Apukám azt szeretné lakást vegyek neki, nekem ebből hasznom nem lesz?
Van kb. 25-26 millió forint " fölösleges " pénzem. Különböző bankokban vannak lekötve külföldön (deviza, nem forint). A kamat, amit a bank ad szinte 0% tehát ebből hasznom nincs csak annyi hogy van hol tároljam a pénzt.
Saját lakásom és autóm van (bár a kocsi nagyon régi nekem tökéletesen megfelel, semmi esetre sem szeretném lecserélni mert nagyon olcsó a fenntartása, én csak a városban használom pár kilométerre arra pedig tökéletes szerintem legalábbis....)
Lakást nem szeretnék venni én mert tudom milyen szinten lelakják a bérlők és csak a kiadás lesz belőle, illetve a tartozás amit esetleg felhalmoz a bérlő. Ezt saját szememmmel tapasztalom itt a lakóparkban, ahol élek. Sok lakás ki van adva, és ahogy azt a bérlők kezelik, illetve a tulajdonosok beszámolója alapján, ettől inkább megkímélem magam.
Apukám azt szeretné, ha NEKI vennék lakást belőle és ő odaköltözne.
60+ évesen nem tudott magának lakást felmutatni, miért én oldjam meg ezt? Nekem ebből abszolút semmi hasznom nem lesz?
Mit csináljak akkor ezzel a pénzzel?
Nem olyan ördöngősség a lakáskiadás. Két (Bp, belváros) frekventált helyen levő lakást is kiadunk. Egyikben egy közel-keleti bérlő van. Nála - tapasztalatok alapján - szerződésbe foglaltuk, hogy heti kétszer takarítás az általunk megbízott takarítóval. Ennek az összegét belekalkuláltuk a bérleti díjba.
A két lakásból nettó 270e Ft folyik be. Gond nem volt eddig - leszámítva apróságokat, pl. az elromlott csapot cserélni kellett.
A lényeg a megfelelően alapos szerződés. A miénk hét oldalas és mindenre kitér.
Hm.
Egy lakás nem olcsó mulatság. Mondjuk szamitásba veheted hogy veszel egy kisebbet neki x evre és mondjuk baj van legyen barmi eladod a lakast. Most ugyis magasan van az ingatlan ár a csok bevezetése miatt és egy darabig nem is fog lentebb menni, tehát szamotasba veheted hogy még nyerhetsz is az ügyön. Persze a lakás a te neveden lenne apukád haszonélvező sem lehet csak jófejségből ott lakhat.
Kiderül ugyis hamar ha gond van számlákkal vagy barmivel. Na meg igen ugye a szamlák azok mindig jönni fognak tehát valami kisfogyasztású jó energetikai tanúsitvanyú házat kell venni.
A lakást a nevemre venném, a számlákat ő fizetné -- ez természetes, fel sem merült mint kérdés, de bérleti díjat sem fizetné az is természetes.
Így értem, hogy hasznom nem lenne belőle, csak annyi hogy ő is lelakja (ismerve a lakást ahol felnőttem tudom milyen kriminális állapotokra számíthatnék fél - esetleg egy év után)
Sokan lakásba fektetnek, de nem gondolják át a kiadásokat.
Itt ahol lakom több lakás ki van adva és látom mennyiért. A lakások bútorozása, a konyhabútor, a fenntartási költségek 3-4 év után jön vissza a vásárlónak és ha adót is fizet rá az -40%
Vásárolt itt egy lakást XY 20 millió forintért, A konyhabútor volt 1 millió forint, a többi bútor szintén legalább 1 millió.
Kiadja havi 130-40e forintért, marad neki max 100e ft adózás után.
Évente van 1,2 millió bevétele.
Ha eladásra adná a lakást, fel kell újítania. Gyűlésen panaszkodtak a tulajok milyen rongálásokat végeznek a lakásokon és a házon belül egyaránt. A közös képviselő válasza az volt " hát igen, köztudott tény a bérlőnek semmi sem drága "
a te pénzed azt csinalsz vele mit akarsz.
család, barátnö nincsen?
valami befektetés után kéne nézned. van rengeteg lehetöség.
Igen! Vennék neki egy garzonlakást.
Az kb. 10-15 millió, attól függően, hogy hol veszed.
A tulajdonjogot megtartanám, a haszonélvezeti jogot adnám meg neki, és nem kérnék a lakhatásért egy fillért sem.
Támogatnám, míg él.
szingli vagyok
es nem is tervezek ezen valtoztatni
25/L
haszonélvezetet nem szabad adni. Apám haszonélező kint él németbe es nem tudjuk nélküle eladni a lakást.
kb.. megvan kötve a kezünk.
Azt nem szabad.
Mi albérletébe laktunk nem laktuk le sőt ki is festettük mert a lányom oda született és később vettünk házat de a mostani albérlője már nem ilyen azt mondta. 60 napot adott neki rendbe tenni a kecót ha nem akkor kirakja.
Az adót illetően meg nagy ritkán kilehet játszani még bejelentés nélkül ha ismerősnek adnád ki ha apukád tőnkre tenné a lakást de én se vagyok a hive az albérlet kiadásnak.
Inkabb úgy gondolkodnék hogy legyen 40 nm nél nagyobb ha eladnám vehesse meg család hogy kapjon rá csokot igy az árát is feltudnád vinni. Annál kisebbet nem érdemes sztem ha nem akarod albérletbe kiadni.
valami befektetés után kéne nézned. van rengeteg lehetöség.
- mint peldaul?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!