Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ilyenkor mi a helyzet?

Ilyenkor mi a helyzet?

Figyelt kérdés
Fel szeretném venni anyukám keresztnevét is, kötőjellel apué után. Anyu legyen mondjuk Kovács, apu meg Kiss. Akkor ugye az én nevem Kiss-Kovács X lenne. De ha lenne gyerekem, és azt szeretném, hogy az én nevem is kapja, meg a férjemét is, kötőjellel, akkor hogy lehet anyakönyvezni? Vagy akkor csak az lehet, hogy válaszhatunk, hogy Kiss-Kovács legyen vagy az apa keresztneve, ami legyen Szabó. Vagy vannak olyan variácók is, hogy Szabó-Kiss/Kiss-Szabó vagy Szabó-Kovács/Kovács-Szabó? Amúgy mindenképp megtartanám a nevem, ha megházasodnék, és nem venném fel a férjemét.
2010. febr. 21. 16:13
 1/8 anonim ***** válasza:
Jézusom. Milyen felesleges dolgokon van időd gondolkodni. A fene aki a több vezetéknevet adná a gyereknek, sokkal jobban fog vele szívni majd, szerintem már az is nagy kiszúrás ha két keresztneve van valakinek. Ha hagyod a saját neved a házasságkötéskor és a férjed is nyilatkozni kell, hogy a gyermeket hogyan fogjátok hívni azt hiszem így van.
2010. febr. 21. 16:19
 2/8 anonim ***** válasza:
Szerintem amire te gondolsz az a vezetéknév.
2010. febr. 21. 17:11
 3/8 anonim ***** válasza:
Először is a vezetéknevét akarod felvenni, nem a keresztnevét, legalábbis a szövegedből ez jött le. Másodszor teljesen fölöslegesek az ilyen bonyolult nevek, neked attól nem lesz jobb életed, hogy ilyen neveket alkotsz, a gyerekeid életét viszont megnehezítenéd vele. Miért nem jó úgy, ahogy minden normális ember csinálja, hogy egy darab vezetéknév és egy vagy kettő darab keresztnév?
2010. febr. 21. 17:12
 4/8 A kérdező kommentje:
Igen, elrontottam, vezetéknév. Bocsánat. Csak érdekelt, hogy ilyenkor mi van. Nem feltétlen jelenti azt, hogy ennyire hosszú nevet fogok adni majd a gyerekemnek.
2010. febr. 21. 17:14
 5/8 anonim ***** válasza:
És mi van akkor ha az apja Szabó-Kádár, te meg ugye Kiss-Kovács vagy, akkor a gyerek Szabó-Kádár-Kiss-Kovács lenne, de hogy megszépítsük a dolgot legyen két keresztneve, Szabó-Kádár-Kiss-Kovács Teodóra Kinga lenne, és a keresztelőn megkapná még az Erzsébet nevet is. Mi a francnak ilyen macera?:D
2010. febr. 21. 17:44
 6/8 anonim ***** válasza:
kifizetsz, NEM kis összeget, az Összes létező igazolványod cseréjéért! ugyan is NEM ingyen fogják a hivatalok elvégezni (jogsi, útlevél, szem.ig., lakcímkártya, stb.)
2010. febr. 21. 17:55
 7/8 anonim ***** válasza:
Maradjon csak az, ami minden normális embernek van: az apja vezetékneve, nálad és a gyerekednél is+keresztnév és ennyi.
2010. febr. 21. 18:06
 8/8 anonim ***** válasza:

Szia,

Először is, te felveheted az a kombinációt, hogy Kiss-Kovács/Kovács-Kiss, nem kell a párod nevét házasság után felvenni, maradhatsz a lánynevednél.

Az első gyermeketek születéséig meghatározhatjátok, hogy mi legyen a kicsi neve. Hármas vezetéknevet nem lehet adni Szabó-Kiss-Kovács, viszont én az alapján amit olvastam úgy vélem, hogy ti ha megadjátok pl a Szabó-Kiss nevet akkor nem köthetnek bele.

A vezetéknév, vagy másik jellemző elnevezéssel családnév a személyneveknek az a része, melyet a gyermek többnyire egyik vagy mindkét szülőjétől örököl, szemben a keresztnévvel, ami „személyre szóló”. A vezetéknév Magyarországon napjainkban miniszteri engedéllyel változtatható meg. A gyermek apjától vagy anyjától örökölheti (mindkét esetben csak úgy, ha a szülő a házasságban megtartotta a saját nevét); illetve örökölheti mindkét szülője nevét kötőjellel egybekötve, tetszőleges sorrendben, de legfeljebb kéttagú lehet; a leendő házaspárok a házasságkötés előtt nyilatkoznak születendő gyermekeik családnevéről, melyet az első gyermek születéséig módosíthatnak. A magyar törvények szerint az egy házasságból született testvéreknek azonos vezetéknevet kell viselniük. wikipédiában található.

2010. febr. 22. 08:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!