Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nagyszülő idősgondozása?

Nagyszülő idősgondozása?

Figyelt kérdés

A nagymamámat gondozom 8 éve, eleinte segíteni kellett neki de az utóbbi években nagyon lerobbant az egészségügyi állapota igy a lakást nem tudja elhagyni. Egyetlen - hatalmas - szerencsém, hogy nem kell pelenkáznom és emelnem, ( nem is tudnám megtenni mert nagymama 80 kiló, míg én 65 kilós 28 éves lány vagyok).

Nagyon nehéz a helyzetem, testileg és lelkileg majd beleroppanok. Hosszabb időre nem lehet egyedül hagyni, maximum pár órára. Mindent el kell végeznek körülötte (bevásárlás, főzés, takarítás, ha orvost kell hívni nekem kell cselekednem). A szüleim messze élnek és nem foglakoznak vele, de egy havi járandékosságot (bérleti díj) felvesz ek utána ami havi 120.000 forint.

A nagymama nyugdíját én kezelem, de rengeteg a kiadás (a hatalmas lakás fenntartásának költsége, az ő személyes kiadásai mint étel/inkontinencia betétek/gyógyszer). Nekem nagyon kevés marad éppen annyi hogy picit minőségibb ételt tudjak venni magamnak és valami ruhaneműt illetve néha egy csésze kávét egy kávézóba amikor bevásárolni megyek.

Szeptemberben adódott egy állás lehetőség (van egyetemi végzettségem) amit itthonról is el tudtam volna végezni (online marketing), de sajnos nem tudom megoldani hogy nyolc órában nyugalmasan leüljek a gép elé, mert a nagymamám rendszeresen ordít/hangosan üvöltve nézi a televíziót / sír/ magában beszél. Sokszor hajnalban vagy reggel tudok elaludni, mert nem alszik és hangosan nézi a televíziót. Bérelni irodát eleinte nem tudtam volna és egész napra se tudom egyedül hagyni. A szüleimet nem érdekli a probléma, nekik a havi pénz a fontos és hogy a probléma lekerült a vállukról.

Igy nekem nulla a jövőképem, alig van pénzem, egészségügyileg beleroppanhatok. Semmien papírom nincs vele, papíron minden az apámé.

Nincs hova mennem, lakást nem tudok bérelni mert nem tudok bérleti díjat plusz kauciót kifizetni egyszerre. A szüleimhez mehetnék, de érthető módon nem szeretnék. A szüleim szerint nem ők kényszerítettek ebbe a helyzetbe, de a teljes kontrollt tartják mai nap is (hogyan foglalkozom vele, milyen gyógyszert kap, hova megyek mennyi időre vagyok távol). A pénzügyekre is érvényes a teljes kontroll, mindent fizessek ki és vásárolják meg nagymamának és saját magamon spóroljak. Nagyon de nagyon sokszor gondolok az utóbbi időben az öngyilkosságra, mert tényleg nincs jövőképem. Nem hiszem hogy bármi jó is várhat rám. Depressziós lettem.

2019. jan. 3. 17:20
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
89%
Van egy lakása a mamának, ami ki van adva és apád veszi fel a pénzt? Hát ez hányinger. Megszakítanám vele a kapcsolatot. Előző vagyok , csak még egyszer elolvastam a kérdést és rájöttem milyen járandóságot vesz fel az apád...
2019. jan. 3. 18:34
 12/20 anonim ***** válasza:
92%
Itt a szüleiddel van a legnagyonbb probléma.Apádnak ahelyett,hogy otthonról dirigál és felveszi a pénzt segítenie kellene.28éves vagy,nem leszel már fiatalabb.Ha pedig a Mama nem lesz,akkor te is csak úgy leszel a világban?Nincs munkád,családod..Nagyon nehéz lesz így élned.Valamit próbálj ezen változtatni mert ez igy borzasztó.
2019. jan. 3. 18:49
 13/20 anonim ***** válasza:
91%

Mondd meg a szüleidnek, hogy állást fogsz keresni és ha kapsz, akkor elkezdesz dolgozni. Ahogy ez megvan hazaköltözöl 1-2 hónapra, összeszeded magad és futsz minél messzebb. Eszméletlen szemétség a szüleidtől, hogy így rád tolták a nagyit és nem is érdekli őket, hogy mi van veletek. Nem is értem, hogy képes ezt megtenni valaki a saját gyerekével. A lényeg, hogy miután ezt közölted vidd is végig. Ne inogj meg, ne tudjanak lebeszélni, mert utána sosem vesznek komolyan.

