Hogy változtassak egy önző és rosszindulatú testvéren?
A húgomról lenne szó, akivel sajnos nincs jó kapcsolatunk. Én 18 vagyok, ő pedig 16 - de azt hiszem, sokkal inkább mondhatnám egy ötéves gyereknek, aki nap mint nap hisztizik.
Mint legkisebb, természetesen a család kedvence; mivel anyánk egyedül nevelt fel minket és még egy testvérünket, gyerekkorunkban folyamatos volt a testvérharc a szeretetéért, talán innen ered a baj...
A lényeg az, hogy elképesztően beképzelt és egoista, tipikusan az, aki azt hiszi, körülötte forog a világ. Tulajdonképpen ennyi idősen még mindennap képes megsértődni valami apróságon, bár neki már ok sem kell arra, hogy valakivel bunkó legyen. Főleg velem ilyen - nagy átok a közös szoba -, amióta megmondtam neki, hogy változtathatna, azóta főleg.
Egy példa: tegnap leültem ide a számítógép elé zenét hallgatni, ő a szobánkban volt. Éppen "rossz kedvében" volt - ki érti már, hogy miért? - , de fél perc múlva kiszólt, hogy nem tud tanulni a zenémtől, noha mégcsak nem is hallgattam hangosan, na meg eddig máskor sem zavarta.
Mikor közöltem vele, hogy nem kapcsolom ki, azonnal bekapcsolta a saját telefonján a zenét, amit annyira felhangosított, hogy én a hangszórótól fél méterre azt hallottam, hogy ő mit hallgat a szobánkban. Természetesen, az a zene nem zavarta...
Erre ma reggel fél hatkor arra kelek, hogy bömbölteti a telefonját. Mivel érettségi időszakban vagyok itthon, nem szokásom ilyen korán kelni, érthetően zavart a dolog. Mikor megkértem, hogy kapcsolja ki, felsőbbségesen odavágta nekem, hogy:
- Én is megmondtam tegnap, hogy kapcsold ki a zenét, mert nem tudok tőle tanulni!
- Furcsa, a sajátod nem zavart? - kérdeztem vissza.
- Akkor már nem tanultam.
- "Már"? Egyből bekapcsoltad, ahogy közöltem, marad a zene.
- Nem is igaz! Nem kapcsoltam be!
Persze, ez így egyszerű testvéri vitának tűnik, de mikor naponta 5-8-szor kell elviselni az ehhez hasonló dolgokat éveken keresztül, az kiakasztó. Egyszerűen süt belőle a gyűlölet és a rosszindulat, hogy csak azért is rossz legyen nekem, csak azért is bántson engem valamivel; elviselhetetlen az arroganciája, és beképzeltsége. Mást sem hallok tőle egész nap, mint hogy: "Én, én, én!" - mindig csak ő, soha nem gondol másokra. Sajnos úgy véli, ő a világ közepe.
Régebben ilyenkor még ordítottam vele, a szemébe vágtam, hogy milyen undorító, amit csinál, hogy észrevehetné a hibáit, próbálhatna jófej lenni ahelyett, hogy keresztbe tesz, ahol csak tud... nem hatottak rá a figyelmeztetések, és már én is belefáradtam, hogy megpróbáljam más mederbe terelni a jellemét. Ma már egyszerűen legyintek, és annyit mondok neki, hogy szánalmas, amit tesz, és hogy ugyanazt fogja visszakapni másoktól, amit ő ad, de ez sem ér semmit... inkább hozzá se szólok, de ez sem akadályozza meg abban, hogy ne találjon valamit, amit hisztizhet és megsértődhet.
Komolyan, én próbáltam rendezni a viszonyunkat, csak azért sem kiabáltam vele, hanem nyugodt maradtam, igyekeztem mindig normális lenni vele - de ma reggel megkaptam azt is, hogy igazából ő az áldozat, mert neki kell elviselnie engem, aki gonosz és szemét vagyok...
A gond az, hogy anyám az a tipikus ember, aki mindig a szőnyeg alá söpri a gondokat, vele ezt nem lehet megbeszélni, nem is érdekli; a család természetesen a"kicsi" pártját fogja, én meg kínomban már sírni sem tudok lassan, de utálok itthon lenni.
Szerintetek mit tegyek? Légyszi normális válaszokat, ötleteket írjatok,mert már csak a végső elkeseredés sarkallt rá, hogy itt kérjek tanácsot, hisz egyszerűen nem tudok mit tenni....
Szerintem azon kellene elgondolkoznod, hogy a szeretet azt jelenti, hogy elfogadod a másikat olyannak, amilyen. Akár olyan "rossznak", önzőnek, rosszindulatúnak, amilyen. Amíg pedig nem szereted őt, szerintem nem hányhatod a szemére, hogy ő sem.
A másik meg az, hogy ha nem mész bele ezekbe a játszmákba, egy idő után megunja.
