Hogy van ez? 18 évesen még eltartanak, de mindent szabad?
Szerintem egy normális családban semmi különös nem történik azután, hogy a gyerek betölti a 18-at.
Normális esetben nem volt burokba zárva eddig, ismeri a határait, normális értékrendje van.
Jó, nyilván pár dologban változás van, már nem kell mindenhez a szülő aláírása, már szavazhat stb.
De olyan lényeges változásnak nem kéne, hogy legyen.
Persze én is láttam olyat,ahol a fiatal 18 éves kora után "meghülyült". Minden héten taccsra vágta magát, tetoválások tömege egyből stb..
Ilyen éles váltásnak normális családban nem kéne lennie.
Ha nem nyomja el a szülő a gyereket, akkor az nem is akar ilyen módon kitörni ahogy módja van rá...:D
Engem pl 15-16 évesen is elengedtek szórakozni. Nyilván voltak szabályok, idők amire haza kellett érnem.
De volt olyan barátnőm, akit annyira szigorúan fogtak, hogy sehova nem engedték el sulin kívül.
Szerintem ez nem vezet sok jóra.
Ez meg, hogy amíg az én házamban laksz meg az én kenyeremet eszed hozzállás azt éri el, hogy a gyerek ahogy csak tudja összeszedi magát és elköltözik, bevágja az ajtót a szülők előtt egy jó időre.
Nem igazán 'ér' visszaélni azzal, hogy folyamatosan a gyerek fejéhez vágod, hogy te tartod el meg a te házad..
Könyörgöm, nem a gyerek kérte, hogy szülessen meg, te vállaltad, akkor ne élj vissza azzal, hogy még nem dolgozik és rád van utalva..
Lesz ez majd máshogy is, akkor meg nem kell csodálkozni, hogy szarni fog a fejetekre..
Engem kb egyetem feléig eltartottak teljesen, utána kezdtem el többet dolgozgatni és magamnak állni a kiadásaimat.
Soha nem vágták a fejemhez még vita során sem. Nem is próbáltak ezzel korlátozni vagy szabályozni.
Szerintem így lenne a normális.
"Amíg én tartom el a gyerekem a házamban, azt gondolom van beleszólásom az életébe" - mire 18 éves lesz, ha jól nevelted addig, akkor kb. hasonló lesz az értékrendetek, és akkor nem lesz nagyobb probléma.
Igen, megszabhatsz egy csomó dolgot, főként olyasmit, ami az együtt lakással kapcsolatos. Pl: házimunka felosztása, jelezze, mikor jön-megy, akár szálljon be a költségekbe (akár jelképesen), mikor, milyen gyakran, milyen feltételekkel hozhat fel valakit stb.
NINCS beleszólásod pl. a pályaválasztásába, a párválasztásába, a külsejébe, az öltözködésébe, nem kell az engedélyed, hogy elmehessen valahová, hogy vállalhat-e munkát stb.
Természetesen véleményt formálhatsz minderről, adhatsz tanácsot, de az ő élete, nem a tied.
Az a bajbaj, hogy bizony hiába nevelted, VAN az a 18 éves, aki lazán leszarja a családi ház szabályait és simán odaviszi hetente az uj dugopajtit vagy részegen téntorog hAza minden este :(
Unokatesom pl pont ilyen, és folyton a jogaival jön. A szülök meg ahelyett, hogy pár hétre kiraknák pl., asszisztálnak az infantilis viselkedéséhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!