Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Te mit mondanál, ha a vőlegény...

Te mit mondanál, ha a vőlegényed azt mondaná, hogy azért nem vesz feleségül, mert meg akarod tartani a lánykori nevedet?

Figyelt kérdés
Van egy barátnőm, aki doktori címet akar szerezni, ezért nem akarja felvenni semmilyen formában a férje nevét. A vőlegénye erre azt mondta, hogy akkor ő már nem is akarja elvenni.
2017. máj. 6. 16:13
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
61%

Én nem ragaszkodnék hozzá, hogy elvegyen.

Megmondanám, hogy nem okoz nekem problémát, ha nem vagyunk házasok.

2017. máj. 7. 06:37
 22/31 anonim ***** válasza:
98%

Én menekülnék.

A házasság egy komoly, életre szóló dolog szerintem. Ha ilyen komolytlan a másik, hogy ilyen piti dolgok miatt zsarol, hogy akkor nem vesz el, akkor köszönöm , ne is vegyen. Nem az óvodában vagyunk, hanem felnőtt emberek vagyunk.

Ha nem akarom felvenni a nevét, akkor nem veszem.Szerintem ez semennyit nem tesz hozzá egy házassághoz.Nem ezen múlik a dolog.

Én se venném fel a párom nevét.Bár már a kapcsolatunk elején volt téma nálunk, hogy nagyon szeretem a vezetéknevemet, különleges, nem fogom felvenni a nevét, ha odajutunk. Megértette és kész.

A nőnek a döntése. Persze, szép gesztus, ha valaki felveszi, de ha nem , abban sincs semmi.

2017. máj. 7. 09:38
 23/31 anonim ***** válasza:
98%

Szóval ha valaki a saját nevével szeretne sikereket elérni, akkor az már nagyképű, hülye p-csa? :D Doktori címet fog szerezni, valószínűleg sokat fog publikálni! Nyilván nem valaki más nevével szeretne, szerintem tök érthető!

A kérdésre válaszolva: azt mondanám, hogy én sem megyek hozzá olyan férfihoz, akinek a felesége ambíciója sérti a büszkeségét. Ugyanis egy normális párkapcsolatban támogatják egymást a felek és nem megsértődnek triviális baromságokon.

2017. máj. 7. 10:13
 24/31 anonim ***** válasza:
92%

Amikor kötelező volt, hogy az asszony felvegye a férj nevét, akkor a férj neve után írták: Kovács Istvánné dr.

Ha mindketten jogi vagy orvosi doktorok voltak, tehát a férj dr. Kovács István, akkor a következőképpen nézett ki: dr. Kovács Istvánné dr.

Elöl doktor, hátul doktor.

Mivel a doktori címet nem a leendő férj szerzi, hanem a leendő asszony, ezért ne akarjon a férj a felesége doktori címével villogni.

Joga van mindenkinek a saját név használatához.

Ha a leendő asszony valamiképpen a férj kedvében is akar járni, meg is akarja tartani a nevét, akkor vegye fel a saját vezetékneve mellé a férje vezetéknevét is:

dr. Kiss Katalin és Kovács István helyett: dr. Kiss-Kovács Katalin, vagy dr. Kovács-Kiss Katalin.

Ha ilyen ultimátumot ad a vőlegény, akkor fel is út, le is út, ugyanis aki ilyen kisstílű, komplexusokkal terhelt, azzal az élet egyéb, más területein sem fogsz dűlőre jutni. A nagy lobogás után jönnek a közös, megoldásra váró problémák, az egész élet apró és nagyobb problémamegoldások sorozata. Ha ezt felvállalod, akkor nagyon sok konfliktus elé nézel.

2017. máj. 7. 13:50
 25/31 anonim ***** válasza:
100%

Na, ezt most direkt megkérdeztem a páromtól, mit reagálna. Szerencsére egy véleményen vagyunk, ez a nő döntése, amit igazságtalan kierőszakolni. Nem lehet feltétele a házasságnak, hacsak a kérdező esetében ez nem egy rossz kifogás.

Én nagyon szeretem a nevem, a párom is tudja, hogy nem szeretnék lemondani róla, de mivel tudom, hogy azért mégis jól esne neki, kedvességből fel szeretném venni Xné Z Rita vagy X-Z Ritaként.

2017. máj. 7. 14:36
 26/31 Metionin ***** válasza:
100%
Szerintem megkérdezném magamtól, hogy miért is lett a vőlegényem egy olyan fickó, aki ennyi miatt lemondana a házasságról? Ha értelmes a férfi, akkor felfogja, hogy nem minden nő akar nevet változtatni a házassága után. Ez minden nőnek szuverén joga, hogy akar-e né lenni vagy akarja-e a kötőjeles vagy a férj vezetéknevét vagy marad inkább a saját nevén. Ráadásul a kérdésben szereplő nő doktorálni fog, ami publikációkat jelent és ilyen esetben nem is jó ötlet a névváltoztatás, hiszen ha valaki le akarja hivatkozni egy cikkét, honnan tudja, hogy őt 2016-ban még Kiss Júliának hívták és úgy publikált, de 2017-ben már Kovács Jánosnéként kell keresni ill. lehivatkozni?
2017. máj. 7. 20:21
 27/31 anonim ***** válasza:
100%
Ha ilyet mond a pasi, akkor tipli van, de nagyon gyorsan! Elég komoly intő jel a jövőre nézve...
2017. máj. 7. 23:21
 28/31 anonim ***** válasza:
100%
Hát akkor rövid időn belül vége lenne a kapcsolatnak a részemről. Kevés dolog vörös posztó nekem, de ez igen. Páromnak is megmagyaráztam, hogy miért szeretném megtartani a nevem (nem úgy volt, "mert csak és punktum"). Ha megérti, akkor összeházasodunk és remélhetőleg élünk boldogan, amíg meg nem halunk. Ha viszont így próbál zsarolni, manipulálni, és neki ennyire nem fontos az, hogy én a saját nevemmel mit szeretnék csinálni, akkor az már a kapcsolattal kapcsolatosan is felvet problémákat (én pl. nem szeretem a cél nélkül hagyományőrző, konzervatív embereket és az érzelmi zsarolást sem).
2017. máj. 8. 12:56
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

28. vagyok

Ill. még annyit, hogy dr.-i címnél, publikáló embereknél meg FONTOS, praktikus, hogy megmaradjon a nevük. A kutya nem fogja tudni, hogy Almássy Klári és Kovács Jánosné ugyanaz az ember, ami elég nagy gondokat jelenthet, ha össze akarják szedni az írásait.

2017. máj. 8. 12:58
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

Mit mondanék?

Azt, hogy úristen hova tettem az eszem, hogy eddig nem vettem észre, hogy milyen a vőlegényem, aztán a második gondolatom az lenne, hogy jajj de jó, hogy időben kiderült és nem lett belőle esküvő.

Pedig én aztán se doktor nem leszek, se publikálni nem fogok, de tuti nem venném fel a férjem nevét, csak mert mi volt régen a szokás.

Amúgy a bezzeg régenezőknek és az így szokásolóknak üzenem, hogy internetet tessék szépen lekapcsolni, folyó vizet elzárni, boltba járást elfelejteni és visszamenni a barlangba gyűjtögető életmódra, hiszen régen az volt a szokás.

2017. máj. 8. 22:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!