Nagyon félek, valaki segítsen mit csináljak?
Figyelt kérdés
Anyumék 4 éve váltak el. Anyumnál élek én (17) és a két kishúgom (13,15). Kb a válás után 3 hónapra anyum elkezdett inni. Először csak pár pohár borral kezdte esténként, aztán ez napi fél üvegre nőtt fokozatosan, és azt hiszem ma megivott egy üveggel, és megitta a maradék pálinkát is. Először fel sem tűnt, de aztán egyre többször éreztem rajta a pia szagát, a tesóim is észrevették, de fogalmunk sincs mit csináljunk. Ha szóba hozzom/hozzuk, témát vált, megmagyarázza de csak röviden, és aztán kényszeresen másról kezd beszélni. Csak finoman merünk neki szólni mert nagyon félünk, hogy kiakad. És tudjuk, hogy ezzel tovább ronthatunk a helyzeten. Emellett elszív napi 1-2 doboz cigit is. De emiatt nem aggódom annyira mint az alkohol miatt. A szülei is alkoholisták voltak és nagyon kemény gyerekkora volt. Nagyon szeretjük őt de fogalmunk sincs, hogyan segítsünk neki. Segítséget nem merünk/tudunk kérni, apához nem fordulhatunk, jelenleg padlón van, teljesen depressziós és valami mentális baja is van. Ráadásul nem kizárt, hogy ő is iszik, bár ezt csak abból tudom, hogy ha megyünk hozzá néha, rengeteg pia van a szekrényében. Tudom még nem olyan gáz a helyzet, ezért is írok ide, hátha még valahogy vissza tudjuk ezt csinálni. Én 10.es vagyok, a nagyobbik húgom meg most lesz gimis. Nagyon szeretem őket és nagyon ragaszkodunk egymáshoz (ezt azért hangsúlyozom mert úgyis lesznek akik azt írják majd, hogy lépjek le minél előbb, de tisztázzuk nem fogom itt hagyni a sz*rban a tesóimat és a családomat) valahogy meg kéne ezt oldani, de fogalmam sincs kihez fordulhatnék még most amíg nem késő. Könyörgöm segítsetek!!! 17/L2018. ápr. 8. 22:00
1/16 anonim válasza:
Apádhoz, nagyszülők, tanár, gyerekvédelem
2/16 anonim válasza:
Anyukádnak kellene belátnia, hogy alkoholista és segítséget kérnie. Amíg nem lesz betegségtudata, addig nem lehet vele kezdeni semmit, mert titokban úgyis inni fog. Ilyen szinten, amilyenen a leírásod alapján van, szerintem már csakis az elvonókúra segíthet. Próbálj meg vele még egyszer beszélni, esetleg ha újra nem hallgat meg, írd le neki levélben. Vagy mutasd meg neki ezt a kérdésedet a gyakorin. És ha érkeznek értelmes válaszok, azokat is... Nagyszülők, családtagok segíthetnek még esetleg. Tanárok sajnos nem, maximum annyit tudnak tenni, hogy kapcsolatba lépnek a gyermekvédelemmel, és akkor esélyes, hogy titeket kiemelnek a családból.
3/16 A kérdező kommentje:
Ezzel is a köztünk lévő erős kapcsolatot kívántam érzékeltetni. Sokszor anyunak hívjuk, amivel szerintem semmi baj nincs. De akkor képzelje az összes "anyum" helyére az "anyukám" szót és sajnálom, hogy csak ennyit tudott levonni a fentiekből tisztelt 2-es válaszoló.
2018. ápr. 8. 22:43
4/16 A kérdező kommentje:
3-mas: sajnos nincsenek nagyszüleim. Talán a nagybátyámékhoz fordulhatnánk, de félek elfordulnának tőlünk. És anya is nagyon megharagudna. Nagyon nem szeretném ha kiemelnének minket, anya sosem bocsátaná meg nekem. De valószínűleg ez a veszély nem fenyeget, mivel anyukámnak vannak kapcsolatai a gyerekvédelemnél.
2018. ápr. 8. 22:49
5/16 anonim válasza:
Amikor anyukád jozan állapotában van,ülj le vele és oszt meg vele a félelmeidet..mond,h mellette álltok,szeretitek,de tönkretesz titeket az alkoholizmusa.
6/16 Mojjo válasza:
@6: Egy alkoholistának mondhatsz bármit. Egy alkoholistának az első és legfontosabb az alkohol. Az egyedüli, ami számít. A családja, szerettei, vagy akár a saját élete ezredleges, lényegtelen dolog. Teljesen felesleges beszélni vele...
7/16 anonim válasza:
Szerintem megkene talalni a problemat hogy miert is iszik pontossan!!
8/16 A kérdező kommentje:
A nehéz gyerekkora és a magánya miatt iszik. Leültünk vele nem egyszer komolyan beszélgetni, de azt mondta, hogy ő tudja hol a határ, hisz a szülei is alkoholisták voltak, szóval ne aggódjunk. Nem nagyon erőszakoskodtunk, nem akartunk balhét. Ma is mondtam neki, hogy azért vigyázzon, de egy "jó"-val annyiban hagyta. És töltötte tovább a pálinkát.:(
2018. ápr. 9. 00:22
9/16 anonim válasza:
Ha nincs rokon, próbálkozzatok meg a tanárokkal, gyermekvédelemmel. Azért ez nem úgy működik, hogy hip-hop kiemelnek titeket, ha viszont védelembe kerültök, akkor anyukátokat kötelezhetik például a pszichológusra, orvosi kezelésre, elvonóra, ha olyan súlyos a helyzet. A családsegítőknél van ingyenes pszichológus is például, ha anyagilag jelent problémát.
10/16 anonim válasza:
Az a baj amíg ő saját maga fel nem ismeri hogy ez óriási probléma addig fordulhattok ti akár kihez(persze nem azt mondom hogy ne kérjetek segítséget!).
Próbálj felelősségteljesen gondolkodni a jövőtöket illetően, mármint a te és a tesód életét illetően. Tovább tanulás, saját lábra állás.... Ti simán összeköltözhettek a tesóddal egy albérletbe ha eldurvul a helyzet például.
Tudod csak annak lehet segíteni aki hagyja. Sajnos ez a ritkább eset!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!