Megítéli a bíróság az emelt összegű gyerektartást?
igényelheti a magasabb összegű családi pótlék megállapítását?
A lakóhelye szerint illetékes Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságánál.
A nagykorú személynek orvosi igazolást kell-e benyújtani az igénybejelentéskor?
Nem. Esetében a Kincstár hivatalból – illetőleg az igénylő kérelmére – szakvéleményt kér az Orvosszakértői Intézetétől, arra vonatkozóan, hogy az igénylő a munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette-e, illetve legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett-e. Az orvosi bizottság szakvéleménye alapján fogják az igényt elbírálni.
Változik-e a családi pótlék összege, ha javul a gyermek állapota?
Ha állapotjavulás miatt a magasabb összegű családi pótlék már nem jár, a jogosultság megszűnését követő hónaptól a családi pótlékot új összeggel (pl. egy gyermek esetén 12.200 Ft) folyósítják, feltéve, ha a szülő egyébként jogosult a családi pótlékra.
Milyen összegű a magasabb összegű családi pótlék?
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23.300 Ft.
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén 25.900 Ft.
A 18. életévét betöltött tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy esetén 20.300 Ft.
Ezt leírnád pontosabban? Mert itt ez van: [link]
ac) az általános iskolai, középiskolai, szakiskolai (a továbbiakban együtt: közoktatási intézmény) tanulmányokat folytatóknak jár csak.
Ki az ellátás összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető gyermek?
az, aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézménybe akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben első egyetemi vagy főiskolai szintű alapképzésben résztvevő hallgatója és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.
"Anyu is kapott utánam az egyetem óta (igaz, nem emeltet, hanem 1000 ft.-ot)"
Ez a régi törvény. Azóta sem az 1.000.- Ft, sem az emelt összeg nem jár felsőoktatási intézményben tanulóknak. Ezt megszüntették.
Kérem, hogy térjünk vissza az eredeti kérdéshez.
Jah, még vízözön előtti a törvény :)
Hát akkor irány a bíróság és kérd az emelt összegű gyerektartást.
Igazából (én úgy emlékszem), hogy tudni kéne a címet, ahova ugye az idézést küldik. De ha adhatok egy tanácsot, én azt tenném a helyedben, hogy:
-nem tudom, helyileg hol laksz, de menj be területileg illetékes Városi Bíróságra panasznapon. Talán ez mindenhol egységesen pénteken van, de nem esküszöm meg rá.
- panasznapon előadod, amit itt leírtál és ott elmondják Neked, hogy mit lehet kell tenned, hogy meg kell tudd a pontos címet, vagy elég ha a bíróság megkeresi a nyilvántartásban.
Ott úgyis megmondják, hogy mekkora esélyed van arra, hogy megkapd, de ne feledd, hogy az apuka (ha jogban jártas), meg is szüntetheti a gyerektartást mivel betöltötte a 18.at. Na már most itt arra hivatkozhat, hogy a gyermek vele érdemtelen ( ahogy leírtad, hogy nem tartja a kapcsolatot).
Tehát én mindenképpen a panasznapot javasolnám, ott tuti tudnak segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!