Akik már elváltak, azok mennyit készültek előtte a válóperre? Miért adták be végül is?
9. vagyok
Egy ilyen helyzet sosem könnyű, és elhiszem, hogy nehéz belőle kilépni. De gondolj arra, hogy ez jobb már nem lesz, csak rosszabb.
A helyedben én a következőt tenném: apránként elkezdenék annyit félretenni, amennyit tudok. Kiszámolnám, hogy mennyi pénz kéne az elején, azt mennyi idő alatt tudom félretenni.
Közben felkeresnék egy ingyenes jogi tanácsadást, hogy ilyen esetben milyen lehetőségem és jogaim vannak, hogy lehet úgy megoldani, hogy senki se legyen veszélyben, stb.
Átmeneti megoldásnak az anyaotthon is bevállalható, mert TE nem fogsz ott maradni örökké. Ebből indulj ki, és ezt a gyerekeknek is így kell megmondani.
Előbb költöznék, aztán adom be a válópert. Külön keresetben add be a gyermekelhelyezést és a gyerektartás megállapítása iránti kérelmet, és külön a válást. Mivel valószínűleg ott fog alád tenni, ahol tud, és ha egyben adod be, akkor csak onnantól tudsz gyerektartást behajtani, ha kimondják a válást is.
Ha külön adod be, akkor két külön szálon fut a dolog, és hiába húzza a válás kimondását, akkor is fizetnie kell, mert ott lesz a kezedben a bírósági határozat.
Ha most nincs olyan munkahelyed, amiből el tudod tartani a családot, akkor sürgősen állj neki keresni valamit, de azt tartsd szem előtt, hogy egyedül kell majd ellátni nemsokára a kicsiket. Tehát hiába tudsz most akár három szakban és hétvégén is menni, ha válás után nem tudod egyedül megoldani. Mindig nézz előre!
Esetleg ismerősökön keresztül kezdj el keresni albérletet is időben, mert az se két nap, főleg kis pénzből, gyerekkel. Bemehetsz az önkormányzathoz is, hogy van-e lehetőség önkormányzati lakást igényelni, hogy tudsz pályázni, stb. Nyugodtan legyél őszinte, hogy válni akarsz, de a gyerekekkel nem mehetsz utcára, stb. Ez nem szégyen. Illetve a férjedre nézve igen, de rád nem. Úgyhogy vállald fel a helyzetet a teljes valójában. Hamarabb fogsz kapni segítséget, mintha vigyorogva előadod, hogy minden rendben.
A vagyonmegosztás az kemény lesz, arra készülj fel lelkileg. A bírósági határozat is csak egy papír, ha a férjed nem akarja kifizetni a házból a részed, akkor még sokáig pereskedhetsz, mire sikerül.
Mindenképp jó lenne, ha felkeresnél jogászt, és elkezdenél fű alatt nézelődni és érdeklődni, hogy merre tudsz lépni a gyerekkel együtt.
Ha mondjuk nem jó a viszonyod a családoddal, akkor épp itt az ideje, hogy kezdj el velük újra kialakítani legalább egy udvarias alapszintű kommunikációt. Bántalmazó kapcsolatokban nagyon jellemző, hogy egyszer csak azt veszed észre, hogy mindenkivel összevesztél, és a férjeden kívül senkihez se tudsz szólni sem.
Akárhogy húzod is a dolgot, kénytelen leszel egyszer megtenni az első lépést, és beadni a válókeresetet. Mert ha ezt nem mered meglépni, akkor így fogjátok elélni az egész életeteket.
Korábban bántott már?
Ha nem, akkor nem valószínű hog megteszi, inkább csak félelemben akar tartani.
Ha már megtette korábban, akkor meg megteszi így is, úgy is, tehát inkább válj el. A Nane és egyéb szervezetek tudnak tanácsot, jogi segítséget adni.
És ha bánt, azonnal orvos, látlelet, rendőrség.
Tudod mennyire szeretném, ha az enyém is lelépne magától egy nőhöz? Eladnánk a házat, fele ide, fele oda, és mindenki menne a maga útjára. Hát nem egyszerű?
De ő évek óta mindenhol lejárat, mindenkinek panaszkodik, hogy ilyen rossz, meg olyan rossz velem, miközben ő akar folyton mást, és ha válásra kerül a szó, akkor állandóan hibáztat, meg okol, hogy miattam megy tönkre a házasságunk és hogy ő milyen boldogtalan, de válni nem akar. Meg szerinte ő sosem vert meg, azok csak pofonok voltak és megérdemeltem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!