Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nagyszülő idősgondozása?

Nagyszülő idősgondozása?

Figyelt kérdés

A nagymamámat gondozom 8 éve, eleinte segíteni kellett neki de az utóbbi években nagyon lerobbant az egészségügyi állapota igy a lakást nem tudja elhagyni. Egyetlen - hatalmas - szerencsém, hogy nem kell pelenkáznom és emelnem, ( nem is tudnám megtenni mert nagymama 80 kiló, míg én 65 kilós 28 éves lány vagyok).

Nagyon nehéz a helyzetem, testileg és lelkileg majd beleroppanok. Hosszabb időre nem lehet egyedül hagyni, maximum pár órára. Mindent el kell végeznek körülötte (bevásárlás, főzés, takarítás, ha orvost kell hívni nekem kell cselekednem). A szüleim messze élnek és nem foglakoznak vele, de egy havi járandékosságot (bérleti díj) felvesz ek utána ami havi 120.000 forint.

A nagymama nyugdíját én kezelem, de rengeteg a kiadás (a hatalmas lakás fenntartásának költsége, az ő személyes kiadásai mint étel/inkontinencia betétek/gyógyszer). Nekem nagyon kevés marad éppen annyi hogy picit minőségibb ételt tudjak venni magamnak és valami ruhaneműt illetve néha egy csésze kávét egy kávézóba amikor bevásárolni megyek.

Szeptemberben adódott egy állás lehetőség (van egyetemi végzettségem) amit itthonról is el tudtam volna végezni (online marketing), de sajnos nem tudom megoldani hogy nyolc órában nyugalmasan leüljek a gép elé, mert a nagymamám rendszeresen ordít/hangosan üvöltve nézi a televíziót / sír/ magában beszél. Sokszor hajnalban vagy reggel tudok elaludni, mert nem alszik és hangosan nézi a televíziót. Bérelni irodát eleinte nem tudtam volna és egész napra se tudom egyedül hagyni. A szüleimet nem érdekli a probléma, nekik a havi pénz a fontos és hogy a probléma lekerült a vállukról.

Igy nekem nulla a jövőképem, alig van pénzem, egészségügyileg beleroppanhatok. Semmien papírom nincs vele, papíron minden az apámé.

Nincs hova mennem, lakást nem tudok bérelni mert nem tudok bérleti díjat plusz kauciót kifizetni egyszerre. A szüleimhez mehetnék, de érthető módon nem szeretnék. A szüleim szerint nem ők kényszerítettek ebbe a helyzetbe, de a teljes kontrollt tartják mai nap is (hogyan foglalkozom vele, milyen gyógyszert kap, hova megyek mennyi időre vagyok távol). A pénzügyekre is érvényes a teljes kontroll, mindent fizessek ki és vásárolják meg nagymamának és saját magamon spóroljak. Nagyon de nagyon sokszor gondolok az utóbbi időben az öngyilkosságra, mert tényleg nincs jövőképem. Nem hiszem hogy bármi jó is várhat rám. Depressziós lettem.

2019. jan. 3. 17:20
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
88%

Nagyon szep dolog hogy apolod es gondozod felaldozva a sajat eleted. De ha ennyire megvisel akkor miert nem adod be idosek otthonaba? Erre nem gondoltal? Es ha elkoktoznel akkor o egyedul marad akkor ki apolna? Raadasul elszallnak folotted az evek es ott leszel csalad es semmi nelkul.

Igaz nem szep dolog de ha nincs mas add be idosek otthonaba, ott kap kajat, furdetik, lenne szobatarsa, vannak kulonbozo programok es elutne az idot. Mellette rendszeresen latogathatod de sajat eleted is lesz.

2019. jan. 3. 17:30
 2/20 anonim ***** válasza:
93%

1.: Önkormányzat/házidoki. Kérj kijáró ápolónőt.

2.: Vegyél fel ápolónőt, ha telik rá.

3.: Otthonba helyezd el. Ez pénzes dolog.

Kapsz ápolásit? Közgyógyot? Ha nem, intézd!

2019. jan. 3. 17:30
 3/20 A kérdező kommentje:

Nem tudom beadni sehová, mert nem én rendelkezem felette hanem apám aki nem adja be. Apám az ő pártját fogja. Retteg még az otthon gondolatától is. Demenciás és 90 év feletti, de meglepően kiváló fizikai állapotnak örvend (ezt a kezelőorvosa is elismerte).

