Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Örökbefogadott gyerek ennek...

Örökbefogadott gyerek ennek utánatud keresni így?

Figyelt kérdés
Szóval, elmúltam 16 éves, ugye szülő tudomása nélkül is bemehetek a gyámügyhöz, hogy felkeressék a vér-szerinti szüleim. De nem tudok minden adatot ami kellhet ezért arra gondoltam, hogy bemegyek a kórházba ahol születtem és ott kikérem a papírokat, a születésemről. Ott ezt nekem kiadják, ezt lehet kérni?

2012. júl. 4. 23:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
54%
Mi lenne ha mondjuk megkérnéd a fogadott szüleid hogy segítsenek megtalálni a vér szerinti szüleid?
2012. júl. 4. 23:33
 2/11 anonim ***** válasza:
60%

Kiskorúnak sehol nem adnak ki hivatalos papírokat, ha felnőtt lennél a kórház akkor se adná ki neked mások személyes adatait.

18 évesen kikérheted az adatokat a gyámügytől de ők küldenek levelet a vér szerinti szülőknek hogy keresed őket engedélyezik e az adataik kiadását.

2012. júl. 4. 23:42
 3/11 A kérdező kommentje:
Az lenne hogy nem fognak segíteni.
2012. júl. 4. 23:42
 4/11 A kérdező kommentje:
16. életévét betöltött személy a gyámügyhöz fordulhat már és ők felkeresik a vér szerinti szülőket.Csak apám nevét nem tudom, ezért gondoltam valahol utána kéne néznem.
2012. júl. 4. 23:44
 5/11 anonim ***** válasza:
88%

Kedves Kérdező, nem, a kórház nem fogja valószínüleg kiadni, egyfelől, mert csak nagykorúnak adhatnak ki adatokat, másfelől ha 16 éves vagy, valszeg még az adatok "számítógépesítése" előtt születtél, tehát irattárakat kellene átbogarászniuk... (bár mondjuk a 16 évvel ezelőtt, az a mikrofilmes korszak volt kb, tehát lehet, hogy nem)

Egyébként miért érdekel? Én is örökbeadott gyerek vagyok, és az elmúlt 48 évben soha, egy percig sem érdekeltek a vér szerinti szüleim adatai... ők azok, akikkel kapcsolatban nincs se pozitív, se negatív érzésem, se dolgom. Életük egy periódusában hoztak egy korrektnek nevezhető (bár szerintem alapvetően hibás) döntést, és ennyi.

2012. júl. 5. 00:42
 6/11 anonim ***** válasza:
88%
Lehet hogy az apa neve sehol sincs feltüntetve, ha nem volt senki aki aláírja az apasági nyilatkozatot az anya nevére kerül a gyerek.
2012. júl. 5. 00:45
 7/11 anonim ***** válasza:
48%

Nem kapsz semmilyen iratot, adatot!

Sehol.

A születésedről nyilván a nevelőszüleidnek is van papírja. Anyakönyved is van, pl... Személyid is, gondolom, azon kinek a neve van, mint "anyja neve" ?

A gyámügy nem fogja megkeresni a vér szerinti szüleidet, a te kérésedre. Az örökbefogadás vagy titkos, ez esetben semmilyen szerv nem adja ki anyukád(ék) adatait; vagy nyílt; és akkor tudhatják a nevelőszüleid.

Viszont az nem szép tőled, hogy a hátuk mögött akarsz intézkedni, mi ezzel a célod?

Gondolj bele, mennyire fog fájni nekik.

Nem gondolom, hogy nem akarnak majd segíteni!

Beszélj velük, és ha mégsem, ráérsz keresgélni a tudtuk nélkül.

2012. júl. 5. 10:29
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Előző, miért kell megvezetni a Kérdezőt, visszaélve a korával?

Ügyleírás: Az örökbefogadott 14. életévének betöltését követõen örökbefogadó szüleinek hozzájárulása nélkül (14.életévét megelõzõen hozzájárulásukkal) tájékoztatást kérhet vérszerinti szüleinek adatairól. Az örökbefogadott gyermek, ( felnőtt ) joga erősebb a vérszenti szülők adatainak megismeréséhez mint a vérszerinti szülő joga ahhoz, hogy adataikat eltitkolják. A kérelem benyújtását követően a gyámhivatal felkutatja s vérszerinti szülőt ( szülőket ) és nyilatkoztatja őket a kérelemben foglaltakról.

Ügyintézés kezdeményezhető: a gyámhivatalnál ügyfélfogadási idõben, vagy elõzetes telefonon történõ megbeszélés alapján személyesen, illetve írásban.

Szükséges iratok: személyi igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, örökbefogadást engedélyező határozat.

Ügyintézés díja: nincs.

[link]

2012. júl. 5. 10:43
 9/11 anonim ***** válasza:

Kérdező, az előző válaszban ott a pontos leírás, hogy a dologhoz mi kell, ha túl vagy a 14 (tizennégy!) éven, akkor az örökbefogadó szüleid hozzájárulása sem kell, és a gyámügynek TÖRVÉNYI KÖTELESSÉGE a dolgot intézni, nincs szükség rá, hogy te szedj össze adatokat.

Csak hát - ahogy az 5-ös válaszban is írtam már - továbbra sem értem, mi a célod ezzel. De - vitán felül - jogod van hozzá, a te kizárólagos döntésed, amibe még örökbefogadó szüleidnek sincs beleszólása.

2012. júl. 5. 11:01
 10/11 A kérdező kommentje:

7-es válaszoló hiába próbált megvezetni, mert időközben beszéltem telefonon a gyámhivatallal. 8-as válaszolónak meg köszönöm. Ugyanezt mondták telefonon is.

Nem tudom miért kell úgy csinálni, mintha bűnt követnék el ezzel. Megvan vele a célom is, meg az okom is hozzá.Nem lesznek emiatt álmatlan éjszakáim, vagy lelkiismeret furdalásom. Nem a családi életemet jöttem kitárgyalni, csak egy kérdés volt, ennyi.

2012. júl. 5. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!