Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Örökbefogadott gyerek vagyok,...

Örökbefogadott gyerek vagyok, és hogy tudnám megkeresni a vér szerinti szüleimet?

Figyelt kérdés
16 éves vagyok, és nagyon pici voltam 5 hónapos, amikor örökbe fogadtak a szüleim, és kezdetektől fogva tudom,hogy nem ők a vérszerinti szüleim. Viszont már pár hónapja nagyon kiváncsi lettem rá, hogy ki szült meg, és ezt honnan tudhatnám meg, úgy hogy a szüleim ne tudjanak róla?? Nem akarom őket megsérteni, azért akarom titokban tartani. Viszont lenne mellettem felnőtt, úgyhogy nem csak én lennék, csak nem anyáék lennének azok. Szerintetek hogy lehet ezt megoldani?
2015. júl. 9. 12:29
 1/5 Kései Sirató ***** válasza:
82%

Két féle örökbefogadás van Magyarországon: nyílt és titkos. Ha nyílt örökbefogadás keretében törtönt az örökbefogadásod, akkor a szüleid találkoztak az örökbeadóddal, ha nem, akkor még ők sem tudják, hogy kik a vér szerinti szüleid.

A vér szerinti szüleid döntésén múlott, hogy melyik verzióra került sor, de ismétlem: csakis nyílt örökbefogadás esetén lehet tudomásuk az örökbeadó személyéről.

Ha titkos volt, akkor semmilyen körülmények között nem fogod megtudni, mert (szakmabeli vagyok) úgy lettél újraanyakönyvezve és az egész eljárás úgy lett lefolytatva, hogy ne lehessen kideríteni.

Ha a szüleid tudják, hogy kik a vér szerinti felmenőid, akkor tőlük megtudhatod, de látom ezt nem szeretnéd, hogy nehogy megbántódjanak.

Esetleg érdeklődj nagyszülőnél, vagy más rokonnál, szomszédnál, ismerősnél, hogy nyílt, vagy titkos örökbefogadás lehetett-e. Nem kizárt, hogy nyílt volt és még valaki ismeri őket. Az sem kizárt, hogy az örökbefogadó szüleid egyébként is vér szerinti rokonaid. Előfordul, hogy valaki a testvére, vagy unokatestvére gyermekét fogadja örökbe.

Ha találkozol majd velük, készülj fel rá, hogy idegennek fogod őket érezni. A szeretet és kötődés nem feltétlenül vér kérdése, sokkal inkább fizikai kontaktusé, a jog ezért tekinti igazi szüleidnek a mostaniakat, és valóban így is van: ők az igaziak, akik valóban szeretnek.

2015. júl. 9. 12:47
 2/5 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem jobb lenne, ha elmondanád a szüleidnek, hogy kiváncsi lennél a vérszerinti szüleidre. Tudhatták, hogy egy nap eljön ez is. Az is lehet, hogy a vérszerintiek nem kíváncsiak rád.De az is lehet, hogy sikerülne őket megtalálni és beszélgetni velük.Attól még ugyanúgy marad minden a régiben.Szerintem szólj a szüleidnek ez ügyben.De nyugtasd meg őket, hogy nem akarsz semmit az igazi szüleidtől, de legalább szeretnéd őt látni, hogy kitől mit örököltél külsőre,belsőre,vagy tudni az okát amiért örökbeadtak.
2015. júl. 9. 12:57
 3/5 anonim ***** válasza:
47%
Az első sok badarságot ír. A titkos örökbefogadásnak is van nyoma a hivatalban. Ha nagykorú vagy megvan a lehetőséged megkeresni a vérszerinti szüleidet. A hivatal megkeresi a szülőt a legutóbbi címén és ő eldönti, hogy szeretne-e veled találkozni. Ha igen akkor kiadják az elérhetőségeket és felvehetitek a kapcsolatot.
2015. júl. 9. 13:01
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. És főleg azt, hogy ilyen gyorsan kaptam választ!:)
2015. júl. 9. 14:09
 5/5 anonim ***** válasza:

De, igen, nagyon jól írja az első, ismeri a hatályos jogszabályokat. Titkos örökbefogadás esetén soha nem fogod megtalálni na vér szerinti szüleid, ugyanis ez a titkos örökbefogadás lényege. Ha valaki szül egy gyereket és azt akarja, hogy ez soha ne drüljön ki róla, hogy van egy örökbeadott gyereke, akkor ez soha, ismétlem: SOHA nem derül ki róla. Újraanyakönyveztek az új szüleid szerepelnek ugyanis a szüleid címszavak alatt, új az anyakönyvi folyószám és új személyi azonosítót (személyi számot) is kaptál.

Olyan válaszoló válaszával ne törődj, aki csak elképzeli, hogy hogy mennek ezek a dolgok, és valójában fogalma sincs róla.

2015. júl. 13. 11:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!