Erősen leépült nagyszülővel mit lehet kezdeni hogy felfogja, hogy ne menjen ki?
A nagypapámról van szó.
Hárman élünk egy háztartásban, ő, nagymamám, én. Mindhármunknak van krónikus betegsége, így hetek óta itthon vagyunk, szerencsére van, aki bevásárol nekünk, amit még le is fertőtlenítek.
De a papám rohadtul nem képes agyilag felfogni hogy miért is vigyázunk ennyire, meg ülünk itthon. Próbáltuk szépszóval, mutattam neki a halálozást, (erősen magas kockázatú!), legutóbb már a hangunk is felemeltük. Erre elment. Szó nélkül. Nem lehet a nap 24 órájában lesni, amugy is igen agresszív. Sokszor félek tőle. Nagymamámmal üvöltözik, csúnyán szidja. Egyszerűen nem fogja fel a csökött agyával. Akármit teszek, mondok.
Ráadásul a tisztálkodást is nagyon elhagyta már, múltkor majdnem fellökött mert kértem mosson kezet.
Ezek után már nagyon dühöd is vagyok rá, úgy vagyok vele akkor kapja el nem érdekel!! De mi is veszélyeztetettek vagyunk, nem csak a saját egészségét teszi kockára az agyatlanságával. Nemtudom már mit tegyek? Az idegeim cafatokban
*nem azért ment el mert kiabáltunk vele, előtte ment.
*magas vérnyomása van, 80 éves, cukra nincs rendben, egészségtelenül étkezik, sokat iszik, cigizik
*cigiért is én járok el neki, mert ha nincs akkor meg fenyegetőzik
Nem bírom már.
Keveset tehetsz.
Még ha eddig kórházban lett volna az állapota miatt, húsvétkor akkor is hazaküldték volna onnan (gondolom, figyeled a híradásokat).
Észérvekkel kár próbálkozni. Ne is veszekedj vele, annál jobban ellentmond.
Hol laktok, mekkora településen és merrefelé az országban?Hova szeret elmenni nagypapád?
Ha nem Budapesten laktok, akkor azért nagyságrenddel kisebb a kockázat. De az se homogén hely: ott is van környék, ahol alig mászkálnak a járdán.
Ha nem boltba vagy sok ember közé menne, és ha nem száll fel tömegközlekedési járatra, akkor azért nem nagy a kockázat. AZ utcán egyébként szabad sétálni, ilyenkor nyugodtan menjetek vele ti is (ha őt nem zavarjátok).
Családi házban laktok vagy lakásban? Ha cs.házban, akkor a kertben próbáljatok neki feladatot adni. Ha van mit csinálnia, kevésbé akar elmászkálni.
Nagyon sajnállak, ... de nem tudom mit lehetne tenni!
Próbálj beszélni a háziorvossal, hátha rá hallgat.
Vagy bárkivel, akinek tekintélye van előtte.
4-re:
Na, ezt semmiképpen!
Csak fölidegesítik vele, és még kevésbé fog rájuk hallgatni.
Egy 80 éves italozó, erős dohányos embert azt képzeled, meg fog ijeszteni a halál gondolata?
Elárulom: ha nem inna, és eddig egészségesen élt volna, valószínűleg akkor se ijedne meg a haláltól. 80 évesen ez már normál életvitel mellett is teljesen reális dolog és számol vele az ember.
Amit a hamuról mondtál, azért is hülyeség, mert mindannyian így fogjuk végezni. Csak nem biztos, hogy megélünk 80 évet, mint az italozó, dohányzó, betegségére és a járványra fittyet hányó nagypapa. :-)
"Amit a hamuról mondtál, azért is hülyeség, mert mindannyian így fogjuk végezni."
Remélem nem azt akarod mondani, hogy mindannyiunkat egyszerre hamvasztanak el másokkal.
Egyébiránt lehet, hogy igazad van. De ugye nem tudjuk, hogy egy ilyen dologra hogyan reagálna, csak tippelgetünk mindketten.
Köszönöm mindenki válaszát.
Goldmund:
Nem Budapesten élünk és családi házban kerttel. Lenne munka bőven. De sosem azt csinálja amit kellene, hiába mondjuk neki... hanem bekattan neki valami és hiába mondunk neki mást, a feje után megy. Szóval teljesen beszűkült, leépült.
De abban igazad van, hogy nem lehet észérvekkel meggyőzni, se tiltással, de még sírtam is előtte hátha meghatja. Minden hiába. 🙁
Az a baj, hogy nem sétálgatni megy az utcában, hanem imád más kidobott cuccai közt turkálni (szelektív a közelben) és azt hazahordani. Tudom, undorító. És most különösen veszélyes.
Ezenkívül ha lát valakit, akárkit, simán odamegy hozzá dumcsizni, lehetőleg jó közel, mert nagyot is hall.
A maszkot letépi magáról, ezt a saját szememmel láttam, merthogy ő nem beteg!
És azt veszem észre hogy a környéken az emberek sem foglalkoznak különösebben az elővigyázatossággal, csapatosan vonulnak, szomszédolnak, esküszöm több embert látni most a tiltás alatt, mint egész eddig.
De láttam több olyan embert is, aki köhög bele a levegőbe, se kar, se zsepi, semmi.
Úgyhogy emiatt is van miért félteni..
Azt is mondtuk neki hogy nem akarunk meghalni miatta, marhán nem hatotta meg. Fejünkhöz vágta hogy miért nem mehet ki???
Valaki írta hogy lehet figyelni 24 órában. Csak ha eszébe jut kimenni nem tudom megakadályozni. Erővel menne.
Meg amúgy éjjel 1-től alszik pár órát... nem követhetjük mi is ezt a rutint, mert a mi maradék immunrendszerünk is topára küldi.
Apukámnak volt még tekintélye előtte. De ő nem velünk él, és ha jön és mondja neki rábólint, de foganatja nincs. 😕
A tanácsok jók voltak, de azt hiszem tényleg nincs mit tenni.
Csak annyira dühít a tehetetlenség. Meg az, hogy ha mi is miatta kapjuk el... meg ha mind kórházba kerülünk, akkor ki látja el a háziállatokat... és mindez a plusz aggódás még egy ilyen ostoba ember miatt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!