Én gyártok problémát, vagy ő nem vesz komolyan? (mentális gond)
Kiskorom óta furcsa vagyok, későn tanultam járni, beszélni, nem tudtam szocializálódni. Kiemelkedő volt a memóriám már óvodában, több nyelven beszélek, máshogy látok, máshogy állok neki a problémáknak. Jó a logikám, más technikával oldok meg matek feladatokat, már gimiben is máshogy szerkesztettem fizikán, emellett művész hajlamaim is vannak. A szociális készségeim a béka segge alatt, furcsa vagyok a környezetem szerint.
Anyukám nem akart pszichológushoz vinni, mert hogy már van egy problémás gyereke (kishúgom, más természetű gonddal), nem kell kettő.
Van egy szintén művész párom, bár ő nem annyira fejreesett, mint én, sokkal racionálisabb, extrovertáltabb (én súlyosan introvertált vagyok), emiatt sokszor nem ért meg. Sokat olvastam mostanában autista gyerekekről, és találtam hasonlóságokat, bár a téma már régóta érdekel, mintegy, tartok tőle.
Csináltam egy tesztet, ott 36 pont feletti értékre írták az autizmust, nekem 40 pontom lett. Kitöltötte a párom is, neki 14.
Amikor megmondtam, szeretnék konzultálni egy pszichológussal, sok mindent megmagyarázna.
Erre a párom kiakadt, hogy ezt a néphülyítést, meg hogy csak be akarom adni magamnak, milyen különleges vagyok, elvégre az utóbbi időben az autizmus már olyan, mint egy új divathullám, meg ettől milyen különlegesek lesznek...
Most én reagálom túl?
Ha a tesztet megtaláltad, akkor megtalálod azt is, ahol felnőttek diagnosztizálását is vállalják. Ha ilyen komoly kételyeid vannak, érdemes vállalnod a vizsgálatot. Nem leszel más tőle, viszont jobban fogod érteni miért működsz úgy, ahogy, és némileg tudod alakítani a környezetedet, felkészülni bizonyos helyzetekre, gyakorolni sémákat, amik a neurotipikusoknak "maguktól mennek", neked viszont csak tanulással.
Az én nagylányom nincs rajt a spektrumon, csak közelíti, de már neki is sokat segített, hogy tud erről, és pl. a közeli ismerőseit felvilágosítja róla, hogy ő nagyon nehezen tud arckifejezésekből olvasni, ha valami bajuk van vele, vagy bármit akarnak tőle, azt mondják meg magyarul.
Igen, az. Probléma adódott a kifejezéssel? Nálunk már nem használatos a diagnosztika során, ugyanúgy az autizmus-spektrumzavar kategóriába tartozik, de régebben, pár éve még elkülönített BNO kódja volt. Nem én találtam ki az elnevezész, így hívják/hívták, egy kis link:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!