Ha meg hal a házastársam ki örökli a lakást?
Ha az ingatlan fele, fele enyém és az ővé de a házastársam meg halna ki örökli ebben az esetben a lakást?
Gyerek nincs anyja él.
Sok minden lejátszodik bennem nem vagyok embertelen félre ne értsetek csak igazi sárkány az anyosom nonstop engem hibáztat mindenért és rám vetiti ki a stresszeit is!
És minden lehetőségeket számba veszek!
Meg sok mindentől félek is hogy elvesztem és hogyan fogok továbbiakban élni majd nélküle.
11-es: bár alapvetően értem, miért tetted fel a kérdésed, de figyelembe véve, hogy abszolút nem ismerjük a körülményeket, ez azért elég durva megjegyzés volt.
Mert mi van, ha a kérdező felesége már olyan előrehaladott állapotban van, hogy szinte nincs esély a gyógyulására? Tudod, milyen idegőrlő hónapokon keresztül tehetetlenül nézni, hogy a szeretted lassan vonul a biztos a halál felé??? De anonim belerúgni abba, aki úgyis a padlón van (és lehet, hogy a helyzete csak még rosszabb lesz), az becsülendő, mi?
Kérdező: őszintén remélem, a feleséged számára még reális esély van a gyógyulásra, és a kérdésed így okafogyottá válik. Sok erőt, kitartást és természetesen gyógyulást kívánok!
Ha nem is te öröklöd a teljes tulajdonjogot, a haszonélvezet viszont mindenképp.
Tehát hiába van tulajdonjoga anyósnak addig onnan ki nem tehet, amíg te élsz vagy önszántadból el nem költözöl vagy a haszonélvezetedet pénzzel meg nem váltja. Ha nem akarod még látogatóba se kell beengedni.
Sajnos a feleségem 43 évesen olyannyira le van már gyengülve a rák miatt hogy agyilag nagyon ép, de testileg már sajnos nem jár hozzánk egy szociális gondozónő ő pelenkázza adja neki be a gyógyszereit amíg én munkában vagyok és meg etetti meg fürdeti.
Az anyósom pedig folyton belém beszéli hogy mért hagytam hogy idáig fajuljanak a dolgok és mi lesz vele a lánya nélkül és engem utál kötekedik velem.
Jön azzal hogy nekem ott kéne hagynom a munkámat nekem kéne a gondozónő helyett csinálnom mindent de ezen is látszik hogy nem szeretem mert akkor én viselném teljesen a gondját. De a munkámat nem hagyhatom ott mert akkor nem tudnánk megélni.
Teljesen ki vagyok bukva és félek hogyha anyósommal együtt öröklünk ki tudja mennyire meg bolondul és hogyan áll majd hozzám.
A lakást és a lakás felszerelését, használati tárgyait, bútorokat mind teljes egészében a házastárs örökli, kivéve ha örökölte, vagy ajándékba kapta valamelyik rokonától, mert akkor ági vagyon marad, de a ti esetetekben ez nem játszik.
Az elhunyt többi vagyonának felét a házastárs, felét a szülők öröklik.
2014-ben megváltoztatták a régi jogszabályt.
Ha nincs leszármazó örökös (gyerek),csak az elhunyt szülei, akkor a házastárs örökli a lakást és a berendezési, használati tárgyakat. A többi vagyonon fele-fele arányban osztozik a szülőkkel.
Ha vannak gyerekek, akkor a házastárs egy gyerekrészt örököl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!