Második feleség örököl a házasság előtti különvagyonból is?
Apám 2. felesége. Elvileg semmi közünk egymáshoz, nem is ismerjük őt.
Megörököltük apám házát, amiből a nő kap egy gyermeknyi részt az új Ptk. szerint. Ez ok, rendben is van.
Viszont abból a házból is kap, amihez elvileg semmi köze sincs az új feleségnek? Apám még a házasságuk előtt 10 évvel szerezte, és azt bizonyítani is tudjuk.
Ebből is jár neki egy gyermeknyi rész?

Én ezt találtam: És a mi esetünkben a 2. feleség nem lakott a különvagyonban soha, nem végeztek rajta semmilyen felújítást.

Nem válásról szól, ez magáról a különvagyonról szól.
Kérdeztem egy hagyatékos ismerőst is, de erre a kérdésre konkrétan ő se tudott válaszolni, hogy örököl-e a nő az apám 10 évvel a házasságkötésük előtt szerzett házaiból. (merthogy több is van).
Jó lett volna még hagyatéki előtt tisztában lenni ezekkel a dolgokkal, de az új PTK. nem tér ki erre a kérdésre, elintézi egyetlen mondattal...
Igen, úgy néz ki 2. igazad van.
Jól kitalálták ezt.. Apám 2. felesége azokból is kap egy gyermeknyi részt, ami az ÉN nagyszüleimé volt.. ez azért durva.. Mindenesetre a közjegyzőt felhívom hétfőn, és személyesen is rákérdezek erre.

Az rendben van, hogy magáról a különvagyonról is szól a cikk, de annak válásnál, helyesebben vagyonmegosztásnál van jeletősége. Öröklés esetén a különvagyon a hagyaték része. Ha nincs végrendelet, akkor törvény szerint jár a feleségnek egy gyermekrésznyi a különvagyonból is.
Az együtt élést pedig nem erre az ingatlanra írtam, mint öröklés feltétele. Csak felmerült bennem, hogy esetleg a másik ingatlanban, amire azt írod, hogy "apám háza" abban esetleg együtt éltek. Ha így van, akkor abból nem egy gyermekrésznyit örököl a feleség. Abból nem örököl tulajdonjogot egyáltalán, viszont az egészre haszonélvezet örököl. Persze lehet, hogy ilyen ingatlan nem volt, (mármint amiben együtt életek és most a hagyaték részét képezi).

Látom közben írtál. Nézd, ezt nem véletlenül találták ki. Sok családban a házastárs is érdemes az öröklésre, nem csak a gyerek. Szerintem a törvény korrekt ebből a szempontból.
Az egy dolog, hogy valamikor a nagyszüleidé volt az a vagyontárgy, de amikor az édesapád meghalt, akkor már az övé volt. Mindenkinek joga van, ahhoz, hogy rendelkezzen a vagyonával halála esetére is. Hagyhatta volna akárkire, akár idegenre is, vagy eladhatta volna és elkölhette volna az árát. Ha apukád nem szerette volna a feleségére hagyni azt, amit a törvény előír, akkor írt volna végrendeletet. Ha nem írt, akkor nyilván így akarta, ezt tiszteletben kell tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!