Ha a szüleid teljesen ellenállnak mindennek, akkor tényleg senki sincs, ahol egy pár hetet lehetnél? Lehet, hogy meglepődnél, ha picit körbekérdeznél :) Bármilyen régi barátnőd, aki befogadhat 1-2 hónapra? Én is 28 vagyok és még a régi gimis barátnőmet is simán befogadnám 1 hónapra, ha lenne egy állása és el kellene menekülnie a családjától (pedig nem beszélünk gyakran). Ha lenne hova menned, akkor adhatnál ultimátumot, hogy x idejük van megoldani a nagyival. Ha nem oldják meg, akkor előző este összecsomagolod, átviszed hozzájuk és ott hagyod.

A második részre reagálva pedig rengeteg jó dolog vár még rád, csak ki kell törnöd ebből :) Senki sem képes ép ésszel évekig 0-24 gondozni egy demens beteget, nem te vagy túl kevés a feladathoz. Nagyon szép tőled, hogy eddig gondoztad a nagyit, de nem várhatják el, hogy a teljes életed feladd érte.

2019. jan. 3. 18:51
 14/20 anonim ***** válasza:
79%

Apádtól el kell venni a jogokat és át kell írni rád. Ha ő nem megy bele, akkor ügyvéd biztos tud valami utat, mert az nem járja, hogy te iszod meg az egész dolog "levét", és ő meg csak a juttatások előnyét élvezi.

Ne hagyd cserben és ne mondj le róla - gyanítom, az élet törvényszerűségei nyomán - már amúgy sincs neki sok hátra,még ha a korához képest viszonylag jó állapotban is van most, ilyenkor szoktak olyanok történni, hogy egyik napról a másikra durván lerobban valaki, főleg, ha elcsúszik a síkosban télen (feltételezem, nem Ausztráliában laktok, ahol most nyár van, meg a tél is jóval enyhébb, mint itt Magyarországon), és esetleg combnyaktörése lesz.

Az öngyilkosság nem megoldás, ezt te is tudod. Ahogy azt is, hogy persze neki még a korából fakadóan jó esetben van hátra max. ki tudja, 1-2, 2-3 éve, aztán távozik erről a világról. Előtted meg még ott az élet, ami ki tudja, talán 30-40 év, vagy akár 60-70, mint a 90 éves nagyidnak.

2019. jan. 3. 18:59
 15/20 anonim ***** válasza:
87%

Igazabol az idiota apad miatt nincs eleted. Nem segit a gondozasban es magasrol tesz ra megis o veszi fel a penzt, de mi jogon? Igazabol kerdezo nem kellene hagyni neked sem. Felveszi a penzt ami nektek jarna es rohog a markaban hogy a kisujjat sem kell erte megmozditania.

Ami jar az jar.

2019. jan. 3. 22:54
 16/20 anonim ***** válasza:
57%
Járandékosság...???? Jó, tudom, megragadtam a probléma lényegét. Egyébként ezt szerintem nem az apja veszi fel, hanem a 28 éves, 65 kg-os lányunoka. Igaz ugyan, hogy azt írta, hogy "felvesz ek", de attól még ez róla szól. Vagy én értem rosszul és az apja veszi fel?
2019. jan. 4. 07:18
 17/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok választ és a támogató hozzászólást!

Kedves utolsó! Az apám kapja ez a havi 120.000 forintot, de nem ez a kérdés lényege hiszen magam is kereshetnék ennél többet is, ha tudnék dolgozni.

Sajnos a szüleimmel és főleg az apámmal nem lehet beszélni, nem érdekli őket a probléma ahogy az én életem se. Több alkalommal elmondtak munkakerülőnek és hogy nem dolgozom és nincs saját fizetésem. De közben gondoskodjak a nagymamáról is.

Amit tudok megpróbálok elintézni, köszönöm mindekinek a tanàcsot!

2019. jan. 4. 11:44
 18/20 A kérdező kommentje:

Igen, az érzelmi zsarolás jelen van. Ha bejelenteném hogy holnap elmegyek vagy elutazom egy hónapra és oldják meg az ellátását akkor őrjöngenének, hogy merészelem egyedül hagyni és mi történik ha elesik vagy valamit elfelejt (villanytűzhely stb.). Ezt főleg az anyám csinálja.

Érzelmi zsarolás megvan.

2019. jan. 4. 11:50
 19/20 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem beszélj a háziorvossal, ill. ügyvéddel, hogy te ápolod, legyél te a gyámja és te dönthess róla.
2019. jan. 4. 12:56
 20/20 anonim ***** válasza:
81%

Hol laktok? Szerintem először próbálj meg keresni egy munkát, albérletet, és tényleg állj a saját lábadra. A szüleidnek mondd meg, hogy ez lesz, ha zavarja őket, akkor csináljanak ők valamit, te 8 évig gondoztad a nagymamád, most már rajtuk a sor. Ha elkezdenek zsarolni, tedd le a telefont, az új címedet se add meg nekik, próbáld meg őket ignorálni egy időre.

Keresd fel a helyi mentálhigiénés központot, járj el pszichológushoz.

2019. jan. 7. 21:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!