Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tapasztalat külföldi válással...

Tapasztalat külföldi válással és gyermekelhelyezéssel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Találtam ingyenes jogi tanácsadást, ide bemásolom az ügyvédnek írt levelet:

Kedves Ügyvéd Úr!

Speciális nemzetközi családjogi kérdésem lenne. Hadd vázoljam fel a helyzetet:

Másfél éve különváltunk élettársammal (hivatalosan is) és közös megegyezés alapján a gyerekek (4 és 5 éves fiúk) nálam maradtak. Gyerektartást kapok utánuk, a látogatást is egymás között megbeszéltük. Hivatalosan most adtuk be a bírósági papírt a gyermektartás megállapítására, az exem bele is egyezett az eddigi összegbe (a fizetése egynegyedébe).

A csavar viszont itt következik: Franciaországban élünk, itt születtek a gyerekek is, akik általam kettős álampolgárok. A volt élettársam francia. Ő szeretné, hogy aláírjak egy papírt, hogy 2020-ig nem viszem el a gyerekeket az országból (lakni), különben nem egyezik bele a gyerektartás összegébe (ami francia viszonylatban magas, neki viszont svájci bére van). Én azonban szeretnék hazaköltözni a fiaimmal. A tanulmányaimat is otthon folytatom, amivel később Magyarországon szeretnék és tudnék elhelyezkedni, továbbá itt semmilyen segítségem nincs, nem számíthatok senkire.

A kérdésem az lenne, hogy mit tanácsol? az első bírósági tárgyaláson szóljak a bírónak, hogy tervben van a hazajövetel, és szabad-e? Vagy ne szóljak semmit, és ha már lesz konkrét állásajánlatom, akkor adjam be a kérvényt? Tanácstalan vagyok, és sajnos nincs pénzem ügyvédre.

Előre is köszönöm tanácsát,

Tisztelettel,

XY

-----------------------------------

Esetleg van valaki, aki hasonló helyzetben volt/van? Haza tudott végül menni?

2016. febr. 1. 10:57
1 2 3 4
 21/38 A kérdező kommentje:
A villanyszámla úgy jött ki, hogy individuel, és az ősszel kidobott egy 1600 eurós különbözetet. Szerintem is durva volt, de kijöttek, és azt mondták, a 21 fok luxus, nem kell mindig fűteni. Kibekkeltem, hogy tíz részletben fizetem, és erre jön rá az idei átalány.
2016. febr. 1. 12:05
 22/38 anonim ***** válasza:
74%
Ja, ertem... Igen, ezt szeretik, hozzank is hozzankvagtak tavalyelott nyaron egy 1400 euros kulonbozetet hogy ez az elszamolo szamla... Szivtam a fogam rendesen. Ezek fagyosszentek, nekik eleg 16-18 fokra felfuteni a lakast, hat menjenek a francba, en is ott fagyok meg, nemhogy ket kisgyerek meg az erbeteg apam :)
2016. febr. 1. 12:10
 23/38 anonim ***** válasza:
Kérdező, és arra van magyarázat (vagy ötleted). hogy miért pont 2020-ig akarja, hogy maradj Franciaországban?
2016. febr. 1. 12:52
 24/38 anonim ***** válasza:
83%

Nem vagyok a válások szakértője, de a válaszok alapján úgy érzem, hogy minél jobban ugrálsz, annál rosszabbul járhatsz.

Az exed, akit elhagytál és ezért olyan borzalmasan "el akar lehetetleníteni", több gyerektartást fizet, mint amit a törvény előírna. Ezen felül (jelenleg) csak annyit kér, hogy 2020-ig, tehát 9 és 10 éves korukig ne vidd a gyereket (persze meg tudja akadályozni utána is, de hátha nem). Most elrohansz a bíróságra, ex bedühödik, akkor annyit fizet neked, amennyit megítélnek gyerektartásnak és elintézi azt is, hogy ne vihesd külföldre a gyereket 18 éves korukig.

