Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kórházban van anyu megállapíto...

Kórházban van anyu megállapították önmagára és másra is közveszélyes csak akkor tudják kiengedni, ha egy 24 órás felügyeletet biztositjuk neki. Kőzjegyzőnél hagyatéki eljárásban hogyan kell ilyenkor eljárni?

Figyelt kérdés
.Amikor önkormányzatnál még hagyatéki miatt nyilatkozatot kitöltöttem, mert aput idén elvesztettem akkor még nem tudtam anyu nem lesz ennyire sem beszámitható. Ha később ezen módositani kell mi teendőm , hogy én teljeskörüen eljárjak hagyatéki eljárásban? Elég az orvosi szakvélemény mert anyut már csak idősek otthonába lehet majd elhelyezni mert családilag nem megolható 24 órás felügyelet.A nyilatkozaton volt egy rész magatehetlen személyre vonatkozólag elég lesz, ha közjegyzőnél ez módositva lesz? Nincs több érintett személy nincs a hagyatékra vonatkozólag csak én. A közjegyző elég orvosi szakvélemény után módosit v.önkormányzatnak is van teendője. Több vagyontárgy is van ingatlanon kívül amiről anyunak le kellene mondania csak az gond ezzel nem lesz tisztába.Mi a teendő?

2016. dec. 24. 07:46
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Azt szeretném anyu biztosított legyen 24 órás felügyelet mert ez mindenkinek az érdeke. Viszont többi ügyet valahogy intézni kell. De hidd el nem pénzéhesség miatt írom ezt, mert anyu már több éve be van jelentve a bankszámlámon ahova még egy fillért sem fizetett be.Ebben csak az én és a fiam vagyona szerepel.. Az ővé nem is...
2016. dec. 24. 09:31
 12/17 anonim válasza:
79%
Ha Te leszel a gondnoka, intézheted a hivatalos ügyeket és elhelyezheted idősek otthonában, a kettő nem zárja ki egymást.
2016. dec. 24. 10:01
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

A legelső lépés, hogy orvosilag indokolt esetben a gondnokságod alá helyezteted, akkor minden hivatalos ügyében eljárhatsz.

Ha ez megvan, akkor az itt feltett kérdéseid nagyrészt okafogyottá válnak.

2016. dec. 24. 11:55
 14/17 anonim ***** válasza:
A közjegyzőtől kérj a hagyatéki tárgyalás előtt egyeztetési lehetőséget. Vidd el az orvosi papirokat, tájékoztasd a helyzetről, és ő tájékoztatni fog a lehetőségekről. Én a demens apukám helyett jártam el egy hagyatéki ügyben (nem egyenesági öröklés volt), egy sima meghatalmazással, előzetesen egyeztettem a közjegyzővel. Mivel esetedben nem áll fenn annak a veszélye, hogy "kiforgatod" őt az örökrészéből, a közjegyzőnek is az az érdeke, hogy simán lezárja a hagyatéki ügyet. Édesanyádnak milyenek az életkilátásai? Ha idősotthonba kerül, az 3-4 hónap szokott lenni... van egy ápolóra 10-15 ilyen beteg, szerinted? Szedálják, mást nem tudnak vele tenni...és azoknak a gyógyszereknek azért kemény mellékhatásaik vannak. Bocsánat, ha túl kemény voltam...
2016. dec. 24. 21:54
 15/17 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. A bankszámlaproblémádat nem igazán értem. Ha Tiéd a számla, és anyukád csak meghatalmazott, akkor szerintem Te megszüntetheted az ő meghatalmazását, persze lehet, hogy nem jól értem a helyzetet. A gondnokság alá helyezési eljárás nem egyszerű, igazságügyi elmeorvosi szakértőt szoktak igénybevenni, járj utána, hogyan zajlik ez a folyamat. Az önkormányzatnak a hagyatéki eljárásban csak annyi a szerepe, hogy felértékeli a hagyatéki leltárban szereplő ingatlanokat. A hagyatékról a közjegyző dönt. Az autó szempontjából sem igazán értem a gyakorlati jelentőségét, a forgalmiba és a törzskönyvbe téged és anyukádat is bejegyzik, és furikázhatsz az autóval. Ha anyukád nem megy el a hagyatéki tárgyalásra, akkor mindenből megkapja a törvényesen ráeső részt, aztán te meg majd megöröklöd őutána. Ha jól értem, akkor anyukád használni semmit nem fog már az örökségéből, mert zavart elmével egy öregotthonban fogja hátralévő napjait elvegetálni... Miért olyan fontos neked, hogy mindenről lemondjon?
2016. dec. 24. 22:13
 16/17 anonim ***** válasza:
Hogy jön ide a hagyaték? Aki gondnokság alá fog kerülni, annak éltében megöröklik a dolgait? Köszönöm.
2016. dec. 25. 11:45
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem, nem öröklik meg éltében a dolgait. A kérdező itt azt akarja, hogy a demenssé vált anyukája arról mondjon le, amit az apukája után örökölne az anyuka. Ez sem fog menni szerintem, és az okát sem tudjuk, hogy ezt miért akarja.
2016. dec. 25. 12:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!