Rokon halála esetén jár a 2 nap pótszabadság?
Az Mt. nem szabályozza, hogy a "temetési pótszabadságot/rendkívüli szabadságot" (most ki-hogy hívja) mikor lehet kivenni, de nyilván ésszerű határidőn belül.
Joghallgatós válaszoló voltam.
"temetési pótszabadságot/rendkívüli szabadságot" (most ki-hogy hívja)"
Pontozz le nyugodtan, de ha itt arra hivatkozol, hogy joghallgató vagy, akkor illene tudnod, hogy a jogszabály hogyan hívja. Se nem temetési, se nem pótszabadság. A munka törvénykönyvének 107. paragrafusa szerint mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettség alól ilyenkor és távolléti díjra jogosult erre az időre.
Nem értem minek kötekedsz. A kérdező írta pótszabadságnak, a laikus emberek így ismerik, azért tettem idézőjelbe, de úgy látom nem esett le.
Nem akarok kioktatni senkit, csak azért, mert joghallgató vagyok (nem dicsekvésből írtam oda, hanem hogy ne legyen a kérdezőnek kétsége).
Tudod, nálunk azt tanítják, hogy mindig úgy magyarázzuk el a jogot, hogy az átlag ember is megértse.
A lényeg, hogy jár neki és a férjének is. A kérdésre válaszoltam.
Nem nem vagyok. Viszont a kérdéses napokra járó juttatás függ attól, hogy a dolgozó szabadságon van-e, avagy a munkavégzés alól van-e felmentve. Azért, mert a köztudatban úgy van, még lehet a nevén nevezni.
A kérdésre én is válaszoltam.
Ez öngól volt, mert szabadságra és hozzátartozó halála miatti munkavégzés alól mentesülés esetén is távolléti díj jár.
Szóval ha már nekiállsz kötekedni, tanuld meg pontosan a törvényt. Dicséretes, ha valaki tisztában van a jogaival, de ne essünk át a ló túloldalára!
Ha különbség lett volt a díjazás tekintetében azt megírom. (Bár nem is ez volt a kérdés).
A továbbiakban nem kívánok vitába szállni veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!