Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Idős családtag gondozása,...

Idős családtag gondozása, emelgetése hogy oldható meg, ha a családtagok nem emelhetnek?

Figyelt kérdés

Nagypapám a szüleimmel él együtt, járókerettel elmászkálgat mosdóba , ide -oda de igazából legtöbbször ott kell lenni mellette, hogy nehogy elessen.

Namármost ugye sokszor gondol egyet, és elindul aztán nem egyszer volt rá példa, hogy elesett és fel kellett emelni a földről.

Anyukám anno a törött csuklójával emelgette, segítette, apukámnak meg most lágyéksérve lett, és egészen biztos benne, hogy szintén az emelgetés miatt jött ki nála.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Akik hasonló helyzetben vagytok , hogy oldjátok meg ha elesik , anélkül hogy meg kelljen emelni?

Szomszédokat hiába kérnék, mind idősebb emberek.

2019. nov. 25. 20:11
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
20%
Hogy? Sehogy. Nem a kifogásokat kerestük, hanem csináltuk. Pedig majd beledöglöttünk.
2019. nov. 25. 20:20
 2/16 anonim ***** válasza:
85%
Nincs valami segito szolgalat, akiket ki lehet hivni?
2019. nov. 25. 20:35
 3/16 anonim ***** válasza:
88%

A helyzet egyik megoldása az lenne, ha lenne egy hivatásos ápoló, aki kéznél van és segít.

A másik, hogy megtanuljátok, hogy hogyan kell/lehet szabályosan úgy emelni, hogy ne tegyen benneteket tönkre.

A harmadik megoldás, hogy a papát legalább nappal idösek napközijébe vagy hasonló helyre viszitek, ahol van, aki figyel rá és tud segíteni rajta, ha kell.

2019. nov. 25. 20:47
 4/16 anonim ***** válasza:
96%
Segítsetek ti is. Keressetek ápolót. Keressetek otthont, ahol ápolják. És tényleg hasznos megtanulni a fogásokat.
2019. nov. 25. 21:11
 5/16 anonim ***** válasza:
93%

Par eve ugyanez volt nalunk is a helyzet. Sulyosbitva azzal, hogy a 88 eves nagypapamat a csontritkulasos, strokeos 84 eves nagymamamnk kellett emelgetnie.

Hat nem ment. (Aki szerint nem kifogast kell keresni, hanem csinalni, az bizonyara elete teljeben levo, de minimum egeszeges ember.)

Nagymamam ha lehajolt akkor szedulni kezdett es hat gyakran o is elesett. Megemelni a nala 40 kiloval nehezebb nagyapam pedig keptelen lett volna.

Amit mi probaltunk:

-beszelni a nagypapaddal, es valahogy megertetni vele, ne induljon neki csak ugy, ne akarjon pl egyedul atulni a szobavecere vagy kijonni a kadbol vagy akarmi.

- minden amit csak lehet karnyujtasnyira legyen az agyatol (egy pohar viz, egy kis ennivalo, zsepi...hogy ez ne legyen urugy, hogy o nekiindult, mert nem volt es kellett)

- el kell mondani, ha elesik es nincs aki felemelje es orakig a foldon fekszik, akkor tudogyulladast kap es abban meghal a kprhazban...ez a leggyakoribb halalok idoseknel...ilyen otthoni balesetek kovetkezmenyekent

-sajnos allandora vagy nagymamat valto apolot nalunk videken nem lehetett talalni nem is a penzzel volt a gond, hanem mert senki nem vallalta (nem volt munkaero!!!)

-a hazban egyetlen kozepkoru ferfi lakott, aki napkozbe dolgozott igy sokszor nem volt otthon - nagymamam ketszer tudta ot hivni, hogy a nagypapat szedje fol.

A megoldas az lett, hogy vegul nagypapam belatta, nagymamam nem tudja ot tovabb ellatni esy ezert ugy dontott bemegy otthonba. Nagymamam ott naponta ketszer tudta latogatni (az otthontol 50 meterre lakott, ami kiveeles zerencse volt).

Az otthonban folyamatos noveri felugyelet volt, napi orvosi latogatas stb.

Tehat nalunk mivel minden rokon dolgozott tobb szaz kilometerre es egyszeruen se embert nem talaltunk, se a nagymamat nem tudtuk megfiatalitani csak az otthon lett a megoldas.

2019. nov. 25. 21:12
 6/16 anonim ***** válasza:
98%

Mi is kénytelenek voltunk az otthont választani (bár kezdetben volt ápoló, de csak olyat találtunk, aki napi pár órát tudott segíteni).

Persze megbeszéltük előtte papával, szerencsére belátta, hogy ez a legjobb megoldás. Mama minden nap, mi pedig minden hétvégén látogattuk.

2019. nov. 25. 21:31
 7/16 anonim ***** válasza:
35%

Vállalom a lenullázást, de gyógyászati segédeszköz üzletekben minden beszerezhető. Jelenleg egy tollat sem bírok megfogni, de megoldottam.

Amiért írtam, hogy vállalom a lepontozást, az azért van, mert akit elfekvős otthonba adnak (a papád kb. ott tart), az mind hamar meghal. Ha szeretitek, akkor mellette vagytok, és beszerzitek a szükséges dolgokat. Nemcsak neki, hanem főként a szüleidnek, hogy megtalálják a megoldást, hogy emeljék a papádat úgy, hogy nekik se legyen megterhelő. Mindenre van megoldás, csak keresni kell. Hidd el, tudom, miről írok.

2019. nov. 25. 21:43
 8/16 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen a válaszokat. én nem írtam , hogy beadnánk , nálunk van és nem tervezik a szüleim sehova beadni, viszont látom, hogy ez így nem fog menni.

apukám lágyéksérvét meg kell műteni, és kérdem én ha megint elesik és anya egyedül van otthon, akkor ki fogja megemelni?

anyu nem bírja egyedül.

ezért érdekelne , hogy milyen módszereket, ötleteket tudtok adni.

és utolsó megkérdezhetem , hogy pontosan mire gondolsz?

szobawc-je van csak nem használja , mert inkább kivánglizik éjjel egyedül (nem lehet ott egész éjjel mellette valaki non-stop hogy figyelje, hogy mit csinál).

Szobawc-je és járókerete van .

Ezen kívül még milyen eszközt áll rendelkezésre?

2019. nov. 25. 21:57
 9/16 A kérdező kommentje:

Hidraulikus betegemelő lift -ezt találtam, dehát ez 200 ezer forint nem olcsó.

viszont ha jó, akkor megvesszük.

a lényeg, hogy ne kelljen emelgetni , mert nem lehet.

Megoldás kell ahelyett, hogy 2 ember belerokkanjon az emelgetésbe.

Esetleg van aki tud ennél jobb megoldást?

Gyógyászati segédeszköz akár.

2019. nov. 25. 22:17
 10/16 anonim ***** válasza:
65%
Igen, ilyen emelőkre gondoltam. Ha a papád olyan állapotban van, akkor alanyi jogon jár neki. De mivel nem írtad, így nem tudom. Közgyógyigazolványa van? Ha nincs, tényleg nagyon drágák, csak segíteni próbáltam. Sejtettem, hogy lehúznak.
2019. nov. 25. 22:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!