A testvérem kisfia lenyúlt tőlünk pár dolgot (meg egy kis kp-t). Szóljak a tesóméknak? A neje biztos kiveri a balhét.
Szerintem a gyerekkel beszélj előbb.
Egyébként nagyon nem mindegy, hány éves a srác!
Szerintem is először a gyerekkel beszélj, hogy tudatában van-e mit tett? (Mielőtt beszélnétek, bizonyosodj meg arról, hogy valóban ő tette, s nem alaptalan a vádaskodás.)Nem szabad elvenni mások tulajdonát. Ő sem örülne, ha csak úgy lenyúlna valaki ezt-azt a szobájából. (Életkorának megfelelően beszéljünk vele)
Aztán kérdezd meg tőle miért tette? S hogy ez bűn. S úgy teheti jóvá, ha visszaadja a dolgokat.
Ha nem tudod elintézni vele, akkor mehetsz ugyan a szülőkhöz, de nem hiszem, hogy ők neked hinnének, sokkal inkább a gyereknek, s akkor a te szavad áll szemben az övékkel.
De mindenképpen tudatosítani kell a gyerekben, hogy az amit tesz, nem helyes. Ha végül visszaadja a dolgokat és beismeri, akkor a szülőket lehet enyhén figyelmeztetni, hogy beszélgessenek már el a bűn fogalmáról, mások értékeiről stb.
Ha tettenéred, a gyerekkel beszélj. Magyarázd meg, hogy ilyet nem illik tenni. Ha ismétlődik, szólj a tesódnak.
Ha nem érted tetten, honnan tudod, hogy ő volt? Így nagyon rizikós, h esetleg tévedsz. De ebben az esetben szerintem a tesóddal kezd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!