Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit gondoltok ha egy exfeleseg...

Mit gondoltok ha egy exfeleseg nem akar lemondani a ferje neverol mert doktor?

Figyelt kérdés

Tehat egy orvos exfelesegerol beszelunk. A no nem akar lemondani az exferje neverol,mert jol hangzik es sok elonnyel jar neki hogy viselheti a nevet. Emiatt az uj feleseg nem tudja felvenni a ferje nevet,mert amig a no nem mond le rola addig mas nem hasznalhatja a ferj nevet.

Szerintetek?

2018. febr. 22. 18:08
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
96%

A nőnek általában véve jogában áll megtartania a házasság során felvett nevet. Ez alól az egyetlen érdemi kivételt az jelenti, ha bűncselekményt követ el. Ilyenkor a volt férj valóban követelheti, hogy a továbbiakban tiltsák el a nőt az ő nevének a használatától, mert ez már sértheti az ő megítélését, hírnevét is.

Az viszont elég érdekes, ha egy nő csak a doktori cím miatt ragaszkodik a férjezett nevéhez ennyire. Pláne azt is figyelembe véve, hogy a névből igazából egyértelműen kiderül minden esetben, a doktori címet mikor használja saját jogon, és mikor jön csak a férje nevéből. (Pl. dr. Kovács Zoltánné vagy dr. Kovácsné Kiss Éva esetén csak a férje a doktor. Ha ő lenne a doktor, akkor Kovácsné dr. Kiss Éva lenne, illetve használhatná mondjuk dr. Kovács Éva, vagy dr. Kovács-Kiss Éva alakban a nevét.)

A jogalkotó nem is azért engedi meg a nőknek, hogy válás után megtartsák a férjezett nevüket, mert ezzel bármilyen előnyt szerezhetnének, hanem mert elég nagy macera cserélgetni újra minden igazolványt meg papírt. Illetve nyilván a rokonok, ismerősök is megtanulták már mind az új nevet, és ehhez szoktak hozzá. (Bár létezik olyan ország és jogrendszer, ahol a nőknek kötelező válás után visszatérniük a lánykori nevükhöz minden esetben.)

Az viszont egyszerűen hülyeség, hogy az új feleség nem veheti fel a férj nevét. Dehogynem, akár ugyanolyan formában is. Szóval házasságkötésük után lehet ő is nyugodtan dr. Kovács Zoltánné, miközben a volt feleséget továbbra is dr. Kovács Zoltánnének hívják. Kettejüknek semmi közük egymáshoz.

2018. febr. 22. 18:40
 12/34 anonim ***** válasza:
67%

XIV. Dr. Kovács Tódorné - Napexnej

Hát Lajosból is mennyi volt!

2018. febr. 22. 18:43
 13/34 anonim ***** válasza:
95%
Mondjuk egyrészt az ő dolga, másrészt érthető, hogy nem akar erre se időt, se pénzt fordítani, harmadrészt pedig az új feleség viselhető ugyanazt a nevet, semmi sem akadályozza meg ebben
 14/34 anonim ***** válasza:
25%
nem tudom, él-e még ez a szabály, de nekem volt egy kolléganőm a kórházban, ami emiatt csak a vezetéknevét vehette fel a férjének. Az első feleség ott üvöltött a folyosón, hogy nem érdekli, dr xn-né ő marad és kész.
 15/34 anonim ***** válasza:
98%
Felveheti. Az első feleség meg ha felvette a saját neve már senkinek semmi köze hozzá, egyértelmű, hogy senki nem kötelezheti, hogy változhasson. Mondjuk a mai világban nem tudom mi előnyt élvezhet egy dr. előtte. Nem mindegy?
2018. febr. 22. 19:00
 16/34 anonim ***** válasza:
90%

Egyszer volt anyámnak egy ilyen telefonbeszélgetése a férje exnejével:

-Jónapot kívánok, Izéke Lászlóné vagyok.

-Az kizárt, mert az én vagyok! - és letette... :D

Pedig nevelőfaterom mégcsak nem is doktor... Nevetséges.

2018. febr. 22. 19:06
 17/34 anonim ***** válasza:
32%
A kérdés a név felvehetésre vonatkozott, amiben a kérdező leírása téves, mert miért ne vehetné fel az új feleség a férje nevét ? Erre nincs semmiféle korlátozás. Egyébként meg ne legyünk bírák és szemellenzősök. Igenis, a rang- és címkórság ezen a téren is jelen van és egy patriarchális társadalomban igenis jelent bizonyos irracionális "rangot", ha egy nőnek asszonyneve van, pláne, de mellette még a férje doktori címét is leírhatja. Nekem is van ilyen általam kedvelt ismerősöm. Ezzel kapcsolatban van nyilván nemcsak bennem, de másokban is felmerülő vélemény a leánygyereknek adott név megválasztását illetően. A lánynevek hangzása, a névből áradó hangulat számomra időnként bizonyos szakmát folytató (érett) nők esetében nagyon ellentmondásos, mintha a név nem mindig lenne hangulati összhangban és harmóniában a foglalkozás megbecsültségével. Ha a dr. Kovács Mária ügyvéd nevet hallom, az komolynak tűnik, de ha dr. Kovács Hajnalkát vagy Kovács Tündét hallok, ott már én személy szerint egy kis ugribugri tündérkét képzelek, aki lehet nagyon kedves (mondhatni aranyos), de én inkább egy Máriát választanék védőügyvédnek.
2018. febr. 22. 19:16
 18/34 anonim ***** válasza:
67%

En meg hataron tulikent keptelen vagyok felfogni, hogy mi ertelme valakit Kovács Jánosné-nak hivni. Ez kb azt sugallja hogy a no a ferfi tulajdona.

Nem logikusabb siman a noi nevet hasznalni, mint Kovacs Aranka, oszt kesz?

2018. febr. 22. 19:19
 19/34 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az a szemellenzős, aki keresztnév alapján választ ügyvédet, vagy rangnak tekinti az asszonynevet, pláne, ha a férj doktori címével van megfejelve.:-) Az pedig kifejezetten a szánalmasan röhejes kategória, amikor a két liba hirigel egymással ezért a "rang"-ért.
2018. febr. 22. 19:26
 20/34 anonim ***** válasza:
100%
"Emiatt az uj feleseg nem tudja felvenni a ferje nevet,mert amig a no nem mond le rola addig mas nem hasznalhatja a ferj nevet. " Honnan vetted ezt a baromságot? Attól hogy az előző asszony megtartja az asszonynevét, az új nő simán felveheti.
2018. febr. 22. 19:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!