Tanuljatok meg egymáshoz alkalmazkodni. Ahogy fent leírtad, ez neked sem megy. Higgyétek el, jogg ha megtanuljátok a kompromisszumkötést, mert az életben nagyon sokszor kell másokhoz alkalmazkodni.
Közös szobában pedig erre még nagyobb szükség van, hogy tekintettel legyetek a másikra. Neked is le kellett volna kapcsolnod a zenét. Ha te így reagáltál, akkor hogyan várod el, hogy ő legyen tekintettel rád reggel?
Nem, valóban nem szeretem őt, de ez a viselkedése eredménye. Ugyanakkor nem is gyűlölöm, mert én alapból egy szeretetteljes ember vagyok, egyszerűen már közömbös vagyok iránta. De igenis fáj, hogy ilyen - nem az, hogy kifejezetten ő tesz ilyeneket, hanem egyáltalán az, hogy valaki képes direkt bántani másokat, igyekszik minél jobban megkeseríteni egy másik ember életét. Nem bírom felfogni, hogy miért?
Nem várom el, hogy szeressen engem, csak azt, hogy tanuljon meg alkalmazkodni hozzám, ahogy ezt én is teszem. Én nem teszek neki keresztbe, nem bántom; sőt: bármit kér, nem sajnálok tőle semmit, mert nem él bennem az, hogy bosszúból azért is megvonnék tőle valamit. Nem okozna örömet, és felfoghatatlan számomra, hogy neki miért okoz?
A viselkedése messze túlmegy azon a határon, amit még el lehet fogadni. Mellesleg, pont ezt magyarázom, hogy 2-3 éve egyszerűen már nem is foglalkozom hülye dühkitöréseivel, de ez semmit nem tompított rajtuk.
Hát, ha sikerül menned felsőoktatásba, akkor lehet, hogy megoldódnak a gondjaid. Arra ügyelj, hogy lehetőleg valami minél messzebbi városba menjél, aztán ott kolesz, vagy albérlet.
Nekem is hasonló volt ilyen idősen, csak nekem a szüleimmel, nem volt olyan rossz, de egyszerűen nem bírtuk már ki egymást, hogyha későn jöttem haza, vagy ment zene vagy tévé este, abból mindig balhé volt.
Na, mikor csak havonta 1-2szer láttuk egymást, onnantól kezdve sokkal jobb volt.
Második:
Én igyekszem alkalmazkodni, mint írtam, azért fordultam végül hozzátok, mert ez sem elég.
Az alkalmazkodás - szerintem - nem azt jelenti, hogy minden hisztis stiklijére azonnal pattanok, és úgy teszek, hogy neki jó legyen. Őt nem zavarta a zene - mindennap tévé és zene mellett tanul -,hanem egyszerű rosszindulatból azt akarta, hogy én ne hallgathassam, hogy ismét nekem legyen rossz, mert ő éppen duzzogós kedvében volt.
Harmadik:Sajnos egyetemet, főleg távol, nem tudok finanszírozni:(
Elég nehéz helyzet :(
De abban még reménykedhetsz, hogy ha elmész tanulni, akkor ugyebár keveset leszel otthon (koli, albérlet-kivéve ha otthon tanulsz tovább) és akkor valószínű h kicsit szelidül...
Esetleg nyárra is próbálj meg vmi bennlakásos munkát keresni, h minél kevesebbet legyetek együtt.
ha 1-2 hétig nem látjátok egymást, lehet h még hiányozni is fogtok egymásnak...
Alkalmazkodni nehéz.
Az én szobatársam se érti, h mért zavar az, ha aludni akaorok, ők meg filmet néznek...Viszont sok hissztimet tolerálja. Alkalmazkodni kell, de mindkét félnek. A tesód úgy tűnik h nem megy neki....
A kolik elég olcsók (ahol én lakok pl 8500/hó)
A kaja az a várostól is függ. Bp-en pl ha veszed a kaját, akkor napi 600-1000ből kijössz. ha főzöl, töredékéért.
Az utazás ha nincs túl messze, és ritkán jársz haza, elhanyagolható.
Könyveket tudsz könyvtárból szerezni.
Ha szegény vagy, vagy okos, akkor ösztöndíjat is kapsz. Ha eléggé szegyén vagy okos, akkor teljesen önerőből megvan az egyetem.
Ha tovább akarsz tanulni, az megoldható!
Ne idegelj már, te vagy az idősebb, ha üvölteti a telefonon a zenét, akkor kiszeded a kezéből, és zsebreteszed. Ha pampog, mellé még őt is elcsomagolod. Azért élj már az idősebb testvér-lét előnyeivel...
És ha más pártját fogják? Te már felnőtt ember vagy, ki kell állnod magadért. Ha pedig máshogy nem megy, ott az elköltözés lehetősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!