Testvérem kölcsönt kért tőlem. Egyszer már adtam neki, de az sem arra ment el amire kellett volna és még meg sem adta. Hogyan mondhatnék nemet, hogy azért mégse bántsam meg?
"Csak tudod ezt nem mindenki tudja anyagilag megtenni."
Mi mindig a kevésből adunk. Nagyon kevés a jövedelmünk, de a testvéremnek mindig segítek. Persze ha kevés sincs, akkor én sem adok, de akkor sincs harag. Valamit kitalálunk. Azt adunk amit tudunk. Ma már nem ennyire rossz a helyzet egyikünknél sem, de volt amikor ez a fajta összetartás nagyon sokat jelentett. S bár itt elsősorban pénzről van szó és nem biztos, hogy létszükségletre kellene, de nekem még mindig jól esik arra gondolnom, amikor a tesóimtól szűkös időben kéretlenül is érkezett egy kis liszt, cukor, lekvár, miegymás. S nekem is jó volt, amikor viszonozhattam.
Ancimancinak!
Csak tudod vannak olyan testvérek, akiknél ez működik, és vannak, akiknél nem.
Az oké, hogy nálatok egy tök jól megy, szerencséd van, és örülök neki.
Gondolom a testvéredben is van annyi, hogy egyrészt ha pénzt (pláne ha sokat) kért kölcsön, akkor azt megpróbálja visszaadni. Nyilván más, ha nem tudja, de te akkor is tudhatod, hogy majd ha te leszel szorult helyzetben, segíteni fog neked.
A másik meg, hogy gondolom nem arra kér kölcsön, hogy sörözni menjen, hanem mert tényleg szüksége van rá. Ráadásul gondolom be sem csap téged, ha valamire kölcsönkér, akkor legalább arra költi a pénzt.
Válaszolónak. Gondold át, hgy a testvérednek tényleg kell a pénz, érdemes-e adnod neki. Én enm vagyok az ellen, hogy a testvérek segítsék egymást, sőt. De nem neked kell eltartanod őt. Ő is dolgozhat, ha kell neki valami. Az megint más lenne, ha dolgozna, csak így sem elég, de itt nem ez a helyzet.
11*03 vagyok
Egyébiránt, talán itt nem is az a baj, hogy nem akarsz vagy akarsz neki adni, mert belátod te is, hogy nagy valószínűséggel nem adja vissza.
Szóval a kérdés, hogy hogyan mondjad meg neki, hogy nem adsz neki.
Én azt mondanám, neki, hogy sajnos nincs pénzem, nem tudok ezért adni, de adnék én szívesen, ha lenne, de hát nincs miből. Ezt eljátszod néhányszor ha kér, és utána le fogja állítani magát. De minél előbb vedd elejét a dolognak, mert ha most adsz, akkor ha legközelebb nem adsz, te leszel a szemét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!