Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Közeli hozzátartozó temetéséné...

Közeli hozzátartozó temetésénél baj az, ha nem akarom megnézni temetés elött a halottat?

Figyelt kérdés

Tudom, ez a szokás, de nekem nincs lelki erőm ehhez. Sosem láttam még halottat. Úgy akarok emlékezni rá, mint amikor még életerős volt

Nem tudom mennyire elvárás ez és lehet, hogy utána lelkiismeretfurdalásom lenne, hogy nem láttam még egyszer utoljára.

2021. máj. 20. 23:15
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
87%
Nem hiszem hogy Mo.n ez annyira nagy szokás lenne
2021. máj. 21. 00:58
 12/26 anonim ***** válasza:
55%
Amikor unokatesóm apja meg halt én sem mentem be megnézni. Nem félek se a halottól, se a haláltól, de tudtam, hogy nagyon sírnék, és inkább úgy emlékeznék rá, hogy minden rendben. Senki sem haragudott. Apám viszont fél a halottól, de illendőségből bement.
2021. máj. 21. 05:06
 13/26 anonim ***** válasza:
91%

10.

Teljesen jogos.

20 éves voltam, mikor anyukám meghalt. Nyitott koporsós temetés volt. Emlékszem, hogy teljesen ki voltam, de amokor megláttam, elborzadtam, hogy ezt miért kell csinálni. Nem ő volt. Inkább emlékszem rá olyannak, amilyen életében volt. Nekem plusz egy megrázkódtatás volt.

2021. máj. 21. 05:29
 14/26 anonim ***** válasza:
48%
Hm, te ugyanaz vagy, akinek tegnap az apja halt meg, de törölve lett?
2021. máj. 21. 05:58
 15/26 anonim ***** válasza:
50%

Ezzel kapcsolatban mindenki másképp érez. Sokan vannak úgy vele, hogy utoljára még láthatják a porhüvelyét az elhunytnak, mielőtt 3 méter mélyre bekerül a sírba. Én személy szerint hülyeségnek tartom ezt a „felülírja a régi emlékeket” szöveget, de elfogadom, hogy más úgy gondolja.

Édesapám viszonylag fiatalon, 50 évesen halt meg akut gyomorvérzésben (illetve abban, hogy a kórházban fél nappal később műtötték meg, nem rögtön), és az is borzasztó volt, hogy percekkel azelőtt halt meg, hogy beszélhettem volna vele, mert nem engedtek be hozzá. Tehát én gyakorlatilag frissen láttam a holttestét a kórházi ágyon.

Persze ezután feljelentés lett téve, kétszer felboncolták, és nem lett a nyomozásból semmi, mindent „perfektül csinált a kórház”. Később elhamvasztattuk, és én a hamvasztásnál is szerettem volna ott lenni, de a temetkezési vállalkozó azt ajánlotta, hogy mégse menjünk, mert ugyan hűtőházban tárolták a testet, az eltelt idő alatt már megindultak a bomlási folyamatok, így emiatt nem mentünk.

Viszont egy koporsós temetésnél szépen (nincs rá jobb szó) kikészítik az elhunytat, így a nyitott koporsós temetés sem egy horrorfilm, csak úgy látod, mintha aludna.

2021. máj. 21. 06:59
 16/26 anonim ***** válasza:
90%

Videken szokas ez, es igenis vannak, akik rosszalloan neznek rad, ha nem mesz be megnezni a halottat. Nem is ertem...

Sohasem felejtem el, amikor a nagymamam meghalt kb 8-9 eves kislany lehettem, es az ott osszegyult idosek noszogattak, hogy be KELL menni megnezni, a vegen elsirtam magam es kiabaltam, hogy de en nem szeretnem megnezni, meg nem igy akarok ra emlekezni, aztan ennyiben maradt.

Persze utana ment az “ejj ezek a pestiek..”, mar 28 eves vagyok, es egy percig sem bantam meg, hogy igy dontottem, a mai napig nem ertem miert kellene valakit raeroltetni erre.

Ha nem erzed jol magad ettol NE nezd meg a halottat.

2021. máj. 21. 07:42
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

“Tudom, ez a szokás..” Hát nálunk nem!😳

Sajnos nagyon sok közeli hozzátartozómat temettük már el. SOHA egyiknél sem volt nyitott koporsó, egyikőjüket sem láttam haláluk után!

Szóval nem, dehogy baj! Szabad akaratod van, ha erőltetik sem kötelező megnézni!

2021. máj. 21. 07:49
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez nem baj. Láttam már boncolást is pedig, de közeli rokont holtan látni egész más. Én se akartam megnézni a nagypapámat, nem akartam, hogy az legyen az utolsó emlékem róla, hogy egy koporsóban fekszik, anyukám meg ott baszogatott miatta, mert a nővéreim megnézték, nekem meg mondta, hogy mekkora bunkó vagyok, miért nem megyek oda. Pedig nem is az ő apja volt, hanem apámé, neki semmi baja nem volt ezzel. Unokatesóm se nézte meg, akit a papám nevelt három éves kora óta, ő se bírta lelkileg.

Szóval lehet neked is lesznek rokonok akik majd beugatnak, de szard le. Csináld úgy, ahogy te akarod.

2021. máj. 21. 08:10
 19/26 anonim ***** válasza:
70%
Furcsa, hogy valahol nem szokás a nyitott koporsós temetés. Nálunk még le is fényképezték a halottat a ravatalon, hogy megmaradjon emlékbe.... gondolhatjátok milyen kellemes, amikor a nagyival nézegettük a régi családi képeket és jött a halottas kép.... sőt, még azt is akarta, amikor anyám meghalt, hogy fényképezzem le, neki kell a kép. Kizárt, szegény anyám árnyéka volt önmagának.
2021. máj. 21. 09:01
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem baj, hogy nem nézed meg apádat, de a legutóbbi kérdéseid alapján pár napja eltemettétek.

Legalábbis múlt héten még azt írtad, hogy a szülinapodon temetik, múlt szombaton.

2021. máj. 21. 09:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!