Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Fizetnem kellene a szüleimnek...

Fizetnem kellene a szüleimnek mert otthon lakok?

Figyelt kérdés

Fizetnem kell-e a szüleimnek azért mert otthon lakok, fogyasztom a vizet, mosnak illetve főznek rám? Más családban is így működik? Tőlem elvárják, tehát havonta kell fizetnem egy bizonyos összeget,ha nem tudom fizetni egyéb okokból, akkor gyűlik, tehát van hogy összegyűlik 2-3 havi "lakbér"...és ez számon van tartva.

Dolgozom, de mellette esélyem sincs félre rakni, pedig nem keresek rosszul magyar átlaghoz képest=minimálbér.

Nem az lenne a szülő feladata, hogy segítse a gyermekét? Vélemények??

2016. máj. 16. 02:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
40%
10:15-ös vagyok. Èvi 10 hònapot nem is otthon lakom, mert kiküldetèsbem dolgozom, tehàt csak 2-t vagyok a szülőknèl. Szüleim is jòl èlnek, nem kell nekik az alamizsna. Ennek ellenère is tudok bànni a pènzzel, hülyesèg hogy csak akkor tanulod meg ha mindenedet odaadod.
2016. máj. 16. 10:19
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

A szüleiden múlik.

Ha már elvégezted az iskoláid, és van kereseted, egyáltalán nem kötelességük semmiben sem segíteni téged.

Sok szülő akár nevelési célzattal is elvárja, hogy a gyereke adjon be a közösbe, akkor is, ha nincs szüksége rá - és esetleg félreteszi az elkért összeget.

Más szülő meg csak akkor kéri erre a gyerekét, ha számlára vagy ételre kell.

De a szülő otthona, a szülő diktálja a feltételeket.

2016. máj. 16. 11:31
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Miért gyűlik össze 2-3 havi"lakbér"?Azt elvárod a szüleid tartsanak el vén ló létedre.A rezsibe sajnálsz beadni,de másra simán elvered.Naná gyűlik.Szóval segítsenek neked,hogy te elszórd a rongyrázásra a pénzedet.Nekik feladatuk szerinted eltartani téged.Neked mi a feladatod velük szembe???gáz vagy
2016. máj. 16. 12:48
 14/18 anonim ***** válasza:
24%

Ha minden pénzét leadja a szülőknek, persze hogy nem marad neki egy olyan keret, amivel gazdálkodva, gyakorolhatja, tanulhatja, hogyan is kell kezelni, beosztani, spórolni a pénzzel!!!

De ha egyetlen fillért sem ad be a közösbe, akkor sem fogja megtanulni, hogy bizony vannak olyan kötelezettségek, amelyek kifizetése mindennél fontosabb, és csak a fennmaradóval gazdálkodhat szabadon!!

Valahol olvastam: spórolni csak az tud, akinek van miből. Ahol már elfogyott az utolsó fillér is, ott már lehetetlenség spórolni! Ott a "nincs" az úr! És ezt kell megtanulni, úgy kezelni, hogy hónap végén is legyen valamennyi!

2016. máj. 16. 13:57
 15/18 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Nálunk amikor kerestem magamtól adtam a rám eső kiszámolt rezsi hányadomat. Mert így tartottam megfelelőnek. Nem várták el de így nekem normális, aki keres az szálljon be a rezsibe is. A pénz beosztását se árt korán megtanulni mert e nélkül nem lesz normális rendezett életviteled. A külön lakásról nem is beszélve még.

"Fizetnem kell-e a szüleimnek azért mert otthon lakok, fogyasztom a vizet, mosnak illetve főznek rám? "

- A jogi része azt hiszem úgy van, hogy a nagykorúságig+keresetig kötelesek ellátni. Utána nem. Persze egy jó szülő nem így áll hozzá és főként nem hangoztatja ezt vagy ilyesmiket. Ha a fiatal felnőtt megsértődik vagy problémázik a rezsibe fizetésen az nem jelent jót, az életre neked kell igazán megérned. Eltarthatnak de később megbosszulja magát, mint aki bottal tanul járni. A pénz beosztáshoz önuralom is kell és némi matek valamint józanság se árt.

"Tőlem elvárják, tehát havonta kell fizetnem egy bizonyos összeget"

- Ez is rendben van, de aki érettebb magától is adja. Amikortól van saját fizetésed az már nem egy eltartott kisgyerek zsebpénze ami bármire elfogyhat.

"ha nem tudom fizetni egyéb okokból, akkor gyűlik"

- Ha egyedül laknál akkor ez a villany lekapcsolásához vezetne. Például. Vagy ezért kidobhat egy bérbeadó.

"Dolgozom, de mellette esélyem sincs félre rakni, pedig nem keresek rosszul "

- Erre az a megoldás hogy rakj el minden blokkot a legapróbbról is, még egy rágóról is. Hó végén számold össze mi volt létszükséglet és mi extra. létszükséglet a kenyér amit eszel, hamburger pedig extra mert drága és olcsóbban is megoldható az étkezés. Nézd meg mire megy el túl sok és fejlesszed az arányérzékedet a pénz beosztásához. Aki nem keres rosszul az még bérelt lakásban is megél egyedül! Szóval mennie kéne számszerűen, de itt más van.

"Nem az lenne a szülő feladata, hogy segítse a gyermekét? "

- Lásd fentebb. Jogilag 18+fizu után nem köteles. Rendes szülő persze ezt nem hozza fel és nem veti a gyereke szemére. De normálisan kereső gyereknek magától kéne beszállnia a család közös költségeibe. Te azt mondod miért nem tartanak el - mondhatnád azt is te önálló vagy saját keresettel és beleadod ami a részed. Melyik érettebb?

2016. máj. 16. 19:36
 16/18 TappancsMancs ***** válasza:
Na és én - kifelejtettem - megkérdeztem mennyi a rezsi caklipakli és kaja, elosztottam mennyi esik rám és rezsi+kajapénz ment fizukor. Mert mint normális családban ettem anyum főztjét azért. (Meg vettem külön kajákat is meg főztem is adott esetben.)
2016. máj. 16. 19:38
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
A családom elég nagy ívet tett meg, ma szerencsére már van több telkünk, házunk, erdőterületünk, befektetésünk, ha jól tudom tőzsdei befektetések is. Egyik sem abból lett, hogy a szülők megadóztatták a gyerekük nehezen összeszedett pénzét, hanem például abból, hogy nagyapám még a harmincegy éves apámat is támogatta, amikor kellett.
2016. máj. 16. 21:18
 18/18 anonim ***** válasza:
60%

nekik köteleségük téged ingyen tartani?

gyereként se ingyen laktál mert járt utánad családi pótlék, lakásfentartási támogatás, ebéd hozzájárulás....

eddig az állam fizetet most neked kel

ingyen ebéd nincs

2016. máj. 17. 00:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!