Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lehet gyerekkori trauma az,...

Lehet gyerekkori trauma az, ha az apa megveri az anyát, a gyereke szeme előtt?

Figyelt kérdés
2015. aug. 20. 22:44
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Igen, lehet. Persze egyéntől és más tényezőktől függ, hogy kit mennyire visel meg, és később mennyire fogja befolyásolni a viselkedését, a mentálhigiéniáját stb.

Egyébként mivel az ilyen család nem normális, a gyerek lelki fejlődése soha nem normális ilyen esetben, ha az apa agresszív és bántalmazza az anyát. Azok tehát, akik azt mondják, hogy az ilyesmi nem hatott rájuk, nem mondanak igazat. Az ilyesmi mindenkire hat, csak legfeljebb tudat alatt, és olyan dolgokban nyilvánul meg a hatása, amit az illetők észre sem vesznek.

Szóval teljesen más a hatása az ilyesminek az emberre. Van, akiből pszichopata őrült lesz és van, akire látszólag semmi hatása nincs, és lehet, hogy egyszer váratlanul majd előjön valami miatt...

2015. aug. 22. 03:17
 12/15 Netzer Lászlóné válasza:
Igen lehet. Én 4 évesen,idegösszeroppanással feküdtem miatta a kórházban,és éjszakánként bepisilten.Apám számtalanszor verte anyukámat a szemem láttára,és engem is.Ez már régen történt,de a mai napig nem tudom elfelejteni.
2015. aug. 22. 06:34
 13/15 anonim ***** válasza:

lehet ha érzékeny vagy.

vannak olyan családok ahol ez általános, nálunk generációs probléma, közismert sztori hogy anyám már 3 évesen kést emelt az apjára, hogy ha nem engedi el az anyját akkor leszúrja.

az ilyen családokból le kell lépni, és soha többet vissza nem nézni.

te meg szépen építsd fel az életed, és felejtsd el az idióta szüleidet.

mindkettő hibás, apád mert verte anyádat, anyád meg mert hagyta, lépj le örökre.

2015. aug. 23. 10:46
 14/15 anonim ***** válasza:

Mindig trauma. Aki azt mondja hogy ő normális lett ennek ellenére, az csak nem veszi észre a saját lelki betegségét ami emiatt benne kialakult. Sajnos, mivel a felismerés az első lépés a gyógyulás felé. De így működünk, amit nagyon fájdalmas lenne felismerni és nem is tudjuk hogyan kell megoldani, azt hajlamosak vagyunk nem észrevenni.

Az ilyenfajta bántalmazások az illetőnek emiatt normálisnak és elfogadhatónak tűnnek majd, összekötődnek a szeretet-fogalmával és felnőttkorában nagy eséllyel ő is ugyanígy fog viselkedni a saját párjával vagy gyerekével és persze így adódik tovább mint egy genetikai betegség. Van hogy sok generáción át gyűrűzik ez mire a "vérvonal" kigyógyul belőle.

Nálunk "csak" a nagyszülők bántalmazták a szülőket, de rajtunk gyerekeken is nagyon érezhető a hatása. Sok lelki melóval meggyorsítható ez a gyógyulási folyamat és úgy a család hamarabb visszatérhet az igazi szereteten alapuló kapcsolati mintákhoz. Sok energia, fájdalom és idő kell hozzá, de ennél jobban szerintem semmilyen erőfeszítés nem éri meg. Hatalmas (érzelmi) életminőségbeli javulás az eredménye.

2015. aug. 23. 22:15
 15/15 anonim válasza:
Az lehet! Nem tapasztalat, viszont csaladon belul megesett! Es az illeto meg a mai napig is konnyes szemekkel emlegeti ha szoba kerul!
2015. aug. 24. 05:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!