Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megítéli a bíróság az emelt...

Megítéli a bíróság az emelt összegű gyerektartást?

Figyelt kérdés
4 éve váltam el. Tartósan beteg gyereket nevelek, aki időközben nagykorú lett. Egyetemre megy szeptemberben. A volt férjem nem akarta fizetni a gyerektartást, bepereltem. 6 hónapra visszamenőleg megkaptam a pénzt, és azóta vonják tőle a nyugdíjából. A nyugdíj mellett van munkája is, de abból nem vonattam eddig a gyerektartást, bár a válásunkkor kimondták, hogy a mindenkori összes jövedelmének 20 %-át le kell vonni ezen a jogcímen. Azért nem kértem eddig (3 évig), mert kaptuk a családi pótlékot is, és nekem is volt munkahelyem, elég volt a pénzünk. Most viszont megszűnik a családi és nekem már 1 éve nincs munkám. Ha beadom a bíróságra, akkor szerintetek megítélik abból is a 20 %-ot, mert a válási papírban az van. A volt férjemnek nincs más gyereke, aki után fizetnie kell, anyagilag jól áll.
2010. ápr. 21. 12:06
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

igényelheti a magasabb összegű családi pótlék megállapítását?

A lakóhelye szerint illetékes Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságánál.

A nagykorú személynek orvosi igazolást kell-e benyújtani az igénybejelentéskor?

Nem. Esetében a Kincstár hivatalból – illetőleg az igénylő kérelmére – szakvéleményt kér az Orvosszakértői Intézetétől, arra vonatkozóan, hogy az igénylő a munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette-e, illetve legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett-e. Az orvosi bizottság szakvéleménye alapján fogják az igényt elbírálni.

Változik-e a családi pótlék összege, ha javul a gyermek állapota?

Ha állapotjavulás miatt a magasabb összegű családi pótlék már nem jár, a jogosultság megszűnését követő hónaptól a családi pótlékot új összeggel (pl. egy gyermek esetén 12.200 Ft) folyósítják, feltéve, ha a szülő egyébként jogosult a családi pótlékra.

Milyen összegű a magasabb összegű családi pótlék?

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23.300 Ft.

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén 25.900 Ft.

A 18. életévét betöltött tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy esetén 20.300 Ft.

2010. ápr. 21. 12:26
 12/26 anonim ***** válasza:

Ezt leírnád pontosabban? Mert itt ez van: [link]

ac) az általános iskolai, középiskolai, szakiskolai (a továbbiakban együtt: közoktatási intézmény) tanulmányokat folytatóknak jár csak.

2010. ápr. 21. 12:27
 13/26 A kérdező kommentje:
12.22-es felsőoktatásban tanulók nem kaphatnak családi pótlékot semmilyen jogcímen, ezt írásban kaptam meg a MÁK-nál, még akkor sem, ha tartósan beteg az illető. Az meg tök mindegy, hogy saját jogon kéri e a családi pótlékot valaki, attól az nem lesz magasabb összeg, mint amit a törvény kimond. Ezeknek már utánajártam. Tudom, hogy az egyetemen lehet kérni szociális támogatást, de nem ez volt a kérdésem.
2010. ápr. 21. 12:27
 14/26 anonim ***** válasza:

Ki az ellátás összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető gyermek?

 az, aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézménybe akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben első egyetemi vagy főiskolai szintű alapképzésben résztvevő hallgatója és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

2010. ápr. 21. 12:31
 15/26 A kérdező kommentje:

"Anyu is kapott utánam az egyetem óta (igaz, nem emeltet, hanem 1000 ft.-ot)"

Ez a régi törvény. Azóta sem az 1.000.- Ft, sem az emelt összeg nem jár felsőoktatási intézményben tanulóknak. Ezt megszüntették.

Kérem, hogy térjünk vissza az eredeti kérdéshez.

2010. ápr. 21. 12:31
 16/26 anonim ***** válasza:

Jah, még vízözön előtti a törvény :)

Hát akkor irány a bíróság és kérd az emelt összegű gyerektartást.

2010. ápr. 21. 12:34
 17/26 A kérdező kommentje:
Kérni kérem, csak arra vagyok kíváncsi, hogy meg is kapom e? Főleg úgy, hogy apuka nem is kereste a kapcsolatot velünk a válás óta, nem látta a gyereket sem, telefonszámot cserélt, ismeretlen helyre költözött, csak hallottuk, hogy újra megnősült. Ilyenkor hogy keresi meg a bíróság? Én csak azt tudom, hogy hol dolgozik. (egy ismerősöm mondta, mert együtt dolgoznak) Én korlátlan láthatást biztosítottam, de ő nem élt vele.
2010. ápr. 21. 12:42
 18/26 anonim ***** válasza:

Igazából (én úgy emlékszem), hogy tudni kéne a címet, ahova ugye az idézést küldik. De ha adhatok egy tanácsot, én azt tenném a helyedben, hogy:

-nem tudom, helyileg hol laksz, de menj be területileg illetékes Városi Bíróságra panasznapon. Talán ez mindenhol egységesen pénteken van, de nem esküszöm meg rá.

- panasznapon előadod, amit itt leírtál és ott elmondják Neked, hogy mit lehet kell tenned, hogy meg kell tudd a pontos címet, vagy elég ha a bíróság megkeresi a nyilvántartásban.

Ott úgyis megmondják, hogy mekkora esélyed van arra, hogy megkapd, de ne feledd, hogy az apuka (ha jogban jártas), meg is szüntetheti a gyerektartást mivel betöltötte a 18.at. Na már most itt arra hivatkozhat, hogy a gyermek vele érdemtelen ( ahogy leírtad, hogy nem tartja a kapcsolatot).

Tehát én mindenképpen a panasznapot javasolnám, ott tuti tudnak segíteni.

2010. ápr. 21. 13:07
 19/26 anonim ***** válasza:
ismétlem: nem kell megítéltetni semmit, a jelenlegi kezedben lévő papír szerint jövedelmének a 20 %-a a gyerektartás...szerintem, egyszerűen küld be a munkahelyére a bírósági papírt és a számlaszámod...
2010. ápr. 21. 13:15
 20/26 A kérdező kommentje:
3 évvel ezelőtt voltam panasznapon, mivel akkor is hasonló volt már a helyzet, akkor sem tudtuk, hogy hol lakik. A bíróság akkor azt mondta, hogy nekik nincs apparátusuk a volt férjem lakóhelyének megkeresésére, nekem kellett kinyomoznom akkor is, hogy hol lakik. Most már onnan is elköltözött megint a szomszéd városba, ezt meg anyu mondta, aki összefutott egy volt szomszédunkkal, ő mesélte neki.
2010. ápr. 21. 13:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!