Hogy szoktassam le a szomszédot, hogy állandó kölcsönkérésről pl. hajszárító, porszívó?
6.56.-os nagyon jóóóó!!
Nekem tinikoromban volt egy barátnőm, aki állandóan ruhákat kéregetett kölcsön, hogy a hétvégi diszkóban abban páváskodjon :) De nem csak tőlem kért, hanem több ismerőstől-barátnőtől! Ettől függetlenül a mai napig is nagyon szeretem jóban vagyunk. Viszont ma már nem ruhákat hanem pénzt kéreget, pedig én sem állok valami jól, a pénzem forintra kiszámolva mindig. Volt, mikor tényleg az utolsó ezresemnek kérte el a felét, és hiába mondtam, hogy még erre-vagy arra kell nekem is, akkor rámenős volt és közölte, hogy az anyukája holnap ad neki, abból majd visszaadja. Most egy ideje nem kért, mert már az utolsó jópár alkalommal megmondtam, hogy ne haragud, de nem megy. Nem kezdtem el magyarázkodni, mert akkor jött volna részéről a de...
Szeretek horgászni, gyakran ez a családi családi program, ezert néhány "luxuscikket" is vásároltam: akkumulátorról működő hűtőtáska(láda), kicsi LCD-TV, KV-főző, neonlámpa, sátor(8szemelyes), egyéb kellékek... Nyaranta 5-6 alkalommal a szomszédom kölcsönkérte (így,egyben) 3-4 napra utánfutóval együtt!
Egyszer egy hősszúhétvégére akarta elkérni, és azt mondtam, egy napra tudom csak kölcsönadni, mert mi is kirándulnánk! (Eszünk ágában sem volt!)Természetesen a "tervezett" indulásunk hajnalán még nem hozta vissza, Így "miatta" lemondtuk a kirándulást, a feleségemmel előadtuk a "Mert te mindég mindent kölcsönadsz" c. összeveszős színdarabot, nehéz volt, mert 16 év alatt soha nem veszekedtünk! (Utána elbujtunk a házunk legbelsőbb zugába, és jól kiröhögtük magunkat!)
Azóta (2 éve) nem kérte!
Nekem is a 06:56-os hozzászólása tetszik. Tőlem egyszer egy könyvet akartak kölcsönkérni. Na arra allergiás vagyok. Ráadásul a csaj sem volt a bögyömben. Megmondtam kerek perec, hogy nem adom. Antikváriumban vettem 500 Ft-ért, de kis egyedi darab. Aztán kikerült a rokonságból úgyhogy a könyvemnek annyi lett volna.
Meg nem koldus ő aki rászorult volna. Én nem szeretek kölcsön kérni. Hogy más miért teszi. Persze másra tuti van pénz csak sajnálják az ilyenekre. De hogy porszívója ne legyen valakinek.
Sziasztok.
Szerintem, az, hogy valaki kölcsönkér, vagy kölcsönadunk nem feltétlenül akkora nagy baj. Inkább szerintem te is kérj szívességet tőle. Mondjuk hogy segítsen ebben abban, meg is mondhatod neki nyugodtan, hogy cserébe kéred a kölcsönadott dolgokért. Mondjuk azt nem szabad azért hagyni, hogy kihasználjanak. meg természetesen csak azt adod kölcsön, amire éppen nincs szükséged.
Mi is kértünk már kölcsön szomszédtól valamilyen olyan fúrót, amilyen nekünk nem volt. Csak egyszer használtuk, most azért az egy alkalomért hülyeség lett volna venni egyet. Meg mást is kértünk már tőle kölcsön. De mi is adtunk már kölcsön mást. Meg mindig elviszi tőlünk a füvet, az állatainak.
Könyvet is kértem már kölcsön, szerintem az se gond, mert azt meg ha olyan, hiába keresem, nem találom sehol a boltba. Szóval csak úgy tudtam elolvasni. Annak lesz a legkevésbé baja attól, hogy más is elolvassa. Persze én mindig visszaviszek mindent időbe, amit kölcsönkérek, meg vigyázok is rá. nálunk nem csak a kölcsönadás működik, hanem az örökbeadás is, hogy ó nekem ez már nem is kell neked adom. Meg a fölösleges gyömölcsöt, zöldséget elajándékozzuk. Önzetlenül, úgy hogy nem várunk el cserébe semmit.
Persze mi is szoktunk kapni ilyet.
De volt szegény szomszédunk is, neki is adtunk, borsót, gyümölcsöt, használt ruhát, és természetes hogy tőle nem várhattuk, hogy visszakapjuk. Viszont ők is segítetek nekünk, amikor probléma volt. Fizikailag a munkájukkal.
De még az is működik, hogy valakinek nincs pincéje, ezért nálunk tároljuk az odavaló dolgot. nekünk meg olyan nincs, ahol meg lehetne füstölni a kolbászt, meg egyebeket, tehát nála csináljuk.
Nálunk ez így működik, és nekünk sokat jelent ez, a mai válsággal súlytott világban. Mert szükség van arra, hogy segítsük egymást. Különben, ha nem segítenénk egymáson, és mindent megvettünk volna, már rég anyagi csődben lennénk, vagy elárverezték volna a házat. Vagy ha meg nem, akkor meg nem járnánk itt, ahol járunk. Akkor elhagyatottabnak nézne ki a házunk. Valakinek, akinek esetleg se fű
nyírója, se kaszája nincsen, ma fél méteres gaz nőne az udvarán.
Másnak nem lenne normális, megjavított biciklije, és negyedóra helyett háromnegyedóra alatt érne el a munkába.
Nem főznénk lekvárt, az egyik szomszédom háza összedőlt volna, mert ő idős, és nem tudta volna egyedül elvezetni a vizet, mikor elöntötte a belvíz a háza egy részét.
Néhány variáció:
- Kellett a sógornak, elvitte (mindent az utolsó kalapácsig)
- Elromlott nem tudni mi baja, és egy szerelő azt mondta ne kapcsoljuk be amíg meg nem tudja nézni.
- Nekem is most kell másikat vennem, nem tudnál kölcsönadni rá egy kis pénzt?
Mert hí így folytatod a végén az lesz hogy még az esti filmet is nálad nézik meg ha bedöglik a tv-jük.
És akkor ki tudja mi fog történni ha elromlik az ágyuk, vagy a WC jük!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!