Hogyan tudjuk megoldani, hogy ne legyünk rajta a videón és a fotókon közeli családtag temetésén?
Ilyenről még én sem hallottam, hogy profi fotós meg minden. Nálunk olyan volt, hogy a sírról készült pár kép (max 5 db), mert valaki nem tudott eljönni, de szerette volna látni. Természetesen a szertartás után fotózták le, mikor már senki nem volt ott.
Nekem édesapám temetésén volt olyan, hogy nagyapám (apum apja, aki élete utolsó éveiben meg sem látogatta a rákos gyerekét, csak mert már nem tudott neki kapálni) a temetésen mindenki előtt beállt a sír meg az urna mellé fotózkodni. (De mosolyogva, ölelkezve a másik gyerekével és annak családjával.) Gondolom akart vele egy utolsó közös képet vagy ilyesmi. Majdnem verekedés lett, mert még neki állt feljebb, hogy miért ne fotózkodhatna a gyereke sírjával. (Talán ha hajlandó lett volna átjönni a szomszéd utcába a szülinapján, karácsonykor vagy bármikor, csak úgy érdeklődni akkor lett volna közös képük.)
Kérdező, szerintem próbáljatok beszélni a rokonnal, aki ezt szervezi. Valami megoldást biztos találtok.
ahogy mások is írták régóta szokás, hogy fotóznak temetéseket. ahogy mások írták, kb. ugyanennyi ideje vannak, akiknek ez fontos/tetszik és olyanok, akik ellenzik. a halál és annak feldolgozása, körülményei, stb. az egyik legmegosztóbb dolog az emberek között, mindenki máshogy viszonyul hozzá. nincs egységesen igaz és helyes út. vélemények ütköznek. szerintem senkit nem érdemes itt lepontozni emiatt. mondjuk szerintem betegnek és egyéb jelzőkkel minősíteni sem, mert semmi értelme. ki hogyan éli meg. a dolgot.
általában híresebb, fontos emberek temetését szokás fotózni, de a fontosság szubjektív és ha a szervező fontosnak érzi, akkor miért ne lehetne? ismerek olyat, akinek a családi albumban ott vannak az esküvői és születésnap fotók mellett a temetés fotók is, meg évről-évre dokumentálva nem csak a családi összejövetelek, hanem a sír állapota is. neki fontos, számára természetes? ki vagyok én, hogy ítélkezzek felette?
kérdező: nagyon fontos a stílus. mindenképpen azt javaslom, hogy beszéljetek a fotóssal/videóssal a szertartás előtt és lehetőleg minél kedvesebben és az együttműködést keresve magyarázzátok el nekik, hogy miért kell elől lennetek és miért nem akartok szerepelni a felvételen. kérjétek meg, hogy ti ne legyetek rajta és próbáljátok meg közösen kitalálni, hogy ezt hogy tudnátok mindenki számára legkönnyebben kivitelezhetővé tenni.
nektek mindenképpen közel kell lennetek, nekik meg felvételeket kell készíteniük. elég szűk a közös halmaz, próbáljátok meg a legjobb kompromisszumot megtalálni. próbáljatok meg együttműködni, hogy mindenkinek a célja sikerrel járjon.
ha érzik rajtatok, hogy nem csak akadékoskodni akartok, hanem értik a dolgok miértjét és segítséget kértek, akkor valószínűbb, hogy segíteni fognak benne. ha viszont csak követelőzésnek érzékelik, hogy ti nem akartok szerepelni, mégis az első sorba mentek és a jogaitokra hivatkoztok, de a miértjét nem magyarázzátok el nekik, akkor csak félreértés és felesleges feszültség keletkezik értelmes megoldás helyett. a kedves út mindig célravezetőbb a konfliktusnál.
Itt most nem arról van szó,hogy a videós illegális vagy nem illegális,mert a videóst megbizták.Az én javaslatom az
lenne,hogy álljanak egy csoportba,úgy hogy senki se álljon
a hátuk mögött. Meg kell kérni a videóst,meg a fotóst,hogy
azt a részt ahol Önök vannak ne fényképezzék.A videónál
a vágásnál lehet megoldani.Ez voltaképpen nem fotós hanem családi probléma.Az hogy az izlés mennyire válto-
zik had utaljak a viktoriánus kor fotós szokására a
"post morten"halál utáni fotózásra.Hátborzongató képek
vannak az interneten a témában.föleg gyerekekröl.
Az egy dolog, hogy a fotós kérésre dolgozik, de nincs az a megrendelés ami felül tudná írni a képmás védelmét vagy a kegyelethez való jogot.
Meg kell velük beszélni, hogy nem szeretnének szerepelni a felvételen. Ezt a felvételt készítőknek kötelességük tiszteletben tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!