Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi lesz a lánykori nevem?

Mi lesz a lánykori nevem?

Figyelt kérdés

Ha tegyük fel Fehér Krisztináról megváltoztatom a nevem Boros Krisztinára (édesanyám után), majd egy hónap múlva férjhez megyek Vörös Tamáshoz, a férjezett nevem pedig Vörös-Boros Krisztina lesz, akkor a leánykori nevem Boros lesz, vagy Fehér? Józan paszti ésszel azt mondanám, Boros, de "leugattak", merthát közel 30 évig Fehérként éltem, és az orvosi leleteimtől kezdve a bizonyítványaimon át a franctudjamiig Fehér vezetéknév szerepel, így igenis a lánykori nevem Fehér marad, mert az az a név, amivel (majdnem) a házasságomig éltem.

Valaki volt hasonló helyzetben? Tényleg nem tudom már lerázni magamról a Fehéret, az marad a lánykori nevem?

2017. máj. 17. 14:40
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Csakhogy itt nem férjhezmenetel a lényeg, hanem az az előtti hivatalos névváltoztatás. Vagyis Boros lesz.
2017. máj. 17. 15:06
 12/15 A kérdező kommentje:

#6 Oké, de a születési nevem már most sem az, aminek születtem, mint írtam is egy kommentben. A szavak jelentésével tisztában vagyok, még nagy betűkkel sem kell írnod, hogy megértsem, csak a papírforma/gyakorlat sokszor más, mint a valóság. Lásd, amit fentebb írtam: Borosnak születtem, mégis Fehér a születési nevem - papíron.

Mindenesetre köszönöm a te válaszodat is. :)

2017. máj. 17. 15:16
 13/15 anonim ***** válasza:
64%
Tök mindegy, hogy fehér boros, vagy vörös boros, lényeg, hogy pia legyen.
2017. máj. 17. 15:51
 14/15 anonim ***** válasza:
87%

Kétféle névváltoztatás létezik a magyar jog szerint.

Az egyik a házassági névváltoztatás. Ekkor minden iratodban szerepel a házassági neved és a születési neved.

A másik a születési név megváltoztatása. Ekkor visszamenőleg kiállítanak egy papírt, mintha te már Borosként születtél volna, és a továbbiakban mindenhol ez szerepel születési névként.

"A Fehér már törölve van. Csak ha te fogod akarni, a házasság alkalmából visszaveheted." -- Ennek a válasznak nincs értelme, nem értem, hogy kapott 90%-ot.

2017. máj. 19. 18:58
 15/15 anonim ***** válasza:
74%
Bocs az offért de ez nagyon vicces, ha tényleg voltál/vagy Fehér is, Boros is meg Vörös is 😀
2018. jan. 20. 19:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!