Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha elakarom adni a testvéreimn...

Ha elakarom adni a testvéreimnek a közös házból a részemet, akkor ők kötelesek megvenni azt?

Figyelt kérdés

A féltestvéremmel van egy közös házunk. Én szeretném eladni a részemet, mivel nem jó közöttünk a kapcsolat és nem akarok vele semmin közösködni.

De ő nem akarja megvenni, hanem azt mondta, hogy inkább töltsek el ott egy pár napot, nyaraljak ott. De nekem az nem éri meg, mert ő a családjával kb minden hétvégét ott tölt, míg attól függetlenül hogy én 3-4 éve nem voltam ott, ugyanúgy fizettetik velem a ház körüli költségeket.

Kötelezhetőek arra, hogy megvegyék?

2010. febr. 16. 21:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
nem kötelezhetőek, de próbáld meg, hogy azt mondod neki, hogy ha nem veszi meg, eladod a részed másnak. persze ez nem fog menni valószínűleg, de lehet megijed, hogy idegennel kell osztoznia, és mégis megveszi.
2010. febr. 16. 21:48
 2/12 anonim ***** válasza:
73%
Miért lenne köteles megvenni? Senkit nem kötelezhetsz arra, hoyg valamit megvegyen, ha nem akarja.
2010. febr. 16. 21:48
 3/12 anonim ***** válasza:
0%
Másnak se adhatod el, ha nem egyezik bele.
2010. febr. 16. 21:49
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem kötelezhetőek. Ha nincs pénzük rá vagy nem akarják megvenni, akkor senki sem kényszerítheti rá őket.

Te viszont ebben az esetben eladhatod a részedet másnak - már ha van, aki megveszi egy ház felét. :-(

Viszont ha ők használják a házat, te meg nem, akkor kérhetsz tőlük használati/bérleti díjat, illetve nem vagy köteles beszállni a rezsibe.

2010. febr. 16. 21:49
 5/12 A kérdező kommentje:

Hát az a baj, hogy pl most is elromlott a kazán, és mondták, hogy abba én is fizessek, mert az én házam is....És ez már a sokadik eset, hogy ilyen dolgokat kifizettetnek velem. Ráadásul én még tanulok, szóval a családi pótlékon kívül nincs más jövedelmem. (Illetve a diákmunkából van, de simán elveszik tőlem azt is...)

Meg igazán azért kérdeztem, mert valahol azt hallottam, hogy ha valaki el akar adni valamit, akkor "nem lehet őt megakadályozni." Szóval ha szabadulni akarok valamitől, akkor mások nem tilthatják meg, hogy ne adjam el.

De lehet ez hülyeség...

2010. febr. 16. 21:58
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem közös a tulajdon, hanem fele-fele. Kötelességed először neki felkínálni, hogy vegye meg, de ha nem kell neki, eladhatod másnak is, a beleegyezése nélkül.

Az meg nonszensz, hogy ő lakja, ő használja, a költségek felét meg veled fizetteti meg. Én kerek-perec megtagadnám, hogy bármit fizessek a házba állagmegóváson kívül. A kazánt is ők használják, akkor javíttassák meg ők. Sőt, még neked járnak használati díj, amiért a saját tulajdonrészedet is használják.

2010. febr. 16. 22:09
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Ne fizess semmit. Téged az ne izgasson, h kikapcsolják a gázt,villanyt,stb..., m nem laksz ott, de a te tulajdonrészeddel nem kezdhetnek semmit. Sőt, szerintem a te részed még albérletbe is kiadhatod.
2010. febr. 16. 22:10
 8/12 anonim ***** válasza:
26%

"ha valaki el akar adni valamit, akkor "nem lehet őt megakadályozni."

Ebben tévedsz mert itt közös tulajdon van, nem kizárólagos saját tulajdonod.

2010. febr. 16. 22:13
 9/12 anonim ***** válasza:
0%

"Nem közös a tulajdon, hanem fele-fele"

A házat nem lehet kétfelé vágni.

2010. febr. 16. 22:16
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

A közös tulajdoni viszony nem kényszerközösség, annak fenntartására tehát senkit nem lehet kötelezni. A tulajdonközösség megszüntetését bármelyik tulajdonostárs - akár indokolás nélkül is - követelheti a többiektől

A tulajdonközösség megszüntetésének módjára nézve elsősorban a tulajdonostársak megállapodása az irányadó. Elvileg bármilyen megszüntetési módot alkalmazhatunk (például az ingatlan természetbeni megosztása, ingatlanhányadunk eladása, elajándékozása, az egész ingatlan értékesítéséből befolyt vételár felosztása stb.), sőt, megegyezhetünk többféle megszüntetési módozat kombinációjában is. Abban az esetben azonban, ha a megszüntetés módjában nem tudunk megegyezni, bármelyikünk kérésére a bíróság szünteti meg a közös tulajdont és dönt a rendezés módja felől.

Ha az ingatlan természetbeni megosztása nem lehetséges, akkor a bíróságnak a sorrendben következő, úgynevezett megváltással történő megszüntetési módot kell megvizsgálnia. Ennek az a lényege, hogy a bíróság az egyik tulajdonostársat arra kötelezi, hogy a másik (többi) tulajdonostárs tulajdoni hányadát megfelelő ellenérték (megváltási ár) fejében magához váltsa. A gyakorlat azt látszik igazolni, hogy a megszüntetéseknek ez a leggyakrabban alkalmazott formája, mivel az ingatlantulajdonosok (például bentlakásuk miatt) általában abban érdekeltek, hogy az egész ingatlanon szerezzenek kizárólagos tulajdonjogot. Hangsúlyozandó, hogy ehhez a megszüntetési módhoz a tulajdonjogot szerző tulajdonostárs beleegyezése is szükséges, hiszen akarata ellenére senkit sem lehet tulajdonszerzésre kötelezni. Kivétel ez alól, ha a tulajdonostárs az ingatlanban bent lakik, mivel akkor a magához váltásra beleegyezése nélkül is kötelezhető. Ilyen esetben is vizsgálni kell azonban, hogy a bennlakó a megfelelő ellenértéket méltányos érdekeinek sérelme nélkül meg tudja-e fizetni, hiszen, ha nem teljesítőképes, akkor ez a megoldás sem jöhet szóba.

Amennyiben a közös tulajdon megszüntetésének ez utóbbi módja sem alkalmazható, a közös tulajdonban lévő ingatlant értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. Természetesen a legcélszerűbb, ha a felek az ingatlanjukat saját megállapodásuk alapján, maguk értékesítik, mivel ha a közös tulajdon megszüntetését már a bíróságtól kérik, akkor az csak árverés útján történő értékesítést rendelhet el. A legkisebb árverési vételárat a bíróság az ítéletében határozza meg.

2010. febr. 16. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!