Gyerektartás ki nem fizetése?
Elvált szülők, 3gyerek, 3-ból egy 18+.
Az apa minden hónapban utalja a pénzt az anyának (30E/gyerek, a 18+t is beleértve, azaz havi 90E).
A kérdés egyik része az, hogy az X gyerek miatt utalt 30E ft-ot köteles-e az anya X gyereknek odaadni, vagy X gyerekre elkölteni.
A kérdés másik fele (ha az elsőre a válasz igen-igen), mi van akkor ha az anya se nem költi a pénzt a gyerekre (maximum egy nagyon kis részét) se nem adja oda neki. Mit lehet ilyenkor tenni?
Gyerektartás a szülőnek jár, nem a gyereknek. 18-on felül már rokontartásról beszélünk.
Ha az X gyerek nem eszik, nem alszik, nem melegszik, fürdik, stb az anyánál, akkor tarthatna igényt a teljes összegre.
A gyerektartást azért kapja az anyuka, hogy azt a gyerekek ellátásával kapcsolatban felmerülő költségekre költse. Nem köteles odaadni a gyereknek, hisz a gyerek ha eltartásban van, nem önellátó, de ugyanakkor anyukának nem magára kell költenie. Anyukának a saját költségeit saját magának kell állnia.
Viszont ha van valami, amit meg szeretne a gyerek vásárolni magának, ami a megélhetésen túl van, amire szükséges van, hasznos, akkor azt anyuka megveheti a gyerektartásból is.
Nem tudom mennyit keres az édesanyád, de nagyon nem lehet egyszerű 3 gyereket egyedül nevelni. A gyerektartás nem azt a célt szolgálja, hogy azt az utolsó fillérig ruhákra és a gyerek kívánságaira költse. Gondolom ki kell fizetni a lakhatást, rezsit, iskolaszereket, egyebeket. Most indult az iskola. Nem hinném, hogy ebből a 90-ből anyátok csak egy kis részt költött rátok...
Hogy érted, hogy nem költi rátok? Részleteznéd ezt?
DE, az anya ELKÖLTI a 30 ezret havonta a gyerekekre:víz, fűtés, ruha, villany.
Ez egy.
Kettő. Apuci azzal, hogy nem él a gyerekeivel, azaz nem tölti minden idejét a gyerekkkel, nem hozza-viszi őket, nem ápolja, eteti, gondozza, ruházza, iskoláztatja stb. a gyerekeket, a gyerektartással ezt az időt VÁLTJA MEG.
Nem, anya nem köteles a gyereknek odaadni a zsét. Ugyanis az anya az egész éltét odaadta a gyereknek, míg hepciáskodó különapuci meg. Nem tetszik? Pereld el őket és neveld te.
Üdv, egy NEM elvált ember
A gyt nem zsebpenz a gyereknek. Amúgy ehezel, ninvs hol laknod?
Bírom. Nem rég volt egy kérdés, mikor egy lány kifejtett, hogy a havi 15 ezer bőven több, mint az ellátása.
Ha van hol lakni, kap a gyerek enni, ruhát, azzal már bőven megvan a 30e.
Mondjuk anyukám ezt egyszerűen megoldotta: odaadta nekem a gyt-t meg a családi pótlékot, hogy oldjam meg magamnak. Bérletet fizette, rezsibe nem kellett fizetnem, de így is hamar leesett hogy nem elszórja azt a pénzt.
Ha a gyerekeknek van hol lakniuk, van villany, melegvíz, fűtés, tiszta ruha, bérlet, tanszerek/taneszközök, van mit enniük, stb... akkor bizony a gyerektartás rájuk van költve.
Tudom, gyerekként ezt nehéz átlátni, nekem is volt anno olyan osztálytársam, aki a gyerektartást megkapta zsebpénznek, mert anyuka qurva jól keresett... irigyeltük is mintazállat. De nem ez az alap. A gyerektartást azért kapja anyukád, hogy abból ellásson titeket, és ha a fenti kis minilistám teljesül (ahol nem beszéltem mondjuk úszásról, táncóráról, sakszakkörről, moziról, laptopról, okostelefonról, stb...), akkor bizony ott van az a gyerektartás, akár hiszed, akár nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!