Tiltaná a lányát a szerelmétől, ha kiderülne, hogy az egy lány?
Én egy apa vagyok, a 16 éves lányom miatt tenném fel a kérdést, ugyanis eléggé szerencsétlen helyzetben vagyunk. A kislány nem úgy nőtt fel, hogy én és az anyja együtt lettünk volna, de ettől függetlenül megpróbáltam megfelelő figyelmet szentelni neki. Régen sok mindent elmondott, mióta kamasz, azóta nem igazán. Az utóbbi időben sokszor hívott fel, hogy ha kérdezi az anyja, hogy hol van, mondjam azt, hogy nálam. Az első 2-3 alkalomig ez így is történt, de később azért meg szerettem volna tudni, hogy hol van, amit titkolni kell anya elől. Mikor itt volt nálam, azt mondta, hogy jár valakivel, de ne akadjak ki, meg ne kezdjek el vele ordítozni. Mondtam, hogy nem fogok, nyugodtan mondja el. Kiderült, hogy egy lánnyal van egy ideje, nem barátságból. Természetesen meglepett és rosszul érintett, nem tudtam, hogy most sírjak vagy inkább ne reagáljak erre. Megígértette velem, hogy nem mondom el az anyjának, különben nem szól hozzám többet. Megmondom őszintén, magamban nagyon kiborultam, mert nekem sincs jogom ítélkezni, csináltam sok hülyeséget már életemben, de így, hogy a gyerekről van szó, teljesen másképp kell értékelnem a dolgokat. Nem ezt szánja egy szülő a gyerekének, de fogalmam sincs, mit tehetnék így, hogy bizalommal mondta el a titkát. Abban reménykedem, hogy ez csak átmeneti hülyeség, nem a lányoknál fog lehorgonyozni. Azt mondta, szereti, mert nagyon aranyos, meg mutatott róla egy képet a telefonjában. Helyes lánynak tűnik, de nekem ez akkor is sok. Ha azt mondanám, hogy ne találkozzon vele többet vagy elmondanám az anyjának, akkor biztos megutálna. Most kétségek közt vagyok és csalódott is.
Kérem, adjanak tanácsot ezzel kapcsolatban. Önök mit tennének?
Mindenképpen tartsa meg a titkát, mert ha megtartja akkor mást is elfog mondani őszinte lesz.
16 évesen nem hiszem h tudja h mi a szerelem, szerintem ez csak divat miatt csinálja
Tudom, hogy nehéz, de légy elfogadó! Nekem fiam van, de hasonló gond nincs. Tudom ha meleg lenne is elfogadnám, mert ezt már megbeszéltem az anyjával is és nagyon szeretem a fiam sokat dumálunk az anyjával, hogy mi van ha fiút hoz haza, de Persze először furi lenne, de TUDOM, ÉRZEM, hogy elfogadnám. Egyébként az egyik 17 éves hugomnak barátnője van és abszolút nem zavar. Nagyon aranyosak és kedvelem a barátnőjét.
Gondolj abba bele, hogy mekkora támasz lennél neki, ha elfogadó lennél vele. Írj privátot ha szeretnéd beszélhetünk erről. Szerintem átmeneti, vagy max biszex lesz.
Egyébként fantasztikus Apa lehetsz, szeretném ha nekem is ilyen lett volna, mint Te!
Próbálja meg pozitívan nézni a helyzetet.
Elmesélem a saját történetem, ha nem gond, talán tanulságul is szolgál.
16 évesen nagyon mélyponton voltam (egy másfél éves kapcsolatból léptem ki, ahol ha már nem is volt szerelem, de a biztonságot a világban elvesztettem, egyedül maradtam, családi gondok stb).
Ekkor kerültem nagyon jó barátságba egy lánnyal. Barátságnak indult, lévén mindketten heteroszexuálisak. Azonban idővel az érzelmeink nagyon elmélyültek, mélyebb érzéseket éltem meg azzal a lánnyal, mint bárki mással addig, és ez összezavart. Az érzéseinket testiségig is vittük, így próbáltuk kifejezni az egymás iránt érzett nagyon mély érzelmünket. Nem tudom, mi lett volna, ha ez a kapcsolat "szabad" lett volna közöttünk, mindenesetre ő végetvetett neki, mondván, hogy ő nem bír szembenézni ezzel az egésszel, maradjunk barátok.
Így utólag rájöttem, hogy neki volt igaza, hogy ami közöttünk volt (és van), az nem szerelem volt, hanem erős, igaz, barátság. Talán csak azért alakult ki akkor, mert nekem nagyon szükségem volt egy lelki társra, ő pedig az lett, én pedig annyira hálás voltam, hogy azt hittem, szerelem.
Lehet, hogy a lányánál is így van, lehet hogy kíváncsi, és az is lehet, hogy nem a nőket, csak azt a nőt szereti, de persze lehet, hogy homoszexuális.
De. Ami miatt lássa nagyon pozitívan. Amikor én voltam ebben a helyzetben, nem mondhattam el senkinek, a szüleimnek pláne nem. Örüljön, hogy van olyan bizalom kettejük között, hogy a lánya el meri mondani, ez nagyon jó dolog:)
Én azt tanácsolom, hogy tartsa meg a lánya titkát, ne adja ki, persze arról elbeszélgethetne vele, hogy ez a falazós dolog nem biztos, hogy jó. Legyen vele megértő, hallgassa meg, ha beszél róla. :)
Szülőként sem a mi dolgunk ítélkezni egy ember felett. Ahogy fentebb olvasható a válaszokban, több oka is lehet, hogy így alakult: divat, erős érzelmek, valós homoszexualitás.
Mit tud tenni, mint apa?
Eltiltás?
Nem, nem vezet jóra. Egy 16 évest már nem lehet eltiltani ilyentől, csak rosszabb lenne a helyzet: ön előtt is titkolóznia kellene, mert titokban úgyis folytatódna a kapcsolata.
Addig jó, amíg tudja, hogy van valaki akiben megbízhat, és aki soha nem árulná el.
Egyébként, így jobban ellenőrzés alatt is tudja tartani a a lánya tetteit - ha ilyen őszinte marad önhöz.
Akkor mi lenne a legjobb amit tehet?
Véleményem szerint, a felvilágosítás.
Kamasz korban az ember csak cselekszik, de úgy igazán nem is gondol bele, hogy valójában mit csinál, mik lesznek tettei következményei hosszútávon.
Üljön le a lányával beszélgetni, és mondja el neki, hogy mit csinál. Amit persze tud ő is, csak nem tudatosul benne. A kimondott szavak azonban "rákényszerítik", hogy elgondolkozzon rajt - és talán jobb belátásra jut. Azonban nem szabad erőltetni.
Mire gondolok pontosan?
Ítélkezés nélkül, nyers tények közlése.
Például:
hogy leszbikus (vagy biszexuális), ha leszbikus lesz nem lehet gyermeke, titkolóznia kell az anyukája előtt azonban ez nem mehet örökké, az emberek soha nem tudják elfogadni majd őt és a párját 100%-osan, (esetleg ha vallásos, akkor hivatkozhat vallási okokra is - hogy a vallás ezt tiltja)... stb.
Egyszóval közölje vele, hogy mivel jár az, ha leszbikus, és egy másik lánnyal van együtt. Mondjon ki teljesen triviális, egyértelmű dolgokat.
De mindezt úgy tegye, hogy ne ítélkezzen... ne keltse benn azt a benyomást, hogy ettől ő rosszabb ember lesz, vagy valamivel is kevesebb mint egy másik, aki nem homoszexuális.
Higgye el, meg lesz a hatása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!