Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az albérlő társunk 16éves...

Az albérlő társunk 16éves barátnője is itt él a lakásban. Hol tudjuk ezt jelenteni?

Figyelt kérdés

Hivatalosan az apjához van bejelentve,de gyakorlatilag meg itt él. Bár a szerződés nem vele lett kötve,de bizonyítani tudjuk hogy ő is itt él(mi nem akartuk hogy ide jöjjön,de hiába raknánk ki,visszajönne).Szeretnénk jelenteni valahol,mivel még kiskorúnak számít és bár az apja tudtával van itt,de csinál olyan dolgokat is amit apuci nem tud (pl: nem jár iskolába,drogozik stb.).Hol tudnánk ezt megtenni?Névtelenül is lehetséges a bejelentés?

Okoskodók kíméljenek,a hasznos válaszokat pedig köszönöm!

2010. márc. 2. 22:31
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
0%
Pontosan! Kiskorú barátnő! Ez is elég súlyos vád..
2010. márc. 2. 23:24
 12/27 anonim válasza:
100%
gyámügy.
2010. márc. 2. 23:48
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Tudomásom szerint az iskolakötelezettség 18 éves korig tart. Ha nem jár iskolába, a szülőt megbüntetik. Keresd a gyámügyet, lépniük kell.
2010. márc. 3. 06:40
 14/27 anonim ***** válasza:
78%

"Pontosan! Kiskorú barátnő! Ez is elég súlyos vád.."

Milyen vád?

Akár szexuális kapcsolat folytatásához is 14 év a korhatár. Ez meg már 16.

2010. márc. 3. 07:29
 15/27 anonim ***** válasza:
70%
NEm is kiskorú, meg nem is iskolaköteles. Ha nem ezér a bizonyos bérlőtársé a lakás, akkor jelenthetitek a főbérlőnek, hogy ott még lakik plussz egy fő. Akkor apuci nem járható út, anyuval mi van? És igen ,a családsegítőbe kell menni, mert fiatalkorú veszélyeztetése is fennál, elő kell venni a szülőket, a családsegítő meg majd megtalálja a megoldást, talán védelembe veszi, vagy kiemeli a családból. Ez nálunk úgy van, hogy ha valaki szólt, még aznak intézkedtek a családsegítőben, főleg ha bántalmazás vagy drogozás volt a téma. Javaslom a bérlőtársatoknak ne szóljatok, nehogy meglépjenek másik albiba. Bár teljesen mindegy, ha drogozik, úgyis megkeresik..
2010. márc. 3. 07:48
 16/27 Harmoka ***** válasza:
100%
18 éves korig tanköteles!
2010. márc. 3. 08:01
 17/27 anonim ***** válasza:

Hadd pontosítsak:

A közoktatási törvény 129. § szerint:

(1) Annak a gyermeknek, aki tanulmányait az általános iskola első évfolyamán az 1997/98. tanévben, illetve azt megelőzően kezdte meg, tankötelezettsége annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tizenhatodik életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a tizennyolcadik életévét betölti.

Más szabályok vonatkoznak azokra a diákokra, akik 1998/99-es tanévben kezdtek általános iskolába járni.

E diákokra ugyanis a közoktatási törvény 6. § (3) bekezdése vonatkozik:

A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló tizennyolcadik életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a huszadik életévét betölti. Az eltérés lényege, hogy azok a diákok, akik most kezdik a középiskolát - főszabályként - tizennyolc éves korukig tankötelesek. E szabálytól az intézmény vezetője eltérhet.

Vagyis az idén érettségizők az utolsó korosztály, aki 16 évesen abbahagyhatta a sulit.

Viszont akkor is a gyámügyet és a családsegítőt kell felkeresni - és nem undokoskodni -, mert biztos vagyok benne, hogy a gyerkőc családjában és a szülő-gyerek kapcsolatban olyan problémák vannak, amit se ti, se a gyerek a szülővel maga nem tudtok megoldani. Csak az kallódik el, akire - 1. - nem figyel a szülő, mert magával van elfoglalva, vagy akivel - 2. - túl agresszívek (egyszer én is meglógtam, amikor nagy balhé volt, és féltem apámtól). Ha nem vontok be külső segítséget, lehet, hogy nagyobb kárt okoztok, mint a mostani állapot, én ezt így nem merném, mégiscsak egy fiatal 16 évesről van szó, aki előtt ott áll az egész élet, egy rossz lépés örökre nyomot hagyhat az életén, úgyhogy nagyon végig kell gondolni. Miért is nem a szülővel lakik? Ez egyáltalán nem véletlen és pláne nem poén, és egyértelműen a szülő a hibás.

2010. márc. 3. 08:21
 18/27 anonim ***** válasza:
Igen, ezen én is csodálkoztam, lévén hogy pl. szakmunkásképző az 3 éves, szakiskoláról ne is beszéljünk. Ezekkel mi van az új rendszerben? Vagy mostantól mindenki köteles középiskolába menni?
2010. márc. 3. 08:26
 19/27 anonim ***** válasza:
Elképzelhető, hogy azokat is megtoldják 18 évig, vagy raknak hozzá 1 év szakmai gyakorlatot, ami beleszámít.
2010. márc. 3. 08:29
 20/27 anonim ***** válasza:

Az tudod miért hülyeség? Mert fő szabály szerint a 16 éves korukat betöltöttek vállalhatnak munkát, a munkával szerzett keresményükkel pedig a Ptk szerint is önállóan rendelkezhetnek (bár most jön az új Ptk, ezt még nem néztem át). A szakiskoláknak meg a szakmunkásképzőknek meg ez volt a lényegük, hogy az a gyerek, aki nem képes teljesíteni az érettségit, vagy nem is akar továbbtanulni, minél hamarabb munkába állhasson.

Én inkább azt gyanítom, hogy ezekre van külön szabály, hogy ilyenek elvégzésével teljesítik a tankötelezettséget. Bár kis hazánk jogalkotását ismerve az se lepne meg, ha nem lenne.

2010. márc. 3. 08:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!