Édes testvérek kaphatják ugyanazt az utónevet?
Én úgy tudom igen, mivel a születési dátum úgyis különbözik.
Viszont kíváncsiságból felhívtunk a kollégákkal az anyakönyvi hivatalt (áramszünet volt így bőven volt időnk ilyenekre), hogy ikrek kaphatják-e ugyanazt a nevet és erre nem tudott válaszolni a hölgy aki amúgy nagyon segítőkész volt, szóval szerintem nincs írásban lefektetve ez.
Kicsit kutakodtam a jogszabályok között és ilyen kikötést sehol nem találtam.
Aki azt írta nem lehet linkelne egy jogszabályt?
Ezt az egy kikötést találtam csak.
-Az utónév legfeljebb két tagból állhat. A szülő által meghatározott sorrendben azt a legfeljebb két, a Magyar Utónévkönyvbe felvett nevet lehet anyakönyveztetni, mely megfelel a gyermek nemének.
- A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élõ szülõk valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselõ házastársak gyermeke csak a szülõk közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselõ szülõk megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.
2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról 44. § (5):
"Az ugyanattól az anyától származó, ugyanazon a napon született gyermekek nem viselhetnek megegyező utónevet."
Vagyis, ha van pl. tíz azonos nemű, nem azonos időpontban született gyermeked, mindnek lehet azonos utóneve!
Jó mi?! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!