Nem értem, hogy miért tartod jogodnak oda rángatni a gyereket, ahova épp neked tetszik. Ha a következő pasid teszem azt német, akkor megint pakoltok? Nem látom be, hogy miért lenne a gyerekeknek jobb itt az apjuk nélkül, mint ott. Felnőve több lehetőségük is lenne kint... Anyám is ezt csinálta velem, csak országon belül. Remek érzés ám, valaki poggyászába tartozni. Tudom, "ez nem olyan" meg "jogod van boldognak lenni", de pont olyan és nincs jogod olyan áron boldognak lenni, hogy elszakítod a gyerekeket és az apjukat. (Nem hiszem el, hogy magyar fizuból tényleg tudnád fizetni a láthatás költségét)

2016. febr. 1. 12:55
 25/38 A kérdező kommentje:
igen, szeretne legalább 7-9 éves korukig heti kontaktban lenni velük.
2016. febr. 1. 12:56
 26/38 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező (#25), legyen neked igazad, de szerintem egyszerűen annyi a magyarázat (Occam borotvája, no meg én is férfi vagyok) hogy úgy véli, olyan idős korban már ő is szívesen elvállalná, hogy vele éljenek, te meg mehetsz, ahova akarsz... egyedül...

Viszont ebből - ha igaz - következik még egy dolog, az, hogy most viszont még nem szívesen vállalná, hogy vele éljenek... na, ez a te helyzeti előnyöd, MOST.

(most fog az összes anyuka kiátkozni, de) én a helyedben felvetném neki az ötlet szintjén, hogy gondolkozzon el, mit szólna ahhoz, ha mondjuk márciustól ő lenne a gyerekekkel, mert te mégis haza akarsz jönni...

A következő néhány napból meg egyértelműen megláthatod, hogy hol vannak az alkudozásod határai vele szemben...

2016. febr. 1. 13:04
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

annyi tapasztalatom van, ha a bíróság ki is mondja, hogy tiéd a kizárólagos gyermekfelügyeleti jog, az apa akor is beleszólhat a gyerekek költöztetésébe, ha huzamos ideig (egy évnél hosszabban)akarsz máshol élni.

úgy rémlik, a gyerekek 16. életévét mondták, hogy akkor már a gyerek is dönthet erről.

további tapasztalatom, hogy a legkeményebb fejű apa is meggyőzhető, csak állandóan beszélni kell vele és hatni rá.

2016. febr. 1. 13:06
 28/38 anonim ***** válasza:
80%

Hát, ne haragudj, de ez elég bonyolult ügy ahhoz, hogy ne várhassál rá reálisan ingyenes jogi tanácsadás keretében megoldást. Eleve ez egy speciális szakkérdés.

Egy biztos: ha csak úgy elhozod őket, akkor bűncselekményt követsz el - és ez nem játék!

A lényeg: mindenképp fordulj ügyvédhez!

Egy ügyvéd

2016. febr. 1. 13:52
 29/38 anonim ***** válasza:
16%

dehogy speciális :)

millió ilyen ügy van (és ez még a jobbik eset, mert legalább gyt-t kap)

2016. febr. 1. 14:02
 30/38 anonim ***** válasza:
94%

HA szo nelkul elhozod azert hogy Mo-n eljetek, akkor egesz egyszeruen pert indit kiskoru lakohelyenek onkentes megvaltoztatasaert. A birosag megvonhatja a felugyeleti jogot, de minimum megvaltoztathatja az elhelyezest, aztan mivel EUs orszag birosaganak hatarozata, igy otthon is jogerosse valik es visszavitetheti a gyerekeket.

Ja, es azzal se johetsz hogy de csak latogatoba mentunk, mert azt fogjak nezni hogy hol jar a gyerek ovodaba iskolaba, mi van a carnet de santéban, van e franciaorszagi lakohelyed stb, szoval attol hogy nincs lakcimnyilvantartas meg nem hulyek es gyorsan ra fognak jonni hogy nem ott laktok eletvitelszeruen.

Szoval azt semmikepp. Arra megvan a (legalis) lehetoseg hogy hazakuldd a gyerekeket nehany hetre nagyszulokhoz ha pl pont talaltal egy munkat es hajtani kell az elejen, probaidoben, ennek semmi akadalya.

2016. febr. 1. 14:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!