Különktözés gyerekkel. Tudnátok tanácsot adni? Merre induljak, hogy segíteni tudjak nekik?
Nem én vagyok az érintett, csak hozzám fordult segítségért. Karácsonykor betoppant a kislányával egy közeli rokonom, hogy el kellett költőznie a gyereke apjától (apuka hűtlen lett, belezuhant a piába, pénzügyileg bedöntötte a családot, nemrég megütötte a rokonomat, bár ez jogilag lényegtelen szerintem, mert látlelet nincs, de a gyerek előtt történt). Szóval január elejével kiveszek nekik egy lakást a szomszédban és szereztem nekik munkát is. Természetesen a családom és én is segíteni fogjuk őket, hogy itt talpra tudjanak állni. A gyerekelhelyezés kapcsán szeretnék tanácsot kérni. Nyilván fogok ügyvéddel is beszélni, de most azt remélem, hogy a gyk közösségében vannak olyanok, akik a saját tapasztalatukat is meg tudják osztani velem. Az állandó lakcímük az ország egyik legleszakadtabb részén van, bár ezt januárban Budapestre változtatjuk.
(Bocs, ha kicsit hiányos a sztori, minden kérdésre válaszolok)
Tehát az a kérdés, hogy a gyermek hova kerül?
Ez elsősorban a szülőktől függ: amennyiben apuka "nem tart rá igényt", egyértelműen az anyjánál helyezik el, ha csak a körülmények nem szólnak ellene, tehát ha van munkája, meg ház, és nem a putri közepén nevel tíz másik gyereket tizenkét apától, a gyámhatóság általában az anyjához küldi őket. Ha az apa szeretné, hogy a gyereke vele lakjon, - a történtek fényében -, ha csak nincsenek kapcsolatai, vagy nem változik radikálisán, nem hinném, hogy odaraknák.
Azonban ha nincs kifejezetten távoltartási végzés ellene, van láthatás/kapcsolattartás, amikor is (a legtöbb esetben) minden második hétvégét, és a szünetek egy idejét a másik félnél tölti, de általában ez is csak a szülők megbeszélésén múlik.
Hány éves gyerekről van szó? Ha már idősebb, 14-16 körüli, ő is eldöntheti, hogy kivel akar maradni, és ha a szülők nem egyeznek meg, őt kérdezi a bíróság (elvileg).
Felelős szülők, hogy ilyen körülmények közé gyereket vállaltak.
Egyébként ki ő neked, hogy te intézkedsz helyette? Döntésképtelen, gondozásra, felügyeletre szorul?
Gondolom apuka nem most lett ilyen. Máskülönben régóta azon lett volna, hogy a családjának emberi körülményeket biztosítson. Ilyen embernek szülni??
Gyermekelhelyezésnél megvizsgálják a körülményeket, mennyire tudja az alapvető dolgokat biztosítani a gyereknek. Az anyától nem veszik el a gyereket csak nagyon szélsőséges esetben.
Ha az apa engedélye és ideiglenes gye rnekelhelyezes nélkül költözött a gyerekkel, apuka vissszavitetheti és ez igencsak negatív pont lesz a gyerekelhekyezesnel....
Az első lépés egy rendőrségi feljelenté s kellett volna higy legyen, a rendőrségről pedig egyenesen a bíróságra kellett volna menni.
5!
Nem az agresszorok joga a lényeg, hanem a szuloke. Amíg nincs gyermekelh3lyezes, nem lehet a gyereket elköltöztetni a másik szülő engedélye nélkül. Ha puma valóban agresszív volt, akkor anyuka tehetett voln a feljelentést és már nem is lenne probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!