Ha elakarom adni a testvéreimnek a közös házból a részemet, akkor ők kötelesek megvenni azt?
A féltestvéremmel van egy közös házunk. Én szeretném eladni a részemet, mivel nem jó közöttünk a kapcsolat és nem akarok vele semmin közösködni.
De ő nem akarja megvenni, hanem azt mondta, hogy inkább töltsek el ott egy pár napot, nyaraljak ott. De nekem az nem éri meg, mert ő a családjával kb minden hétvégét ott tölt, míg attól függetlenül hogy én 3-4 éve nem voltam ott, ugyanúgy fizettetik velem a ház körüli költségeket.
Kötelezhetőek arra, hogy megvegyék?
Ez mind szép és jó, de ha pereskedésre kerül a sor, az azt jelenti, hogy évekig elhúzódik az ügy, a ház állaga leromlik, mire megszületik a döntés.
Lehetséges, hogy azt mondod, hogy mivel te nem "szeded a hasznait" -nem használod, nem adod bérbe-, nem járulsz a ház fenntartásához csak x összeggel -állagvédelem, stb.-.
De lehetséges, hogy csak arra vár, hogy fillérekért megszerezze. Sajnos manapság nem jó "közösködni", sokszor még házastárssal, élettárssal se. Nekem sok ismerősöm szívta meg a közös vagyon intézményét.
Na, akkor két megoldás lehetséges:
- felajánlod nekik x árért (abból nem engedsz) megvételre. Ha nem akarják, akkor elmondod, hogy a bírósághoz fordulsz a közös vagyon megszüntetéséért és el fogják árverezni a házat. Szerintem már erre meggondolják magukat.
- felajánlod nekik megvételre a házat, ha nem akarják, akkor szólsz, hogy eladod másnak a részedet. Ledumálod egy jókora roma sráccal, hogy segítsen neked párezer Ft-ért (simán menni fog...). Odamentek, hogy ő lesz a vevő, a srác majd ott áradozik 10 percet a lóvéért cserébe, hogy jaja de szép ház, de jó lesz itt hétvégente a 7 gyerekkel! Szeritnem megveszik mégis a rokonok...
Ja, mindkét esetben most rögtön közlöd, hogy mostantól csak állagmegóvást fizetsz (sajnos a kazán az azt a célt szolgálja...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!