Mit mondanál a nagymamádnak, ha tudnád, hogy pár napon belül meg fog halni? Hogy lehet "elköszönni"?
Már nagyon gyenge szegény. Sokmindenkit elvesztettem már, és félek, hogy most újra megtörténik. Régóta rákos, és már alig tud beszélni, mosolyogni is, az orvosok azt mondják, néhány napja lehet hátra :'(
Mit lehet ilyen helyzetben mondani? Csak odabújtam hozzá, megfogtam a kezét és semmit nem tudtam mondani. Teljesen magánál van, értelmesen tud gondolkodni. Mindketten szeretnénk hinni benne hogy még találkozhatunk egyszer.
Szerintem egy szerető kézfogás sokat jelent...
Esetleg idézz fel neki valami gyerekkori kedves emlékedet, ami hozzá kapcsolódik.
3
Ne fárasszál már minket. Mi az hogy elhitetni? Szerinted ő hülye volt? Te nézted csak hülyének ő meg rád hagyta.
Tudta ő hogy nem fog palacsintát sütni. Gondolkodj mielőtt megszólalsz.
Szerintem az jó ötlet, hogy eleveníts fel neki, kellemes, vagy vidám emlékeket, vagy csak hallgassatok számára kellemes halk zenét, miközben simogatod, vagy fogod a kezét.
Kigondolt beszédet nem kell neki tartanod, hidd el, ő már így a halál kapujában mindent tud, kimondatlanul is.
4, Ez nem hülyének nézés, ez ösztönös emberi reakció, a tagadásnak ez a biztató formája.
Nagyapám otthon lett rosszul. Nagyim úgy hívott fel minket, hogy MOST utazzunk le, ha még életben akarjuk látni. Vonatra pattantunk, lementünk. Fogtam a kezét, majdnem elbőgtem magam. Az járt a fejemben, hogy nem sírhatok, nem láthatja rajtunk, hogy baj van - pedig ő is tudta, hogyne tudná egy életet leélt öreg ember ezt? Mentőt hívtunk. Hogy köszönsz el egy embertől, akiről tudod, hogy nem látsz többet? Azt kiabáltam neki, mikor tolták be a mentőbe, hogy vigyázzon magára, erősödjön meg, várjuk haza.
Itt nincsenek jó szavak. Utólag ez bugyutaság, és akkoriban bántam, hogy nem tudtam valami meghatóbbat mondani, de abban a pillanatban azt éreztem, hogy nekem kell őt biztatnom, hogy minden rendben lesz, holott mindenki tudja, hogy nem lesz.
Ez nem hülyének nézés. Emberi reakció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!