra vágysz, akkor jelezd neki egyértelműen, hogy mit szeretnél tőle.

2021. dec. 29. 19:55
 18/29 anonim ***** válasza:
92%
Sajnálom, és részvétem, de nem jogos a haragod. Hiába ismerte régóta, a te nagyszülőd volt. Baromi hibás dolog, hogy olyan érzéseket vársz el tőle, amiket nem érez, nem tud érezni. Nézd, nekem mindkét saját nagymamám meghalt. Az egyik mindig vigyázott rám kicsi koromban, szoros, napi kapcsolatban voltunk. 14 éves voltam amikor meghalt, a mai napig fáj, mikor eszembe jut. A másik nagymamámmal sokkal formálisabb volt a kapcsolatunk. Többször találkoztunk, mint évi 4-5 alkalom, 30 éves voltam, amikor meghalt, nagyon Idős volt, lehetett rá számítani, hogy még fog halni. Szégyen vagy sem, de közel sem rendített meg úgy, mint a másik nagymamám halála. és sajnáltam apukámat, de nekem ő nem volt olyan közeli, éltem tovább az életemet. Jogod van megélni a saját gyászodat, érzéseidet, de a párodnak is. Fogadd el, hogy ezek a te érzéseid, nem erőltetheted rá őket másra.
2021. dec. 29. 19:56
 19/29 anonim ***** válasza:
75%
Az élet sokszor nagyon fura dolgokat proukál és a halál, a gyász amúgysem könnyű téma. Beszélni, róla, részvétet nyilvánítani, együttérezni tevőlegesen sokaknak olyan feladat ami meghaladja a képességei(n)ket.
2021. dec. 29. 21:31
 20/29 anonim ***** válasza:
45%
Másként dolgozzátok fel.
2021. dec. 29. 22:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!