Idősödő szüleim egyre nehezebb természetűek, másoknál is így van ez?
Külföldön élünk, szüleim mindig is nagyon sokat segítettek. Gyakorlatilag 2-3 havonta tutira vagy ők jöttek vagy mi mentünk. A gyerekeknél is sokat segítettek.
De az utóbbi pár évben már egyre nehezebb velük. (61 és 66 évesek). Sehova nem akarnak kimozdulni, egy étterembe képtelen vagyok elrángatni őket, még a sarki boltba sem jönnek el (tényleg, itt vannak 1-1,5 hetet és egész nap max a kertbe megyünk ki). Otthon pedig egymás agyára megyünk lassan. Anyám egész nap főz mert "enni kell és az embernek legyen RENDES étel", a konyhából gyakorlatilag ki vagyok szorítva, anyám mindenbe beleszól persze ő csak jót akar. Egyszóval én vagyok a h*lyegyerek mintha csak 16 lennék. Beszélgetni is nagyon nehéz velük, mert bármiről van szó "én nem tudhatom" meg "majd meglátom ha annyi idős leszek mint ők" stb...eszméletlen fárasztó. Ami nevetséges, mert családanya vagyok, 2 gyerekünk van, normális életet élünk, eltartjuk magunkat.
Mondhatjátok, hogy akkor minek találkozunk... Igen, csak aztán hazamennek és eltelik egy kis idő aztán hiányzunk egymásnak, meg a gyerekek, meg dolgozik bennem a ki tudja meddig élnek még és szeretnék nekik örömet okozni...
Aztán találkozunk és szinte azonnal megint én vagyok a kislányuk aki "nem tudhatja még" meg "nem tudom mi az a rendesen főzni/takarítani/vasalni stb".
És emlékszem, pár éve még nem voltak ilyenek. A legjobb emlékeinket gyűjtöttük be mikor elmentünk kirándulni/strandolni, erre-arra. És hiába mondom nekik, hogy otthon ülve egymás agyára megyünk, hogy kell egy kis kimozdulás és lesz téma...nem tudok rájuk hatni. És ez annyira szomorú, mert a család többi tagjával tudunk programolni, pedig ők fele ennyit nem tettek értünk mint a szüleim. A szüleimnek meg sehogy sem tudjuk viszonozni azt a rendegeteg segítséget, amit értünk tettek. Vettünk nekik ezt-azt, vagy elajándékozták vagy kibontatlanul áll azóta is. (pedig nem szegények, nem kellene spórolniuk), adtunk pénzt is ajándékba, csak töredékét fogadták el... úgy gondoltuk a egyetlen viszonzás a "család" lenne, hogy időt töltünk együtt, de egyre nehezebbek ezek is. Borzalmas, hogy sehogy sem tudunk nekik örömet okozni.
És ha az egész még nem lenne elég, szilveszterre ideutazik a nővérem, akit már majd 1,5 éve nem láttam, nagyon készültem rá, terveztem az ittlétét meg majd milyen jókat beszélgetünk. Erre a párom tegnap előállt a meglepetéssel, hogy Anyámékat is leszervezte ide 2 hétre, hogy "együtt legyen a nagy boldog család"...nem tudtam elrejteni a csalódottságom...
ez van nálunk is. csak anyum él, 66 éves.. nincs ugy találkozás, hogy ne vesznénk ossze.. ontja magábol a marhaságokat (neveljem meg a 1.5 évest, bizony rá kéne néha verni..mert neveletlen, a déli ebéd márpedig szent, minimum 3 fogásos ételt kéne készitenem -itt a vacsora a foétkezés, anyosom tiszta szégyen és nem is szeret engem, a férjemet nem nevelte meg, ezért most nekem kell "megtanitanom" az életre...minden rossz, amit o nem tud kontrolálni vagy irányitani..ha valamit merek szolni, sir, hogy ot csak bántom, és én ezeket nem érthetem, bezzeg, ha majd nem lesz, bezzeg, ha majd idosebb lesz....stb. stb.)
na, mi leredukáltuk a találkozásokat, évente egyszer megyunk és o is egyszer jon. max. 1 hét. tobbi idoben skype és telefon. kozos nyaralás kizárva, amikor egyutt vagyunk száj befog és nyelunk.