Nem kapok semmien támogatást.

2019. jan. 3. 17:33
 4/20 A kérdező kommentje:
Ápolót nem tudok alkalmazni mert nem telik rá. Egyetlen segítségem van: 2-3 havonta egy takarítónő akivel együtt ( én is ugyanúgy segítek) egy átfogó alaposan nagytakarítást végzünk.
2019. jan. 3. 17:35
 5/20 anonim ***** válasza:
95%

Ja, ha apád az ő pártját fogja + felvesz utána egy csomó pénzt akkor talán költözzön is oda és intézze mindezt. Nem igaz, hogy nem kényszerítettek bele, az érzelmi zsarolás is kényszerítés. Ha bejelented, hogy eddig megoldottad, de max. egy hónap alatt keressenek mást mert te lelépsz akkor ugyan mit fognak szólni? Na akkor majd kiderül, hogy kényszerítettek-e. Ez alatt meg kezd el megoldani az életedet, de úgy, hogy ha kiraknak is legyen hova menni. Az ugyanis nem igaz, hogy nem tudsz lelépni, max. te azt hiszed, nem ártana ha lenne némi önbizalmad.

1. Ha jól értem nincs munkád. Akkor célszerű lenne egy olyat keresni ahol adnak albérletet vagy albérlet támogatást is. Ezek többnyire nem diplomás melók (szalagmunkák, takarítás stb...), de nem is kell hozzá semmi nagy tudás. Kemény, de el lehet indulni vele. Mellette lehet képesítésednek megfelelőt keresni, nincs az megírva, hogy a végtelenségig ott kell maradni.

2. Van olyan albérlet ahol nem kérnek kaukciót. Sőt egymagadnak eleinte tök felesleges bérelni egy egész lakást, elég egy szoba is, főbérlővel vagy más albérlőkkel összefogva az sokkal olcsóbb.

Mindezt lehetőleg jó távol és ha nem hagynak békén meg is szakíthatod a szülőkkel a kapcsolatot.

2019. jan. 3. 17:47
 6/20 anonim ***** válasza:
94%

Ha nem kapsz semmit, akkor irány a házidoki és a helyi önkormányzat jegyzője!

Közgyógy és ápolási JÁR!!! Intézd el!

Mellesleg, ha akarod az otthont nem kell apád! Simán jelezd, hogy nem tudod gondozni a gyerekei, azaz apádék meg le#@rják.

2019. jan. 3. 17:50
 7/20 Andizsuzsi ***** válasza:
92%
Elvállalod a munkát, hazaköltözöl a szüleidhez és közlöd, hogy elkezded a saját életedet, apád gondoskodjon az édesanyjáról. Aztán ha megvannak a feltételek, elköltözöl.
2019. jan. 3. 17:59
 8/20 anonim ***** válasza:
13%

Bene vegyétek ezt a kamut!:D:D

Ilyen életképtelen, naív, buta embet nincs!

2019. jan. 3. 18:09
 9/20 A kérdező kommentje:
Örülök hogy ilyen jó az életed hogy kamunak hiszed, szerencsés vagy ...
2019. jan. 3. 18:29
 10/20 anonim ***** válasza:
92%

Nem hiszem, hogy kamu a kérdés, mert nagyon összeszedetten és intelligensen írta le a problémát a kérdező.

Őszintén sajnállak, főleg a szüleid miatt, hogy képesek ezt a saját gyerekükkel megtenni. Ez egész egyszerűen undorító.

Megérdemelnék tényleg, hogy lelépj onnan és megszakítsd velük a kapcsolatot. Figyelj, tudom, hogy nehéz de ez a te életed és egyszer éled. próbáld meg magad összeszedni és közöld a szüleiddel, hogy te ezt nem csinálod tovább, mert rámegy az életed, a fiatalságod, mindened. Keressenek mást! Milyen járandóságot vesz fel apád utána? te miért nem kapod az ápolási díjat? A háziorvosnál tudod ezt intézni és az Önkormányzathoz kell bevinned az ezzel kapcsolatos papírokat. Kívánom, hogy minél hamarabb megoldódjon az életed! A szüleid meg nem érdemlik, hogy ilyen gyermekük legyen és még szóba is állj velük.

Tudom, hogy nehéz, de próbálj ebből kimászni!

2019. jan. 3. 18:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!