Mit gondoltok ha egy exfeleseg nem akar lemondani a ferje neverol mert doktor?
Tehat egy orvos exfelesegerol beszelunk. A no nem akar lemondani az exferje neverol,mert jol hangzik es sok elonnyel jar neki hogy viselheti a nevet. Emiatt az uj feleseg nem tudja felvenni a ferje nevet,mert amig a no nem mond le rola addig mas nem hasznalhatja a ferj nevet.
Szerintetek?
A nőnek általában véve jogában áll megtartania a házasság során felvett nevet. Ez alól az egyetlen érdemi kivételt az jelenti, ha bűncselekményt követ el. Ilyenkor a volt férj valóban követelheti, hogy a továbbiakban tiltsák el a nőt az ő nevének a használatától, mert ez már sértheti az ő megítélését, hírnevét is.
Az viszont elég érdekes, ha egy nő csak a doktori cím miatt ragaszkodik a férjezett nevéhez ennyire. Pláne azt is figyelembe véve, hogy a névből igazából egyértelműen kiderül minden esetben, a doktori címet mikor használja saját jogon, és mikor jön csak a férje nevéből. (Pl. dr. Kovács Zoltánné vagy dr. Kovácsné Kiss Éva esetén csak a férje a doktor. Ha ő lenne a doktor, akkor Kovácsné dr. Kiss Éva lenne, illetve használhatná mondjuk dr. Kovács Éva, vagy dr. Kovács-Kiss Éva alakban a nevét.)
A jogalkotó nem is azért engedi meg a nőknek, hogy válás után megtartsák a férjezett nevüket, mert ezzel bármilyen előnyt szerezhetnének, hanem mert elég nagy macera cserélgetni újra minden igazolványt meg papírt. Illetve nyilván a rokonok, ismerősök is megtanulták már mind az új nevet, és ehhez szoktak hozzá. (Bár létezik olyan ország és jogrendszer, ahol a nőknek kötelező válás után visszatérniük a lánykori nevükhöz minden esetben.)
Az viszont egyszerűen hülyeség, hogy az új feleség nem veheti fel a férj nevét. Dehogynem, akár ugyanolyan formában is. Szóval házasságkötésük után lehet ő is nyugodtan dr. Kovács Zoltánné, miközben a volt feleséget továbbra is dr. Kovács Zoltánnének hívják. Kettejüknek semmi közük egymáshoz.
XIV. Dr. Kovács Tódorné - Napexnej
Hát Lajosból is mennyi volt!
Egyszer volt anyámnak egy ilyen telefonbeszélgetése a férje exnejével:
-Jónapot kívánok, Izéke Lászlóné vagyok.
-Az kizárt, mert az én vagyok! - és letette... :D
Pedig nevelőfaterom mégcsak nem is doktor... Nevetséges.
En meg hataron tulikent keptelen vagyok felfogni, hogy mi ertelme valakit Kovács Jánosné-nak hivni. Ez kb azt sugallja hogy a no a ferfi tulajdona.
Nem logikusabb siman a noi nevet hasznalni, mint Kovacs Aranka, oszt kesz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!