Papámnak miért ennyire fontos a cigaretta?
15 éves koraóta dohànyzik, most 75 éves és nem tud meglenni cigaretta nélkül. De azt úgy hogy naponta 2 dobozzal is elpöfékel. A mamám nagyon mérges rá, van mikor összevesznek és nem beszélnek egymással. A mama nyugdíja megy mindenre, a papa az ő nyugdíját meg elcigizi. Volt mikor mama tőlünk kért egy kis pénzt hogy tudjon vásárolni valami ételt.
A mama amúgy nem dohányzik. Szóval most éppen a papáméknál nyaralok, Győr melletti kisfaluban laknak, a mama reggel bement vásárolni meg az egyik barátnőjéhez elment és megkért ha jön haza menjek be elé vonattal. Csakhogy kiderült a mama elvitte a papa bankkártyáját és nemtud így hozzáférni a nyugdíjához hogy cigit vehessen magának.
Mama jól kicseszett velem is, mert a papa velem veszekszik hogy adjak neki pénzt cigire, reggel adtam neki pénzt, de nincs több nálam már csak egy ezres. Most meg kell várni még a mama hazaér.
Papa pedig direkt idegesít, azt mondja mindjárt kér a szomszédtól pénzt stb, stb.
Mondtam neki ha tudja hol lakik Győrbe a mama barátnője akkor elmegyek vele. De nem érdekli semmi sem, csak a cigi
OFF: A nyugdíjon meg szerintem kár is lenne vitázni, mert ha nem is ugyanaz volt a számítási rendszer, a feltételek, ecetera..., akkor is javarészt attól függött és függ, ki mennyi szolgálati idővel és milyen fizetéssel rendelkezett.
Anyósom (akit amúgy imádok, ergo amit írok nem kritika, avagy lenézés lesz, csupán tények) egyidős anyukámmal.
Mikor anyu 68-ban érettségizett, ő már egy éve férjnél volt. 8 általános után elkezdett valami szakmunkásképzőt, de végül azt sem fejezte be.
Anyum is dolgozni kezdett érettségi után, de estin lediplomázott (pénzügyi számviteli főiskolán, nem tudom akkor is ez volt e a neve).
Nagyjából ugyanolyan társadalmi rétegből is jöttek, hasonló volt a két család anyagi háttere is.
Summa summárum, egy év eltéréssel mentek nyugdíjba, de míg anyós anno vendéglátózott, utána gyártosoron dolgozott, anya egy állami nagyvállalat (most már rég magán) pénzügyén dolgozott középvezetőként, ergo a nyugdíja saccperkábé duplája anyósoménak(anyósé 140). Tehát azért javarészt ez még mindig a munkakörtől függ, persze a lehetőségektől is, de anyának sem volt több, pláne egyedülálló szülőként (vagy lehet pont e miatt jobban igyekezett, hogy minden meglegyen,).
Jelenleg anyósom a második válásán van túl már úgy 5 éve, albérletben él, amit mi fizetünk, hogy megmaradjon a nyugdíja teljes egészsében a havi kiadásaira, de ez nekünk jelenleg nem teher.
Ha kitalálná, hogy küldjünk még mellé havi 50-et, mert cigire kell, biztosan nem kapná meg és nem én, hanem a párom döntene így.
Ő is valahogy úgy élt, hogy a második válása után gyakorlatilag semmije sem maradt, pedig mindig is családban nevelték a gyerkeket, az első, majd második férjével és egy családi házból cuccolt el most pár éve, amin már több volt a hitel, mint maga a ház.
Anyu mindig panelben lakott, de az legalább tehermentes,élhető méretű (73nm), onnan indultunk útnak mi is a testvéremmel.
Szóval akárki akármit is mond, a pénzügyi kultúrája eltérő az embereknek és még ugyanolyan lehetőségekkel is teljesen eltérő életutat fut be két ember.
Ergo a papa sem verheti a csalánt a más lógókájával (virágnyelven), hanem ha káros szenvedéje van és nem kenyérre kell, oldja meg maga és nem azon az áron, hogy minden pénzét elfüstöli, hanem úgy, ahogy akkor kellene tennie, ha nem támogatná senki sem.
Az világos, mint a nap, hogy leszokni nem fog, ezt már elvárni is ostobaság lenne, de normalizálni kell egy olyan szintre, ami anyagilag tartható. Ugyanis nem csak az ő életéről van szó, hanem a feleségééről is, a gyerkeiről, unokáiról nem is beszélve, akik közvetve, vagy közvetlenül, mind egészségügyileg, mind anyagilag károsultjai a szenvedélyének.
Köszönöm a válaszokat,nagyon elgondolkodtam,beszéltem a mamával és arra jutott hogy jobb lesz ha kicsit erősebben fogja meg a papát.
Amúgy a papa nyugdíja 100ezer forint, napi 2 doboz cigi 3000 forint. 30 napon át elszív 90ezret!
A mama nyugdíja 140ezer. Ebből fizeti a rezsit, és az ételt.
Mindketten a földeken dolgoztak és ott is ismerték meg egymást
Köszönöm a válaszokat
Miért nem tölti a cigit?
Már 2400 ft-tól vannak 50 grammos dohányok, a filter hozzá 400 ft/200 db.
Egy csomag dohányból ~75-80 szál cigi tölthető, azaz 4 doboznyi cigi.
1 doboz cigiben 19 szál van, vagyis ha töltik a cigit, csupán 600-650 Ft-ba kerül!
De még olcsóbb tölteni nem dohányból, hanem a Pegasus szivarkát szétszedve. Ugyanis olyan tömören meg van töltve egy szivarka, hogy kiszedve a dohányt 3 szál cigi is megtölthető.
1100 Ft egy ilyen doboz szivarka, amiből ~60 szál tölthető.
Ebben az esetben ~390 ft-ra jön ki egy doboznyi cigi, tehát nagyapád esetében 2*390*30=23400 ft a havi cigiköltség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!