Kérdező, pontosan azt erősíted meg, amit Andizsuzsi írt (meg jómagam.) Mindig ilyenek voltak a szüleid, csak most már nincs szükséged a segítségükre - nem a korukhoz van ennek köze (meg az "ország katasztrofális állapotához" (??)). A közös nyaralás is csak úgy lett volna neked jó, ahogy te akarod - vagyis nem róluk szólt, nem nekik akartál örömet okozni. Gondolom, kellett az ingyen bébiszitter nyaralás alatt a szüleid személyében, és nem akartál ezen a nővéreddel osztozni.
Nem könnyű természetűek a szüleid, de te sem. Ne ringasd magad abban, hogy te milyen jót akarsz, csak ők nem fogadják el - messze nem erről szól a történet.
"Közös nyaralást próbáltunk, de nem igazán fogadták el. Akartunk velük mennyi (mi és ők) de erre Anyám közölte, hogy a nővéremék nélkül ő nem megy, mi pedig csak velük akartunk nyaralást"
Erről beszéltem. Egyszer próbáld meg úgy, ahogy ők akarják, ne úgy, ahogy te.
Anyám KÖZÖLTE, hogy csak úgy fogunk nyaralni ha együtt megy az egész család, azaz a nővérem is. Mi pedig ezt nekik megköszönésképp szerettük volna adni a nyaralást (volt úgy is hogy nélkülünk de úgy nem akartak menni), ezért ezt csak a szüleimmel akartuk.
A nővéremmel mást terveztünk. És nem ingyen szitter lett volna a nyaralás alatt...
Mondom, az a gond, hogy SEMMIT NEM FOGADNAK EL. Se ajándékot, se pénzt, se együtt töltött időt. Csak az lehet, hogy üljünk otthon és beszélgessünk, amiből elég hamar vita van mert a saját házamban úgy vannak a bútorok ahogy mi akarjuk, úgy neveljük a gyerekeinket ahogy mi akarjuk stb.
Tehát jelenleg az van, amit ők akarnak, mert sehova nem megyünk, semmit nem csinálunk csak otthon ülünk és együtt vagyunk. Úgyhogy pontosan úgy töltjük az időt ahogy ők akarják...
Nézd, kérdező, én megértelek. Te csak jót akarsz, és nem érted, hogy ők miért nem vevők rá.
Hát megpróbálom megmagyarázni. Hátha segítek vele. Ahogy olvastam a soraidat, bizony ismerős volt a helyzet. Akár a lányom is irhatta volna.
Én egy 60 éves anya, anyós és nagymama vagyok. Özvegy vagyok, egyedül élek, egy másik országban mint ahol a családom. Évente kétszer utazom hozzájuk, kb. egy hónapra, alig várom, hogy lássam őket.
De két hét után már baromira fáradt vagyok. És számolom a napokat. Hogy hazajöhessek.
Mert ők is olyanok mint ti. Úgy képzelik, hogy azzal tesznek jót, hogy az a kötelességük, hogy végeláthatatlan programokat szervezzenek, hogy menjünk színházba, kirándulni, bevásárlókörútra, étterembe, simogassunk kistigrist, szeretnének élményeket adni nekem, és nem, nem értik, hogy este hétkor inkább olvasnék a szobámban, minthogy fagylaltozni menjek. És rosszul esik nekik, ha azt mondom, köszönöm nem.
"Borzalmas, hogy sehogy sem tudunk nekik örömet okozni."
De, tudsz örömet okozni nekik, ha nem próbálod az örömszerzést a te szemszögedből nézni. Hanem az övékéből. Nekik az az öröm, ha együtt vannak veletek, az nem, ha ehhez különböző, nekik kényelmetlen programokban kell résztvenniük. Hagyd békén őket. Ha otthon érzik jól magukat, ne akarj rájuk kényszeríteni olyan dolgokat, amit nem kívánnak. Attól nem lesznek boldogok. Csak rosszabbul érzik magukat.
Az ajándék téma is ismerős. A gyerekeim nem értik, hogy nekem már nincs szükségem "maradandó ajándékok"-ra. Nekem ajándék egy kilo kávé, szerintük nem. Vicces volt, amikor tavasszal meghalt a telefonom, örültem neki, mert végre mondhattam egy olyan ajándékot, ami őket is kielégíti.
De itt azért felborul az, hogy ők akarnak nekem örömet szerezni, vagy én nekik.
Ne akard a szüleidet a saját képedre formálni. Fogadd el, hogy őket nem az teszi boldoggá, ami szerinted boldoggá kellene tennie őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!