Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A gyerek örökli a szülők...

A gyerek örökli a szülők adósságát?

Figyelt kérdés

2015. jún. 16. 20:13
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
A magyar törvények szerint negatív örökség nincs. Tehát ha apukanak semmije nem volt, csak 1 milla adóssága, a gyerek nem örököl semmit, nem kell fizetnie semmit. H a volt 1 milla adóssága és 1 milla betét könyv a bankban, akkor az örökség fedezi a tartozás, így megint nem örököl semmit. Ha volt 1 milla adósság és 2 milla betét könyv akkor 1 milla megy z adossgra, 1 millat meg örököl.
2015. jún. 16. 21:01
 12/19 Shai-Hulud ***** válasza:
91%

Értem, hol beszéltünk el egymás mellett. Valóban, NETTÓ adósságot az örökös nem örökölhet. :)

De egy örökség részeként, azon belül örökölhet vagyont (ingó és ingatlan vagyont, vagyoni értékű jogokat, stb.) és örökölhet adósságot. A teljes örökséget el lehet fogadni, vagy vissza lehet utasítani.

A hagyatéki eljárás során mind a vagyont, mind az adósságot pillanatnyi értéken számszerűsítik, és az egyenleg a tényleges örökség. Ez lehet tisztán vagyon (pozitív egyenleg), vagy tisztán adósság (negatív egyenleg). Amennyiben negatív az egyenleg, akkor minden bejelentés nélkül automatikusan úgy veszik, hogy erre az örökös nem tart igényt. Pozitív egyenlegnél pedig megkérdezik az örököst, hogy elfogadja-e az örökséget, vagy lemond róla.

Vagyis abban igazad van, hogy nettó adósságot nem fogsz örökölni, de ha például örökölsz egy házat, meg egy halom adósságot, akkor lehet, hogy kénytelen vagy jóval áron alul eladni a házat, hogy kifizethesd az adósságot...

2015. jún. 16. 21:09
 13/19 anonim ***** válasza:
9%
Csak akkor, ha végrendeletben bármit ráhagynak. Amúgy nem.
2015. jún. 16. 21:14
 14/19 Shai-Hulud ***** válasza:
93%

Nem, a gyermek végrendelet nélkül is örökös. Ha az örökhagyó a végrendeletében a teljes vagyonát másra hagyta (ehhez joga van), akkor is létezik egy ún. "köteles rész", amely az örökségből a gyermeket (gyermekeket) megilleti.

A köteles rész minden esetben JÁR, kivéve, ha az örökhagyó alapos indokkal kitagadta az örököst. Ilyenkor viszont az "alapos indokot" lehet bíróság előtt megtámadni, amely megsemmisítheti a kitagadást.

Vagyis normál esetben a gyermek végrendelet nélkül is örökli a szülő vagyonának törvény szerint rá eső részét.

2015. jún. 16. 21:20
 15/19 anonim ***** válasza:

Utolsó, a kötelesrészre jogosult nem örökös, mert a kötelesrész nem dologi, hanem /a hagyatékkal szemben fennálló/ kötelmi jogi igény. Csak azért javítottalak, mert nem mindegy, mások a joghatások.

Kérdező, igen, az örökös örökli az adósságot is, mivel a hagyaték részét képezi az is. Aktív + passzív vagyon.

De akár végintézkedésen alapul az öröklés akár törvényes, ha nem vállalod, nem örökölhetsz több passzívumot (adósság), mint aktívumot (tényleges pozitív vagyon).

Az örökség (2 kivételtől eltekintve) egyébként egyben visszautasítható, ilyenkor nem öröklöd az adósságot, de az aktív vagyont sem.

2015. jún. 16. 22:12
 16/19 anonim ***** válasza:
28%
Adósságot is öröklöd, ha meghal a szülő. Nekem 5 éve halt meg apukám és örököltem pénzt is, házat is, de adósságot is! Tavaly tudtam csak kinyögni...
2015. jún. 17. 07:29
 17/19 anonim ***** válasza:
Igen, de ha lemondasz az egész örökségről akkor az adósságot sem öröklöd.
2015. jún. 18. 14:36
 18/19 Shai-Hulud ***** válasza:

"Nekem 5 éve halt meg apukám és örököltem pénzt is, házat is, de adósságot is! Tavaly tudtam csak kinyögni..."

1. Lemondhattál volna az örökségről, és akkor nem kellett volna évek alatt "kinyögni" az adósságot.

2. Nyilván azért nem mondtál le róla, mert a ház értéke nagyobb volt az adósságnál, vagyis végülis POZITÍV volt az örökség egyenlege. Tehát az adósság kifizetése után maradt egy házad. Ne panaszkodj, nettó értékben NEM adósságot kaptál.

2015. jún. 18. 14:44
 19/19 anonim ***** válasza:
Hát bocsika, de akkor még gyerek voltam és senki nem mondta, hogy ha lemondok az örökségről, akkor kinullázzák a tartozást is. És a ház felének az egyharmadát örököltem, szóval biztos olyan jól jártam?? Ne ítélkezz úgy, hogy ha nem tudod a pontos részleteket.
2015. jún. 19. 07:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!